Nemám zkušenosti s dřínkami, jen mě to lákalo kdysi.
Tak jen pro ilustraci pár rychlých skenů z:
Andrzej Sarwa, VELKÁ KNIHA O DOMÁCÍ VÝROBĚ LIHOVÝCH NÁPOJŮ, 2007, 334 stran
- Screenshot_2020-08-17-19-36-39_20200817193742437.jpg (111.02 KiB) 4738 zobrazení
- Screenshot_2020-08-17-18-30-36_20200817192803068.jpg (65.66 KiB) 4738 zobrazení
- Screenshot_2020-08-17-18-32-15_20200817192859613.jpg (76.32 KiB) 4738 zobrazení
- Screenshot_2020-08-17-18-32-35_20200817193031813.jpg (68.86 KiB) 4738 zobrazení
Ale hodně jsem kdysi podobné věci vyráběl. A došli jsme, po kolektivních degustacích k názoru, že cpát tam nějaké koření je vetšinou zbytečné. Ale záleží na chuti a osobních preferencích. Podobně jako se sladkosti a lihovitosti.
*
Ale pár zásadních zásad je dobré dodržet.
-suroviny jen jemně podrtit, žádné mletí nebo tlučení na prach
-cukr přidávat až po důkladném vyčeření macerátu ve formě sirupu
-(kvůli hustotě a lepšímu usazování kalů je lepší použit silnější líh).
Tyto dvě hlavní zásady nám zaručí čistý jiskrnný likér bez pracných a většinou neúčinných filtrací přes různé vaty, papíry apod.
*
Pozn.
- Samozřejmě je třeba základní macerát několikrát stáhnout až jsme s čistotou spokojeni
- Pokud se něco pomele nebo rozdrtí na sračku vznikne velké množství velmi těžko využitelného kalu - ztráty na lihu. Napravit se to dá destilaci toho bordelu. Filtrace v domácích podmínkách skoro nefungují a udělají více škody než užitku.
*
Jestli máte ráda nějaké byliny a koření, míchané nápoje, doporučil bych při pokusech je přidat, nebo jejích lihové výtažky, tinktury, do hotového výrobku a tím způsobem expedimentovat.
*
Ale osobně, že se furt opakuji, mám daleko raději jednodruhové ovocné likéry a ratafie aby byly zachována a ničím nerušená ovocná surovina.
(U násad na bylinné likéry apod. je situace jiná. Tam to fact chce směsi.
P.S. co se týká doby macerace, tak ta hodně záleži i na síle lihu a
povaze suroviny a někdy i teplotě.
Ale u ovoce žádné přemacerování nehrozí. V lihu 70-80% min. měsíc. U tvrdších plodů raději daleko déle.
Jen bych doporučil raději temno a chlad sklepa.
*
V tom směru je celkem zajímavé, že u ořechovky se někdy dosáhne srovnatelných nebo i lepších výsledků v teple a skoro na sluníčku.....