Angrešty
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Angrešty
Ten druhý a třetí týden v červenci by stačil. Mám ještě dva zelené angrešty které zrají tak kolem přelomu června července. Jde mi hlavně o opravdu dobrou, sladkou chuť. Ta Rolonda je pro mě kyselá.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
-
IP: 168.81
Angrešty
Tak jsem byl vyfotit svůj poslední angrešt. Aby bylo co číst k obědu.
Keř Martletu. Kolíky uhnily a tak záchranné uvazování. Keř je nyní vysoký asi 1,8 m. Plod je hladký, cca polovina je už zralá. Stromek (pravokořenný) semenáč, plod štětinkatý, také převážně zralý. Výška stromku asi 1,3 m.
Keř Martletu. Kolíky uhnily a tak záchranné uvazování. Keř je nyní vysoký asi 1,8 m. Plod je hladký, cca polovina je už zralá. Stromek (pravokořenný) semenáč, plod štětinkatý, také převážně zralý. Výška stromku asi 1,3 m.
-
IP: 168.81
Angrešty
Tak jsem dotrhal poslední angrešt Martlet. Jen do pusy. Takže můj rozdíl, doba "použití", mého nejranějšího Niesluchowski (plné slunce) a nejpozdnějšího Martlet (v polostínu) je cca 1,5 měsíce.
Ještě se chci zmínit o "poškození" plodů na mých bílých angreštech Prima a Invicta. Červené to nemají. Vypadá to zprvu jako že plod je "připálený" sluncem, a z malého bodu jakoby uvnitř plesniví, chuť je změněná, špatná. Později je to bývá i na některých zastíněných plodch. Napadený spadlý plod na zemi ale nijak rychle nehnije, jako třeba poraněný spadlý plod. Co to je nevím. Vysočina 450 m/m JG
Ještě se chci zmínit o "poškození" plodů na mých bílých angreštech Prima a Invicta. Červené to nemají. Vypadá to zprvu jako že plod je "připálený" sluncem, a z malého bodu jakoby uvnitř plesniví, chuť je změněná, špatná. Později je to bývá i na některých zastíněných plodch. Napadený spadlý plod na zemi ale nijak rychle nehnije, jako třeba poraněný spadlý plod. Co to je nevím. Vysočina 450 m/m JG
Angrešty
dobry den
skusal som zohnat krickovy egres PRIMA a KARMEN. no neuspesne.
nema niekto z vas moznost poslat postou po jeden kus? zaplatim na dobierku, alebo na ucet..
dajte pls vediet.
neviem ako sa k nim mam dostat
zhanam aj krickovu ribezlu REKORD. to som uz pisal vedla na forum.
ak by mal niekto moznost..
vdaka
skusal som zohnat krickovy egres PRIMA a KARMEN. no neuspesne.
nema niekto z vas moznost poslat postou po jeden kus? zaplatim na dobierku, alebo na ucet..
dajte pls vediet.
neviem ako sa k nim mam dostat
zhanam aj krickovu ribezlu REKORD. to som uz pisal vedla na forum.
ak by mal niekto moznost..
vdaka
Angrešty
V říjnovém Receptáři uvádí Josef Gall jako možnou příčinu sucho, nebo opadání listů kvůli antraknoze a následný úžeh. Fakt je, že rostlina, která dostane vodu z přetékajícího sudu neopadala. Plod se sežehnutou ploškou chutná hnusně i bez plísně, mně se nekazí a leží pod keříkem.Neregistrovaný napísal: ↑12 Aug 2023, 11:52Tak jsem dotrhal poslední angrešt Martlet. Jen do pusy. Takže můj rozdíl, doba "použití", mého nejranějšího Niesluchowski (plné slunce) a nejpozdnějšího Martlet (v polostínu) je cca 1,5 měsíce.
Ještě se chci zmínit o "poškození" plodů na mých bílých angreštech Prima a Invicta. Červené to nemají. Vypadá to zprvu jako že plod je "připálený" sluncem, a z malého bodu jakoby uvnitř plesniví, chuť je změněná, špatná. Později je to bývá i na některých zastíněných plodch. Napadený spadlý plod na zemi ale nijak rychle nehnije, jako třeba poraněný spadlý plod. Co to je nevím. Vysočina 450 m/m JG
Angrešty
Ja som svoju Tatianu zasadil pred rokom. Na jar zostrihal na 3 púčiky a do jesene stihlo narásť zo 5 pekných konárikov ktoré v predjarí opäť skrátim, a niekoľko krátkych ktoré pôjdu preč. Zatiaľ môžem potvrdiť že Tatiana má naozaj veľmi dobrý zdravotný stav, listy mala bezchybne zelené až do polovice októbra, potom začali pomaly žltnúť a opadávať. Žiadny iný egreš u mňa až také bechybné listy nemal. V lete som tesne pri zemi našiel na kríčku dokonca niekoľko zrelých plodov, ktoré sa stihli vytvoriť na báze vetiev. Mali zaujímavú tmavozelenú farbu, chuť nebola zlá, celkom dobrá aj napriek tomu kde dozreli - tesne pri zemi a pod listami, našiel som ich len keď som trhal burinu.
Na Tatiane ma zaujal nielen opis odrody - samé chvály, ale aj pôvod. Našiel som (https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3822005581) že bola uvedená v 90-tych rokoch na švédsky trh vďaka rusko-švédskej spolupráci pod názvom Tatjana ale pôvodný názov je vraj "Uralski". S týmto prívlastkom je v Rusku hneď niekoľko odrôd a z nich jedine Uraľskij bešipnyj zodpovedá opisu Tatiany (https://frukti-yagodi.ru/kryzhovnik-bes ... -uralskij/). Ak je to tak, potom je jej autorom šľachtiteľ V.S. Iľin z Čeľjabinska. V Rusku sa už dnes táto odroda rozširuje pod názvom Kovčeg, čo znamená Archa. A v Poľsku zas už aj pod názvom Martens, asi Poliakom začali vadiť aj ruské ženské mená.
Zatiaľ môžem odrodu Tatiana len odporučiť.
Na Tatiane ma zaujal nielen opis odrody - samé chvály, ale aj pôvod. Našiel som (https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3822005581) že bola uvedená v 90-tych rokoch na švédsky trh vďaka rusko-švédskej spolupráci pod názvom Tatjana ale pôvodný názov je vraj "Uralski". S týmto prívlastkom je v Rusku hneď niekoľko odrôd a z nich jedine Uraľskij bešipnyj zodpovedá opisu Tatiany (https://frukti-yagodi.ru/kryzhovnik-bes ... -uralskij/). Ak je to tak, potom je jej autorom šľachtiteľ V.S. Iľin z Čeľjabinska. V Rusku sa už dnes táto odroda rozširuje pod názvom Kovčeg, čo znamená Archa. A v Poľsku zas už aj pod názvom Martens, asi Poliakom začali vadiť aj ruské ženské mená.
Zatiaľ môžem odrodu Tatiana len odporučiť.
Angrešty
Z pestovateľského hľadiska je to naozaj nenáročná a odolná odroda, u mňa bez akýchkoľvek problémov. Na posúdenie plodnosti ju mám príliš krátko, zatiaľ je skôr nižšia.Gabriela napísal: ↑28 Okt 2023, 13:24Pestujete někdo angrest Tatjana? Jaký je?
Chuťovo neurazí ale je to skôr priemer (možno je to polohou). Nejaká chuť tam je, aj cukor a zaujímavá kvetinová aróma. Ale všetko je akoby nariedené, ak porovnávame napríklad s odrodou 'Zlatý fík'.
Tatianu plánujem nahradiť novou odrodou pána Vránu - Luna.
Ak chcete Tatjanu na spracovanie, choďte do toho, ak ako čerstvé stolové ovocie, možno by som sa poobzeral po nejakej aromatickejšej odrode.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5