Zdravím, nevím čím to je, ale letošní meruňkový kvas moc pění. Jeden sud už mi našpricoval sklep poté, co pěna s kousky ovoce ucpala kvasnou zátku a po natlakovaní vystrělila i s gumovou zátkou a asi 20litry kvasu. Sud 160l byl naplněn zhruba do 3/4 jako každý rok. Do dalších sudů jsem dal něco nad polovinu a i tak pěna sahá až po víko. Během bouřlivého kvašení tak raději nechám sudy bez kvasné zátky. Sudy jsou ve sklepě při stabilní teplotě 20°C, žádný přidány cukr.
Čím omezit pěnění?
Kvas moc pění
Kvas moc pění
Přípravky proti pěnění se používají do kotle při pálení. Během kvašení bych nic do kvasu nepřidával. Pomoci může (a je i žádoucí) přenesení sudů do místností s nižší teplotou - 15 st. Každopádně to bouřlivé kvašení za 1-2 dny zeslábne samo.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Kvas moc pění
Odpověděl jste si sám. Zpočátku a během bouřlivého kvašení sudy těsně a napevno nezavírat a hlavně je neplnit moc. Až po přejití bouřlivého kvašení je pak slít do plna.
*
Řešilo se to třeba tady:
https://www.zahrada.cz/forum/paleni/nem ... ECn%ECn%ED
*
Řešilo se to třeba tady:
https://www.zahrada.cz/forum/paleni/nem ... ECn%ECn%ED
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Kvas moc pění
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.