Arónia čiernoplodá.
Napísané: 09 Nov 2022, 21:19
Keř je to krásný. Kvetením, vybarvením listů na podzim. Už jsem zkoušela vloni a letos opět, likér. Nakládám do 40% rumu, na 1 kg aronie je 1/2 kg cukru, trošku skořice, 3 hřebíčky a badián, zalít rumem a 1 měsíc nechat stát, občas protřepat. Po měsíci svařit 1 l vody + 1 rovnou lžičku kys. citronové, schladlé zalít, protřepat a opět 1 měsíc nechat stát. Poté stočit. Má to nádhernou barvu, co je důležité- velice to chutná, zvláštní aroma. Aronii z výluhu dávám do piškotu a mám ráda v jogurtu, vše se zpracuje. Ještě se chystám na trnky, to jsem dělala vloni taky stejný postup, ale byla chyba, že jsem trnky pomačkala, byla z toho kaše a pracně se stáčelo, jinak též chutnalo. Musím ale udělat z vodky, 40 % rum už nemám. Letos keř obalen sítí, nic by kosáci u nás nenechali. No, ještě před pár lety bych nevěřila, že budu takhle s aronii " blbnout."
Džem z aronie teda nikdo u nás nebaští, jen já. Nic tak nezabarví a neochutí např. jogurt, jako aronie, ( možná konkurence bezinky), při vaření přidávám taky koření + rum. Bezinky jsou ale pracnější.
Džem z aronie teda nikdo u nás nebaští, jen já. Nic tak nezabarví a neochutí např. jogurt, jako aronie, ( možná konkurence bezinky), při vaření přidávám taky koření + rum. Bezinky jsou ale pracnější.