Recept na povidla (lekvár)

EL Edgar
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

05 Sep 2021, 16:12

vysloužil napísal:
05 Sep 2021, 15:14
To je zajímavé. Mám dva dotazy:
1. V čem vidíte výhodu toho opakovaného vaření?
2. Přijde mi, že výsledkem receptu na videu není lekvár (povidla), nýbrž džem nebo marmeláda. Nechce se mi věřit, že po vaření pomletých švestek 3x10 minut vzniknou černá tuhá povidla.
V čom vidím výhodu?
Pamätám si časy, keď sa lekvár varil bežne niekoľko hodín a neustále sa musel celý čas miešať kým nebol hustý. Takže za mňa, úspora času (aj keď by niekto mohol namietať že ho otravuje páve to opakované varenie) Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať. A ďalšia výhoda je, že keď sa ovocie nevarí tak dlho, vôňa sa viac blíži k pôvodnej surovine (môj subjektívny názor).

Týmto spôsobom sa dá uvariť extrémne hustý lekvár, ak sa postup opakuje až do požadovanej hustoty. Trojnásobným varením sa dosiahne hustý lekvár (po vychladnutí ešte zhustne).
Medzi vareniami sa hrniec nezakrýva.
Viacnásobným varením je možné uvariť slivkový lekvár ako betón. :D Len mám obavy, že chuť a farba nebude zodpovedať Vašim predstavám. Takže "povidla" pravdepodobne týmto spôsobom uvariť nejdú. Ale neskúšal som.
My máme radi hustý lekvár a tento spôsob nám vyhovuje. Preto som ho sem dal do pozornosti, ak by sa niekomu zapáčil. Je mi jasné že nemusí vyhovovať každému.
Ak som dal príspevok od veci, tak sa ospravedlňujem.
konvalinka
Príspevky: 836
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat

05 Sep 2021, 17:03

Pro Jiřího, zapomněla jsem vložit citaci ;)
Tak to u nás nejspíš slivkou, ale babči už se nezeptám a mamka ví houby ;)
Jiří II
Príspevky: 255
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

05 Sep 2021, 17:25

Pro Konvalinku: U vás možná Slivovicí, jenže u nás Slivovice ženám smrdí :) , takže raději Rumem :D
vysloužil
Príspevky: 1856
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

05 Sep 2021, 18:30

EL Edgar napísal:
05 Sep 2021, 16:12
vysloužil napísal:
05 Sep 2021, 15:14
To je zajímavé. Mám dva dotazy:
1. V čem vidíte výhodu toho opakovaného vaření?
2. Přijde mi, že výsledkem receptu na videu není lekvár (povidla), nýbrž džem nebo marmeláda. Nechce se mi věřit, že po vaření pomletých švestek 3x10 minut vzniknou černá tuhá povidla.
V čom vidím výhodu?
Pamätám si časy, keď sa lekvár varil bežne niekoľko hodín a neustále sa musel celý čas miešať kým nebol hustý. Takže za mňa, úspora času (aj keď by niekto mohol namietať že ho otravuje páve to opakované varenie) Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať. A ďalšia výhoda je, že keď sa ovocie nevarí tak dlho, vôňa sa viac blíži k pôvodnej surovine (môj subjektívny názor).

Týmto spôsobom sa dá uvariť extrémne hustý lekvár, ak sa postup opakuje až do požadovanej hustoty. Trojnásobným varením sa dosiahne hustý lekvár (po vychladnutí ešte zhustne).
Medzi vareniami sa hrniec nezakrýva.
Viacnásobným varením je možné uvariť slivkový lekvár ako betón. :D Len mám obavy, že chuť a farba nebude zodpovedať Vašim predstavám. Takže "povidla" pravdepodobne týmto spôsobom uvariť nejdú. Ale neskúšal som.
My máme radi hustý lekvár a tento spôsob nám vyhovuje. Preto som ho sem dal do pozornosti, ak by sa niekomu zapáčil. Je mi jasné že nemusí vyhovovať každému.
Ak som dal príspevok od veci, tak sa ospravedlňujem.
Neměl byste fotku, jak vypadá taková sklenice s lekvárom?
Ono chuť a barva běžných povidel se původní surovině moc nepodobají. Od toho jsou džemy a marmelády. Ovoce dodá jen hmotu, chuť povidel je spíš po karamelu, jen hrušková si podrží příchuť hrušek. Když jsem neměl švestky, uvařil jsem povidla z jablek. Běžný konzument to od švestkových nerozeznal. Chutnalo to jako švestková povidla z obchodu. Mimochodem, ta jsou často nastavovaná právě jablky

Mňa by otravovalo stáť pri hrnci 4 - 5 hodín a stále miešať.

Samozřejmě. Proto jsem v úvodu vlákna uvedl receptury, kde se švestky prakticky vůbec nemíchají.

Používáte tento postup i na jiné ovoce? Já stále hledám nejlepší recept na aromatické džemy - maliny, jahody, meruňky, broskve. Když je svařím dohusta, voní to sice kolem sporáku, ale výsledný produkt ztratí svoji vůni i barvu. Marmelády jsou nahnědlé a chuť ovoce se ztrácí. Když je vyrobím za pomoci Gelfixu, jsou svěže červené, voní pěkně, ale konzistence je spíš rosolová a hotový džem poněkud "pouští šťávu".
EL Edgar
Príspevky: 263
Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
Bydlisko: 130 mnm
Kontaktovať používateľa:

05 Sep 2021, 19:10

vysloužil napísal:
05 Sep 2021, 18:30


Neměl byste fotku, jak vypadá taková sklenice s lekvárom?
Ono chuť a barva běžných povidel se původní surovině moc nepodobají. Od toho jsou džemy a marmelády. Ovoce dodá jen hmotu, chuť povidel je spíš po karamelu, jen hrušková si podrží příchuť hrušek. Když jsem neměl švestky, uvařil jsem povidla z jablek. Běžný konzument to od švestkových nerozeznal...

Používáte tento postup i na jiné ovoce? Já stále hledám nejlepší recept na aromatické džemy - maliny, jahody, meruňky, broskve. Když je svařím dohusta, voní to sice kolem sporáku, ale výsledný produkt ztratí svoji vůni i barvu. Marmelády jsou nahnědlé a chuť ovoce se ztrácí. Když je vyrobím za pomoci Gelfixu, jsou svěže červené, voní pěkně, ale konzistence je spíš rosolová a hotový džem poněkud "pouští šťávu".
Na slovensku sa termín "povidla" nepoužíva, tak mi prepáčte ale mal som za to, že povidla sú výhradne a len hustý slivkový lekvár. To že je to aj lekvár z iného ovocia som nevedel.

Tento postup používame na jahodový a slivkový lekvár. Iný ani nerobievame. Ale neváhal by som ho použiť na akékoľvek ovocie. (okrem broskýň)
Džemy robené z Gelfixu zo zásady odmietam, aj keď sa tam asi najvernejšie zachová chuť ovocia. ;)
Odporúčam Vám tento spôsob vyskúšať aspoň na malom množstve a uvidíte či Vám vyhovuje.
Štěpánka.3
Príspevky: 261
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

05 Sep 2021, 21:43

Já rozvařím švestky, po vychladnutí (už se něco odpaří) trochu ohřeji (aby to lépe teklo), rozmixuji v mixéru a přecedím přes sítko (to kvůli úlomkům pecek - např. ze Stanley). Naleji do pekáče a dám do trouby na nižší teplotu. Sem tam zamíchám a příborovým nožem seškrábnu kraje. Nechám nějakou dobu péct. Po vychladnutí to druhý den dám zase chvíli péct. A tak to opakuji až do požadované hustoty. (Prostě jak mám čas). Doslazuji cukrem, když je potřeba (množství podle chuti). Když to náhodou s tím odpařováním přeženu, tak to vodou naředím, abych to mohla nacpat do skleniček. A pro jistotu to ještě klasicky zavařím.
Olomoucko 220 m n. m.
vysloužil
Príspevky: 1856
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

05 Sep 2021, 22:38

Na slovensku sa termín "povidla" nepoužíva, tak mi prepáčte ale mal som za to, že povidla sú výhradne a len hustý slivkový lekvár. To že je to aj lekvár z iného ovocia som nevedel.

Tento postup používame na jahodový a slivkový lekvár. Iný ani nerobievame.

V podstatě máte pravdu. V obchodech se prodávají jen švestková povidla - černá polotuhá hmota. Teoreticky lze povidla uvařit z jakéhokoli ovoce, v domácí praxi se vaří - pokud vím - jen ze švestek, hrušek a (v nouzi) z jablek. Hrušková se s oblibou používají např. na valašské koláče - frgály.
Já zase tady čtu poprvé, že někdo vaří povidla i z jahod.
Napísať odpoveď