Strana 2 z 15

Angrešty

Napísané: 01 Dec 2020, 22:02
od používateľa vysloužil
Zkuste vybrat jeden výhon z keře a přivázat k hůlce - máte stromek.

Angrešty

Napísané: 11 Dec 2020, 18:42
od používateľa Hospůdka na mýtince
Angrešty mám rád, kompot z nich je můj nejoblíbenější v zimních plískanicích. Také jako přísada do marmelád je nenahraditelný. Bohužel na mé jílovici mi meruzalka víc odnožuje, než by angrešt vyživila. Proto se snažím mé odrůdy řízkovat na keře, ovšem s malým úspěchem. Zpravidla přes zimu vymrznou (uschnou).
Zlatý fík bych rád měl, bohužel tlak houbových chorob mi to neumožňuje ( zásadně nestříkám).

Angrešty

Napísané: 11 Dec 2020, 20:41
od používateľa Lída
Zdravím, ten Zlatý fík pro tu jeho chuť sním i když je 2x postříkaný... Ono té chemie sníme v koupených potravinách dost, tak ten Fík se v tom ztratí. Jinak se ale také snažím stříkat na zahradě co nejméně.

Angrešty

Napísané: 11 Dec 2020, 21:11
od používateľa roman
Lída napísal:
11 Dec 2020, 20:41
Ono té chemie sníme v koupených potravinách dost, tak ten Fík se v tom ztratí.
A taky těch plastů co pojíme. Za týden prý ekvivalent platební karty, za měsíc základní lego kostku 2x4, za rok tolik plastu co obsahuje hasičská helma, za deset let kus potrubí.

Angrešty

Napísané: 05 Mar 2021, 18:58
od používateľa Štěpánka.3
Nemáte někdo radu, jak ostříhat/zkrotit angrešt Něguš? Zkoušela už jsem ho stříhat víc i míň, ale stále vytváří množství dlouhých letorostů s pupeny daleko od sebe.

Angrešty

Napísané: 05 Mar 2021, 20:44
od používateľa Mikeš13
Něguš to je plevel, tam hlavně pořádně korunu prosvětlit (průklest), hlavní větve o pár cm zkrátit, postranní menší na cca 3 pupeny.

Angrešty

Napísané: 13 Mar 2021, 17:02
od používateľa Mimmo
Myslím, že mnoho zahrádkářů by vyměnilo své angrešty za tento váš bujný. Ostříhat to jde poměrně snadno. Horší, když není co stříhat. Něguš se mi ze začátku nelíbil, protože plody připomínají jostu a větvičky jsou navíc trnité. Měl jsem obavy, že plody budou i kyselé, ale po plném vyzrátí jsou docela chutné. Nejvíc si cením u Něguše odolnosti k horku. Něguš mi zatím neraší, ačkoliv některé angrešty už se probouzejí.

Angrešty

Napísané: 13 Mar 2021, 21:37
od používateľa Štěpánka.3
No jo, pane Mimmo, když Vy máte na foto v úvodu vlákna ten angrešt tak pěkně obsypaný a já sklízím jen malou hrstičku a k tomu hromadu trnitého proutí. Jak loni pěkně pršelo, tak rostlo všechno až moc. Ale třeba se ten Něguš přece jen nakonec umoudří a nějak na něj vyzraji. Má pupeny moc daleko od sebe, takže i plody má na řídko. Starší není hnojený, ale mladší stromek roste u broskvoně, tak se přiživuje. Mně ty plody moc chutnají. Loni jsem z nich spolu s borůvkami dělala džem a je moc dobrý. Dávám si ho do tvarohu a mám super proteinovou snídani.

Angrešty

Napísané: 17 Mar 2021, 21:44
od používateľa Hospůdka na mýtince
Dobrý den,
Váš Něguš bych sebe rád uvítal.
Má zkušenost s keři a stromy je ta, že dokud nedorostou své (možná předprogramované) velikosti, věnují svou sílu především do růstu větví. Až ve chvíli, kdy usoudí, že to stačí, začnou plodit. Nejvíce plodí, kdy cítí brzký zánik.
Tím Vás určitě nechci navádět k nějakým neuváženým činům ( např. ořezat až na základ, ono by to zřejmě vzhledem k ponoži asi nepomohlo).
Možná radikální průřez by pomohl, ale určitě bych se snažil ostřihané větve nařízkovat, případně Něguš nahřížit, a poté jej pěstovat jako keř.
Je docela možné, že dnes je již více druhů meruzalek, na které je možno angrešt roubovat, s různými požadavky na zeminu, s různými vegetavními vlastnostmi. To ovšem nikdo nesleduje.

Angrešty

Napísané: 23 Máj 2021, 15:53
od používateľa Mimmo
Angrešty a rybízy rostou jako z vody. Dívám se, že mám ještě několik meruzalek, které by se daly docela dobře naroubovat. Na Vysočině jsem byl zvyklý roubovat touto dobou v polostínu s přijatelnými výsledky. Při roubování na nejteplejší zahradě to však asi nebude tak jednoduché. Možná by šel roub zabalit do hliníkové fólie a nespálil by se. Uvidím.