První jarní ovoce
První jarní ovoce
Myslím, že to se vzduchem nemá nic společného. Na chodnících, silnicích a taky autech a košilích je v současnosti vidět velmi často tyto skvrny od ptačího trusu se zbytky černých moruší. Před několika lety jsem měl takto ozdobené auto.
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
První jarní ovoce
Pane Mimmo, chtěl bych se zeptat:
Pěstuje, nebo chová se, ještě někde v BG bourec morušový?
Nějací nadšenci, staromilci, udržovatelé tradic a tak.
Pěstuje, nebo chová se, ještě někde v BG bourec morušový?
Nějací nadšenci, staromilci, udržovatelé tradic a tak.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
První jarní ovoce
Já momentálně bource nechovám. Ale měl jsem zajímavé barevné klony z Japonska. V našem krajském městě je institut, který nabízí vajíčka a vykupuje kokony. Ovšem výkupní cena je tak nízká, že se to jako výdělek nevyplatí ani tomu nejhůře placenému Evropanovi. V asijských velkofarmách to jsou zase samá antibiotika a člověka by to moc nebavilo, mít jinou práci. Osobně bych choval nejlépe klony s dvěmi generacemi za rok. Podzimní listí u šestigeneračních bourců už není bez fungicidů moc dobré a housenky mohou onemocnět. Krmení umělou stravou přes zimu je také na nic.
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
První jarní ovoce
Dík za zajímavé info.
(Já si myslel, že takové aktivity už dávno zavál čas. Co jsem našel na netu o Asii apod. byly pro mě z pochybných zdrojů..).
(Já si myslel, že takové aktivity už dávno zavál čas. Co jsem našel na netu o Asii apod. byly pro mě z pochybných zdrojů..).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
První jarní ovoce
To byl samozřejmě vtip, barva ptačího trusu se ukáže až když je "na vzduchu"
První jarní ovoce
Ještě k těm bourcům (priadka morušová). Přikládám pár obrázků z mých dřívějších chovů.
První jarní ovoce
Co jste s nimi dělal? Spřádal hedvábí?
První jarní ovoce
Z kokonů se dá dělat více věcí. Když se to nechá na přírodě, vylíhnou se motýli, spáří se a nakladou vajíčka. Vajíčka se dají prodat nebo darovat. Ovšem kokony jsou znehodnocené. Děravé a zašpiněné od vypuštěné tekutiny. Tyto kokony nemají tzv. ventil (viditelný např. u martináčů), kterým by larvy vylezly bez poškození kokonu. Část kokonů jsem proto opatrně nastřihl, vyjmul živou kuklu a mírně poškozené kokony se použily na výrobu ozdob (dvoubarevné kopretiny). Nejkvalitnější hedvábí se však spřádá z povrchových vrstev kokonů s usmrcenou larvou v teplé vodě se smáčedlem. A to je náročná práce, kterou ovládám jen teoreticky. Zbytek kokonů, jakož i kokony rozříznuté, vylíhnuté apod. je možno také strojně spřádat na horší druhy příze. Je možno využít i protein, kterým jsou vlákna spojena (tuším, že kosmetika Soté silk). Ten má vyšší hodnotu než hedvábí.
Možná, že někoho zajímá i to, že se průmyslově nevyužívá jen morušové hedvábí. Za války se např. hodně používalo na padáky hedvábí Tussah, od housenek jiných motýlů chovaných na dubovém listí.
A snad poslední informace: bourec morušový neexistuje v přírodě. Možná byl před 5000-7000 lety vyšlechtěn z Bombyx mandarina.
PS: škoda, že nemohu vložit malé video, jak housenky žerou až to mlaská.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
První jarní ovoce
V pivnici mám ešte zopár Admiralov, ale jarné (resp.'skoroletné') ovocie sa už hlási o slovo. Ročný kruh sa pomaly uzatvára. Zemolez je už zjedený, vyfarbuje sa už (postupne na fotkách) muchovník, jahody, čierne ríbezle, josta, a padajú aj prvé moruše. Ešte to chce trochu času, ale ten sa ráta už len na dni. Čerstvé vitamíny z vlastnej záhrady sú vítané a chutia celkom inak, ako tie kupované... IH
První jarní ovoce
Jéje, už muchovník. U něj mě vždycky děsí jeho sklizeň, která každý týden, jak postupně dozrává, zabere několik hodin . Ale ty plody to vynahradí. Je zajímavé, že po pár dnech v lednici, jsou plody muchovníku šťavnatější a s trochu lepší chutí.