Má niekto skúsenosti s výrobou ražovice?
Pred 20 rokmi jeden známy staval dom a mal zrovna založený kvas z raže, viem že tam šlo aj jedno čierne pivo alebo niečo podobné, po nejakom čase to vypálil a murári si veľmi pochvaľovali...
Má niekto praktické skúsenosti a možno recept na kvalitnú ražovicu?
Ražovica
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Ražovica
Rozšrotovat a pomocí enzymů ze sladu, nebo enzymatických přípravků a ohřevy přeměnit škroby na zkvasitelné cukry.
První ohřev- zmazovatění škrobu
Další - jeho přeměna na zkvasitelné cukry
*
Žádná velká alchymie to není, jen celkem piplačka a nutnost mít patřičné vybavení aby nedošlo k připálení mazu.
*
Ale většinou se to v domácnostech dělá, nebo dělalo, jako víno z obilovin. Veškerý alkohol vzniknul jen z přidaného cukru a obilí tam bylo celkem zbytečné a mimo trochu aromatu a možná i nějakých živin pro kvasinky tam bylo úplně nevyužité.
První ohřev- zmazovatění škrobu
Další - jeho přeměna na zkvasitelné cukry
*
Žádná velká alchymie to není, jen celkem piplačka a nutnost mít patřičné vybavení aby nedošlo k připálení mazu.
*
Ale většinou se to v domácnostech dělá, nebo dělalo, jako víno z obilovin. Veškerý alkohol vzniknul jen z přidaného cukru a obilí tam bylo celkem zbytečné a mimo trochu aromatu a možná i nějakých živin pro kvasinky tam bylo úplně nevyužité.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.