Strana 1 z 1

Kvas moc pění

Napísané: 28 Júl 2021, 22:39
od používateľa hugovotr
Zdravím, nevím čím to je, ale letošní meruňkový kvas moc pění. Jeden sud už mi našpricoval sklep poté, co pěna s kousky ovoce ucpala kvasnou zátku a po natlakovaní vystrělila i s gumovou zátkou a asi 20litry kvasu. Sud 160l byl naplněn zhruba do 3/4 jako každý rok. Do dalších sudů jsem dal něco nad polovinu a i tak pěna sahá až po víko. Během bouřlivého kvašení tak raději nechám sudy bez kvasné zátky. Sudy jsou ve sklepě při stabilní teplotě 20°C, žádný přidány cukr.
Čím omezit pěnění?

Kvas moc pění

Napísané: 28 Júl 2021, 23:11
od používateľa vysloužil
Přípravky proti pěnění se používají do kotle při pálení. Během kvašení bych nic do kvasu nepřidával. Pomoci může (a je i žádoucí) přenesení sudů do místností s nižší teplotou - 15 st. Každopádně to bouřlivé kvašení za 1-2 dny zeslábne samo.

Kvas moc pění

Napísané: 29 Júl 2021, 08:52
od používateľa Rafael
Odpověděl jste si sám. Zpočátku a během bouřlivého kvašení sudy těsně a napevno nezavírat a hlavně je neplnit moc. Až po přejití bouřlivého kvašení je pak slít do plna.
*
Řešilo se to třeba tady:
https://www.zahrada.cz/forum/paleni/nem ... ECn%ECn%ED

Kvas moc pění

Napísané: 29 Júl 2021, 09:06
od používateľa Rafael
Ještě tady: https://www.zahrada.cz/forum/vina/do-ak ... ECn%ECn%ED
Screenshot_2021-07-29-08-55-14_20210729085918819.jpg
soubor_20210729085705283.jpg
soubor_20210729085705283.jpg (69.49 KiB) 1741 zobrazení