Využitie trniek

Neregistrovaný

19 Nov 2020, 16:14

Ako využívate trnky? Viem, že sa zvykne robiť z nich víno a niekto dokonca z nich páli pálenku...
Keďže nazbierať ich dostatočný počet na pálenku mi príde extrémne časovo náročné, keďže zber zaberá dlhé hodiny, rozhodol som sa, že urobím z nich víno.
Pred pár rokmi som pridal do demižóna vedro trniek, cukor, chladnomilné kvasinky, živnú soľ a nechal kvasiť, po pár týždňoch bolo víno hotové a chutné, sýto červené. Avšak všetko to bolo akosi od oka, preto by som bol rád, ak by niekto pripojil svoj zaužívaný recept na trnkové víno, ktorý sa rokmi osvedčil?
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 493
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

19 Nov 2020, 20:46

Nemám v oblibě "studené" kvašení. A u vín zvlášť.
Jen při dokvašování, čištění, ležení apod už ano.
*
V chladu kvasí vše dost lenivě a pokud chceme dosáhnout vyššího obsahu lihu, třeba i jen kolem nebo něco přes 10% je lepší držet to v teple.
(Révoví vinaři to možná vidí a dělají jinak. Nevím, v tom směru nemám zkušenosti).
*
Trnky jsem nesbíral nikdy sám, to ve větším množství nejde - viz. třeba viewtopic.php?f=31&t=137
nebo někde na Deslikovi.
*
S tím konkrétním Rp. je to dost těžké. Někdo chce víno suché, někdo polosladké nebo dezertní a někdo likérové - fortifikované.
Ale není problém během, ke konci kvašení ochutnávat a když tak přidávat cukerný sirup. Při nižší lihovitosti se to vždy ještě rozkvasí.
Záleží co komu chutná a pod bublátkem, bez přístupu vzduchu se dá hodně věci korigovat. Třeba to přicukření, nebo i zředění vodou.
*
Já se držel bible domácích vinařů od B. Valenty.
Útlá knížečka, ale nic lepšího u nás nikdy nevyšlo a těžko i vyjde.
*
*

Copy z http://deslik.blogspot.com/2010/04/trnky.html?m=1
Předem předesílám, že netvrdím, že se jedná o ušlechtilý destilát. Má hlavní priorita byla tehdy výroba vína a to, že jsem dost cukru vylil do kanálu jsem z důvodu jeho ceny neřešil.
Nicméně "pálenka" měla větší úspěch, tak vína jsem si nechával čím dál méně. A podobně to pak bylo s likérem. A začalo mi být taky líto tyto velmi pracně nabyté plody destilovat.
Likér je přece jen tekuté ovoce a nejšetrněji a nejchutněji zpracované. Když pít, tak zdravě:-))))))

Předpis na 200l vína:
(podle ing.Valenty)
100kg pomačkanych trnek
80l horkou vodou spařit
po vychladnutí přidat vzklíčené kvasinky a živnou sůl
dále pak sirup z 50kg cukru+40l vody dle průběhu kvašení na 3x.
Z čerstvých trnek nám vznikne víno jasně červené
ze sušených hnědočervené. Jedno lepší než druhé.

A stejné je to i s likérem.
Úplně jednoduchý recept na něj se mi osvědčil.
Postupem času jsem vynechal všechny byliny a koření.
Degustacemi a diskusemi jsem dospěl k názoru, že jen narušují hlavní ovocnou složku.

Tak jen 1kg jemně pomačkaných trnek+cca 1l lihu 70-80%, nebo ještě lépe trnkového destilátu, tak aby byly všechny plody ponořeny. Macerovat alespoň 3 měsíce v chladu a tmě. Několikrát vyčeřit a cukrový sirup a vodu přidat až nakonec. Lihovitost upravit na 40-45%, sladkost podle vlastní chuti.
Kal a plody z macerace nelisovat, ale předestilovat a přidat k likéru nebo použít jako průtahový destilát.

Rafael.
Neregistrovaný

20 Nov 2020, 13:17

Ďakujem za odpoveď Pán Rafael.
Cez to všetko sa opýtam, robí niekto kvas z trniek a úspešne vyrába domácu trnkovicu? Aké máte výsledky, viem, že nazbierať trnky je drina. Napriek tomu, pár ľudí sa kvasom z týchto plodov venuje.
vysloužil
Príspevky: 928
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

20 Nov 2020, 14:16

Myslím, že technicky je to nereálné. Nasbírat tolik plodů planých trnek na slušné množství kvasu si neumím představit. Nicméně firma Jelínek prodává průtahový destilát z planých trnek a vůbec to není špatné pití. Možná tudy by vedla cesta.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 493
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

21 Nov 2020, 17:10

Zajímalo by mě jak to dělají. Jestli to je čistý - pravý trnkový destilát.
http://www.vihorlatdistillery.sk/?p=eshop&c=10
Screenshot_2020-11-21-16-53-01_20201121165445110.jpg
Když trnky mají sice slušnou cukernatost, ale díky suché, málo šťavnaté dužiny se musí kvas ředit vodou.
A taky té dužiny moc není když velkou část plodu zabírá pecka.
Napísať odpoveď