Ražovica

Neregistrovaný

IP:  32.65

Ražovica

06 Jún 2021, 14:11

Má niekto skúsenosti s výrobou ražovice?
Pred 20 rokmi jeden známy staval dom a mal zrovna založený kvas z raže, viem že tam šlo aj jedno čierne pivo alebo niečo podobné, po nejakom čase to vypálil a murári si veľmi pochvaľovali...
Má niekto praktické skúsenosti a možno recept na kvalitnú ražovicu?
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Ražovica

10 Jún 2021, 00:36

Rozšrotovat a pomocí enzymů ze sladu, nebo enzymatických přípravků a ohřevy přeměnit škroby na zkvasitelné cukry.
První ohřev- zmazovatění škrobu
Další - jeho přeměna na zkvasitelné cukry
*
Žádná velká alchymie to není, jen celkem piplačka a nutnost mít patřičné vybavení aby nedošlo k připálení mazu.
*
Ale většinou se to v domácnostech dělá, nebo dělalo, jako víno z obilovin. Veškerý alkohol vzniknul jen z přidaného cukru a obilí tam bylo celkem zbytečné a mimo trochu aromatu a možná i nějakých živin pro kvasinky tam bylo úplně nevyužité.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4699
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Ražovica

10 Jún 2021, 11:01

Obilné pálenky nejsou oproti ovocným chuťově příliš zajímavé, a tak se dochucují dřevem. Vzhledem k složité technologii ,ceně cukru a dostupnosti levného ovoce v nich nevidím velký smysl.
Napísať odpoveď