Byť i vyšlechtěné odrůdy typu:
Copy z https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/2 ... e-pestovat bez nějaké korekce, ověřování a čenichání po dalších kultivarech. Jen takové ilustrační info.....Sambo – odrůda byla vyšlechtěna na Slovensku. Plodem je velká, lesklá, kulatá peckovice. Slupka je červeně purpurová až černá, dužnina tmavě červená, šťavnatá, šťáva intenzivně barví. Plody se sklízí ve druhé polovině srpna.
Donau - tato odrůda byla vyšlechtěná v Rakousku v roce 1965. Charakteristické jsou pro ni velké květy a velké, hladké a sytě zelené listy.
Haschberg - nejčastěji pěstovaná odrůda v Evropě. Většinou se zpracovává při výrobě koncentrátů a džusů. Vyšlechtěna byla v Rakousku v roce 1965. Kvete až na počátku června – tím se vyhne případným pozdním mrazíkům, které by mohly květy poškodit. Květenství má až 18 cm široké.
Plodem je lesklá, kulatá peckovice. Odrůda má však osobitou chuť. Plody dozrávají až ve druhé polovině září, vydrží dlouho na stromě.
*
Mě ani náhodou, ale to bylo dáno tím, že jsem kdysi bydlel v rybniční a potokové oblasti kde bylo bezových keřů snad víc než rákosí, trávy a kopřiv.
Napadlo mě to v souvislosti s tímto článkem, (na zapomenutém a znovu objeveném webu).
https://www.wine.cz/vinohrad-nicil-mraz ... ezovy-sad/"....Mikulčice - Každý vinař má strach z mrazů. Stačí jedna chladná noc, mráz vinohrady definitivně spálí a je po úrodě. Vinařská rodina Bartoníkova z Mikulčic na Hodonínsku vysadila před pár lety do míst, kde mrazy škodily pravidelně, černý bez. Z něj teď už pět let vyrábějí bezové speciality nebo
i sirupy. Inspirace přišla z Rakouska..."
*
Plody, bezinky, se mi nikdy nepodařilo nijak zvlášť smysluplně zpracovat. Nechutnalo mi z nich nic. A navíc ten jejich piplavý sběr a odstraňování třapin....
(Aspoň podle mého názoru).
Na rozdíl od květů které jsou úplná jiná liga a lze je s úspěchem použit na skoro cokoliv.
Z mého pohledu na víno, likér, destilát, šumivý nápoj, sirup apod. Jen kosmatice ̶ smažená květenství ve formě řizečků a podobné úpravy jsem níkdy neokusil.
Ale prý je to jedlé a chutné.