Strana 3 z 3

Sklizeň 22

Napísané: 15 Júl 2022, 23:44
od používateľa alenak
:D :D to snad ne. Sice v ČR je cukrovarů pomálu, cukrovka v okolí se pěstuje stále, zatím....že by se všechno zastavělo na poli halama, jako u Prahy, snad nehrozí....nj. taky cukrovary jedou na plyn... raději nepitvat a sladit :D

Sklizeň 22

Napísané: 16 Júl 2022, 21:36
od používateľa okenkodozahrad
Pokud jde o tu myšinu v černém rybízu, zkuste sehnat ruské nebo ukrajinské odrůdy. Ty jí prakticky nemají, jsou sladké, chutné. Já mám "Třešňový" a ještě jeden se smytou cedulkou, oba sladké, černorybízové, bez toho ocásku, plody dosti velké, keře úrodné. Titanii budu hájit, mám vedle ní kyselejší a tvrději aromatické odrůdy. Skotské Beny. Ty už mi zahradou prošli čtyři (Ben Nevis, B. Lomond, B. Hope, B. Gairn), výrazně aromatické, tvrdé kuličky, menší, pevné keře Dostal jsem vloni na záchranu růžový, prý Versajský, zítra se k němu snad dostanu na ochutnání. Na začátku růžovění ještě nijak výrazně sladký nebyl. Nevím jak teď, ale měl ho v nabídce Ing. Stanko - netradicniovoce.cz, objednával jsem, ale nic... Malin spousty, ale jsou takové jako vypršelé, méně sladké i méně vonné. V lese jich je prý také opravdu hodně.

Sklizeň 22

Napísané: 16 Júl 2022, 23:55
od používateľa alenak
Horší než špatný černý rybíz, je nemít nic. ;) Dá se poupravit různé pachutě zpracováním, podle mého kořením, troškou rumu apod. Letos jsme měli slušnou násadu bílého rybízu, Viktorie. Zraje nejdříve z rybízu v zahradě, nemá tak velké bobule, nasládlé, moc mi chutná, rodině moc ne, alespoň mám co ozobávat, taky výhoda. :) Měl by více odolávat suchu, bude asi více na jídlo než zpracování, hlavně že je.

Sklizeň 2022

Napísané: 17 Júl 2022, 21:03
od používateľa Jitka
Dělala jsem zralé meruňky úplně bez cukru do sklenic a sterilovat, ale asi se to špatně prohřívá a dvě sklenice mi chytly plíseň. Takže jsem dala navrch lžíci cukru a proti kompotům to steriluji déle, aspoň 45 min. na 80°C. Nepředvářím, prostě bez nálevu to napěchuji do klasické zavařovačky. Máti kdysi pracovala v konzervárně, takže tomu říká záchov - tam se některé suroviny naložily do sudů s konzervantem a zpracovaly později. Je to surovina na zmrzlinu, protože mrazák není nafukovací. (Naštěstí, i tak máme pořád zásobu)
Při zpracování to sladím, cukr je kokain naší doby :D

Sklizeň 22

Napísané: 17 Júl 2022, 23:04
od používateľa roman
okenkodozahrad napísal:
16 Júl 2022, 21:36
Titanii budu hájit, mám vedle ní kyselejší a tvrději aromatické odrůdy. Skotské Beny. Ty už mi zahradou prošli čtyři (Ben Nevis, B. Lomond, B. Hope, B. Gairn), výrazně aromatické, tvrdé kuličky, menší, pevné keře
Pěstuji jednoho Bena, Ben Connan a mohu potvrdit, že Titania je oproti němu čajíček. Je vidět, že Skotové preferují odlišnou chuť rybízu než na východě. Letos jsem u Bena zaznamenal určité procento plodů poškozených sluncem, podobně na odrůdě Titania. Dnes jsem snědl hrst úplně zralé Titanie a chutnala mi, nemusím jen sladký rybíz.

Sklizeň 2022

Napísané: 19 Júl 2022, 14:27
od používateľa okenkodozahrad
Romane, Benové jsou spíše průmyslové odrůdy, na zpracování. Pevný keř, tvrdé "kuličky", snadno skliditelný kombajnem - šťáva z nich je jako řemen.
Přikládám asi Holandský růžový. Nejhorší fotka, ale není rozmazaná. Červenou formu neznám, takže nedokážu napsat, je-li sladší. Ale oproti Losanu sladší je. I bobuli má větší.
Stromové maliny Rutrago.

Sklizeň 2022

Napísané: 02 Aug 2022, 20:02
od používateľa Petr z H.
Já už fakt nemůžu... :D

IMG_20220802_160911.jpg

Sklizeň 2022

Napísané: 02 Aug 2022, 20:54
od používateľa vysloužil
okenkodozahrad napísal:
19 Júl 2022, 14:27
Romane, Benové jsou spíše průmyslové odrůdy, na zpracování. Pevný keř, tvrdé "kuličky", snadno skliditelný kombajnem - šťáva z nich je jako řemen.
Přikládám asi Holandský růžový. Nejhorší fotka, ale není rozmazaná. Červenou formu neznám, takže nedokážu napsat, je-li sladší. Ale oproti Losanu sladší je. I bobuli má větší.
Stromové maliny Rutrago.
Holandský červený byl kdysi nejpěstovanější rybíz (asi jako Velkopavlovická meruňka). Oproti Losanu byl výrazně kyselejší. Měl typickou příchuť, takže byl asi jediným rybízem, kde šlo po chuti poznat odrůdu.