Strana 2 z 5

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 10 Apr 2020, 17:25
od používateľa Lysenko
Rafael napísal:
28 Mar 2020, 17:10
Konvalinka, tak můžete potvrdit nebo vyvrátit, že dřínům se může dařit i v suché a nekvalitní půdě?
Děkuji.
Vzhledem k tomu, že plané dříny tvoří významnou část vegetace suchých listnatých lesů Českého krasu, tak určitě ano.

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 10 Apr 2020, 20:24
od používateľa Štěpánka.3
Na podzim 2016 jsem sázela Wydubietskij a Nikolku. Loni jsem z obou ochutnala první plody. Tvaruji je jako keř a zatím jsem je zalévala.

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 29 Júl 2020, 19:44
od používateľa Ivan Hlavatý
Drieň. IH
IMG_20200729_194301.png
IMG_20200729_194242.png
IMG_20200729_194315.png

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 29 Júl 2020, 20:27
od používateľa Rafael
Pane Hlavatý, tohle od Vás není vůbec pěkné....
Dělat mi takové chutě.
(Dřínkový likér).

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 17 Aug 2020, 16:05
od používateľa Štěpánka.3
Rafaeli, máte nějaký osvědčený recept? Na internetu jsem našla dřínky na 14 dnů do lihoviny + cukr. Stačí to?

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 17 Aug 2020, 19:46
od používateľa Jarda UH
I já bych uvítal nějaký osvědčený recept na likér. Na sběr se teprve chystám.
IMG_20200817_130235.jpg
IMG_20200817_130224.jpg

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 17 Aug 2020, 19:59
od používateľa Rafael
Nemám zkušenosti s dřínkami, jen mě to lákalo kdysi.

Tak jen pro ilustraci pár rychlých skenů z:
Andrzej Sarwa, VELKÁ KNIHA O DOMÁCÍ VÝROBĚ LIHOVÝCH NÁPOJŮ, 2007, 334 stran

Screenshot_2020-08-17-19-36-39_20200817193742437.jpg
Screenshot_2020-08-17-19-36-39_20200817193742437.jpg (111.02 KiB) 4738 zobrazení
Screenshot_2020-08-17-18-30-36_20200817192803068.jpg
Screenshot_2020-08-17-18-30-36_20200817192803068.jpg (65.66 KiB) 4738 zobrazení
Screenshot_2020-08-17-18-32-15_20200817192859613.jpg
Screenshot_2020-08-17-18-32-15_20200817192859613.jpg (76.32 KiB) 4738 zobrazení
Screenshot_2020-08-17-18-32-35_20200817193031813.jpg
Screenshot_2020-08-17-18-32-35_20200817193031813.jpg (68.86 KiB) 4738 zobrazení

Ale hodně jsem kdysi podobné věci vyráběl. A došli jsme, po kolektivních degustacích k názoru, že cpát tam nějaké koření je vetšinou zbytečné. Ale záleží na chuti a osobních preferencích. Podobně jako se sladkosti a lihovitosti.
*
Ale pár zásadních zásad je dobré dodržet.
-suroviny jen jemně podrtit, žádné mletí nebo tlučení na prach
-cukr přidávat až po důkladném vyčeření macerátu ve formě sirupu
-(kvůli hustotě a lepšímu usazování kalů je lepší použit silnější líh).

Tyto dvě hlavní zásady nám zaručí čistý jiskrnný likér bez pracných a většinou neúčinných filtrací přes různé vaty, papíry apod.
*
Pozn.
- Samozřejmě je třeba základní macerát několikrát stáhnout až jsme s čistotou spokojeni
- Pokud se něco pomele nebo rozdrtí na sračku vznikne velké množství velmi těžko využitelného kalu - ztráty na lihu. Napravit se to dá destilaci toho bordelu. Filtrace v domácích podmínkách skoro nefungují a udělají více škody než užitku.
*
Jestli máte ráda nějaké byliny a koření, míchané nápoje, doporučil bych při pokusech je přidat, nebo jejích lihové výtažky, tinktury, do hotového výrobku a tím způsobem expedimentovat.
*
Ale osobně, že se furt opakuji, mám daleko raději jednodruhové ovocné likéry a ratafie aby byly zachována a ničím nerušená ovocná surovina.
(U násad na bylinné likéry apod. je situace jiná. Tam to fact chce směsi.

P.S. co se týká doby macerace, tak ta hodně záleži i na síle lihu a povaze suroviny a někdy i teplotě.
Ale u ovoce žádné přemacerování nehrozí. V lihu 70-80% min. měsíc. U tvrdších plodů raději daleko déle.
Jen bych doporučil raději temno a chlad sklepa.
*
V tom směru je celkem zajímavé, že u ořechovky se někdy dosáhne srovnatelných nebo i lepších výsledků v teple a skoro na sluníčku.....

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 17 Aug 2020, 21:59
od používateľa vysloužil
To jsou zlatá slova, škoda, že jsem je neznal před 40 lety, kdy jsem podobné likéry vyráběl a lákal na ně holky, co rády sladké... Mohlo mě to uchránit spousty neúspěchů. S likéry určitě, možná i u těch holek ;)
Dříny, šípky, maliny, borůvky, brusinky, jeřabiny, bezinky, černý i červený rybíz, to všechno jsme zkoušeli přetvořit na likér. V konečném účtování se ale vždycky ukázalo, že kyselé višně žádné jiné ovoce nepředčí.

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 25 Sep 2020, 18:26
od používateľa Štěpánka.3
Zhodnocení dřínkové sezóny: Nikolka začal zrát asi v půlce srpna, Wydubietskij za 14 dnů na to, sklizeň navazovala. Nikolka má menší plody, asi 1,5-2 cm, Wydubietskij 2-3 cm. Nikolka měl plodů více, ale objemově díky větším plodům zvítězil Wydubietskij. Chuťově byl lepší a sladší Nikolka. Také se lépe sklízel, bylo poznat, které plody otrhat a nechat na talíři na dozrání. Otrhané menší plody Nikolky dozrávaly rychleji než Wydubietskij. Nevýhodou dřínků je tenká slupka plodů, po větším dešti praskaly jak třešně. A koncem srpna plody začaly nabodávat japonské octomilky. Likér z Nikolky byl dobrý 😁, Wydubietskij se ještě maceruje. Dříny jsem chtěla pěstovat jako keře, nechala jsem je větvit nízko a nakonec budu muset spodní větve uřezat. Nové přírůstky přirůstají v tupém úhlu, začíná se mi to válet po zemi.

Dřín jako drobné ovoce

Napísané: 26 Júl 2021, 19:40
od používateľa Ivan Hlavatý
Dozrieva drieň. IH

IMG_20210726_193732.png
IMG_20210726_193749.png
IMG_20210726_193805.png