ŠÍPKOVICA

EL Edgar
Príspevky: 275
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

17 Apr 2020, 18:58

Na jednom veľmi spomalenom fóre (okrem iného), sa svojho času dosť preberal destilát z plodov Ruže Šípovej.
A vzhľadom na to, že výroba tohoto destilátu je časovo a pracne nenáročná :o , podujal som sa z čírej zvedavosti takúto pálenku vyrobiť... :D
Ak si dobre spomínam, tak na adresu tohoto nápoja sa napísalo veľa pozitívneho.
Aby som to skrátil, tak, ...kvasenie prebehlo poľa očakávania, a následná destilácia bola urobená na kolóne v pestovateľskej pálenici.
Výsledok bol čo do množstva uspokojivý a čo do kvality, ...tak to posúdiť neviem. Lebo Šípkovicu som dovtedy nikdy neochutnal a nemám s čím porovnať.
Samozvaní degustátori sa rozdelili na dva tábory... ...takže múdrejší som z toho nebol.
Nádej ako zistiť do akej miery sa tento destilát podaril bola v účasti na Degustácii ovocných destilátov... Tak som aj urobil. Ale výsledky sú v nedohľadne...
Všetci vieme prečo!
Tak stručne poviem svoj dojem z tohoto destilátu. Budem dávať body od 1 po 10 , kde 10 je najlepšie skóre :D
Atraktivita: 10
Aróma: 8
Chuť: 5
Použiteľnosť: 3
Pomer kvalita/práca : 1
Výsledná známka: 5,4
V každom prípade, ide iba o môj pohľad na vec.
Prílohy
Šipkovica.jpg
Naposledy upravil/-a EL Edgar v 18 Apr 2020, 11:32, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 801
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

17 Apr 2020, 21:54

Pravý šípkový destilát jsem nikdy nedělal.
Z důvodu velmi náročného a pracného sběru mi to přišlo jako degradace celkem vzácné a lépe využitelné suroviny.
A o snadném založení kvasu z nich mám taky pochyby.
*
Moc dobře si vzpomínám kolik práce dalo a kolik lidí bylo potřeba k natrhání několika metráků šípků. A to i na skoro jejích plantážích.
*
Nevím co dál napsat, tak snad jen odkaz na diskuzi v jednom blogu. Tam se případný zájemce, nebo oponent, může dočíst víc.
http://deslik.blogspot.com/2008/03/pek.html
EL Edgar
Príspevky: 275
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

18 Apr 2020, 12:18

Asi to bude len na uhle pohľadu pán Rafael
...mám na mysli tú degradáciu vzácnej suroviny a jej duchaplnejšie využitie. Vyrobiť Šípkovicu nie je zase až taký zlý ťah. Ak som bol v mojom predchádzajúcom príspevku priveľmi kritický na adresu tohoto destilátu, bolo to možno preto, lebo som mal až príliš veľké očakávania. Asi za to môžu superlatívy v akých sa o tejto pálenke písalo na internete.
Ako som už spomenul, tí ktorí túto pálenku ochutnali, sa rozdelili na dva tábory. Niekto ju dokonca dával pred pálenku z Duranzií (čo ja absolútne nechápem).
Ale nikto vyslovene nepovedal, že je to zlý destilát. Najkritickejšie hodnotenie bolo v zmysle: "pekná vôňa, ...zvláštna chuť, ...ale celý večer by som ju asi nechcel piť... :D "
S tou pracnou výrobou musím len súhlasiť. Nenájde sa veľa ľudí ochotných obetovať toľko času a námahy. Ale založiť kvas a priviesť ho k úspešnému koncu nie je zase až také ťažké...
Bude to asi tak,ako to v živote býva, ...koľko ľudí toľko chutí. :)
...s pozdravom.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 801
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

18 Apr 2020, 17:30

Degradace je asi silné a nevhodné slovo. Raději jsem měl napsat, že mi těch velmi pracně nasbíraných plodů bylo na klasický kvas líto.
Vlastně jsem ani šípkovici z kvasu nikdy nepil. Jen průtahy nebo destiláty z vína jsem dělal.
A největší úspěch mělo vždy dezertní fortifikované víno ze sušených plodů.
*
Ale samozřejmě, sto lidí - sto chutí.
P.S. Pěkná etiketa!
EL Edgar
Príspevky: 275
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

17 Nov 2020, 16:28

Dnes po dlhšom čase bolo počasie na prechádzku do prírody.
Tak som spojil nepríjemné s neužitočným, a nazbieral som nejaké šípky na kvas. Zatiaľ je to len prvých desať litrov. ;)
Minulý rok som robil šípkovicu prvýkrát. Výsledok nebol najhorší, a ak sa mi podarí nazbierať dostatok suroviny, tak by som vyskúšal trochu iný postup...
Prílohy
Plody prírody...
Plody prírody...
vysloužil
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

17 Nov 2020, 23:24

Z šípků jsem kdysi 1x vyrobil víno s malým úspěchem a 1x marmeládu - úspěch o nic větší. Od té doby šípky sbírám, ale jediným jejich využitím je čaj. Jeho obliba výrazně vzrostla od doby, kdy suché šípky před použitím rozdrtím v tříštivém mlýnku a pak už nevařím, jen spařuji (v čajovaru) jako klasický čaj nebo byliny.
Fero

17 Máj 2021, 19:27

Dobrý deň,tiež som robil pálenku zo šipiek no prikláňam sa k názoru ,že víno zo sušených je zaujimavejšie pre konzumáciu🙂. Zber celkom divočina (šipková akupunktúra). Umiestnil som este na mrazak a vo volnych chvilach som odstranil stopky aj tu opačnú časť. Povarené +enzýmy kvasinky a taaak. Narušené miešadlom .Kvasilo pekne az úplne do nuly skoro. Aj napriek množstvu šipiek okolo100kg by som to aj tak nazval skôr prieťahovým destilatom. Vypalené odvetrané . Chuť úplne iná ako by každý hádam očakával od akejkoľvek pálenky a hádam aj preto je zaujímavá. Stojí zato skúsiť dať do toho sušenú pridá to na takej zvláštnej horkosti. Ano nieje to na celovečerné akcie skôr na vychutnanie novej chuti. V pálenici mi dávali ovoňať aj ochutnať z šípkovice čo robí jedna pani čo k nim chodieva a bola úplne iná vo vôni viac šípková ako tá moja.No hádam roky skúseností. Az neskôr som sa dozvedel aneviem prečo to nedotrklo aj mne kedže víno som uz zo šipiek robil že menej prácne na množstvo by bolo dobré urobit to ako víno, prvák, druhák aj tretiak ,lebo šipky vždy kvasia do aleluja zliať to dokopy a vypaliť. Ak má niekto tento postup vyskúšaný budem vďačný za akúkoľvek radu.
EL Edgar
Príspevky: 275
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

22 Nov 2021, 19:09

EL Edgar napísal:
17 Apr 2020, 18:58
Tak stručne poviem svoj dojem z tohoto destilátu. Budem dávať body od 1 po 10 , kde 10 je najlepšie skóre :D
Atraktivita: 10
Aróma: 8
Chuť: 5
Použiteľnosť: 3
Pomer kvalita/práca : 1
Výsledná známka: 5,4
Tak, po prekročení dvoch rokov od destilácie mojej prvej Šípkovice by som rád upravil hodnotenie tohoto, nebojím sa povedať výnimočného destilátu.
Atraktivita: 10
Aróma 9
Chuť: 7
Použiteľnosť: 5
Pomer kvalita/práca: 5
Výsledná známka: 7,2

Môžem povedať, že vek Šípkovici prospieva. Je to síce "len" dva roky starý destilát, ale kvalitatívne sa posunul "očividne" dopredu...
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 801
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

26 Nov 2021, 20:35

Snad nebude vadit, že sem dám screen z
https://deslik.blogspot.com/2008/03/pek ... 7194786742
Screenshot_2021-11-26-20-20-48_20211126203012181.jpg
Ať jsou ty šípkovice tak nějak pohromadě.
vysloužil
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

26 Nov 2021, 23:32

Zkoušel jste někdo natrhat 100 kg šípků?
Napísať odpoveď