Sklizeň 2022

roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Sklizeň 22

13 Júl 2022, 14:48

Jaroslav - Pear Man napísal:
13 Júl 2022, 12:46
Titánie je ale jediná, kde je ta odporná pachuť myšiny tak výrazná, že mě to nutí ji hned vyplivnout.
Titania nepatří mezi chuťově nejlepší rybízy, není vůbec sladká, když je zralá obsahuje více šťávy a nejpíše kvůli tomu je letos více poškozována sluncem a proto ji postupně vyměním. Nikdy by mě ale nenapadlo, že smrdí myšinou, v pohodě se dá jíst, jen musí úplně dozrát jinak je až moc kyselá. Mně nejvíc chutnají staré odrůdy černého rybízu Othello, Viola, Öjebyn.
alenak
Príspevky: 194
Dátum registrácie: 01 Apr 2022, 19:56
Bydlisko: Královehradecko

Sklizeň 22

13 Júl 2022, 23:58

Ty černé bobule rozmačkáte nebo je necháte v džemu celé? Já dělávám džem jen z černého - většinou z čisté dřeně s přidáním rozmačkaných bobulí (asi 1/4 množství dřeně) kvůli barvě.


Bobule černého rybízu dávám celé, pouze z červeného šťávu. Ony krásně povolí. První várku jsem černý pomačkala šťouchákem na brambory, druhou jsem nechala být a bylo to na stejno. Ještě jsem přidávala na konci rovnou kávovou lžičku kys. citronové a 1/2 štamprdlátka rumu. Dnes jsem dala testík kamarádce, bude dělat taky, :) má to úspěch, chuť i barvu. Ještě jsem naložila na líkér, rybíz černý, červený, bílý - 70, 20, 10 dkg, 1/2 kg cukru zalít 40%rumu. Občas jsem s lahví zatřepala, aby povolil lépe cukr. Na měsíc louhovat, poté přidat schladlou převařenou vodu 1 l + malou lžičku kys. citronové, zalít naložené a opět 1 měsíc ponechat. Poté už přecedit a chutnat. Měla jsem ve skle na okénku do sklepa, bez sluníčka, stálá teplota. Dělala jsem tak vloni aronii a trnky. Mělo úspěch a bylo to vynikající. Tak to letos zopakuji, už se louhují višně. ;)
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Sklizeň 22

14 Júl 2022, 09:35

alenak napísal:
13 Júl 2022, 23:58
Ty černé bobule rozmačkáte nebo je necháte v džemu celé? Já dělávám džem jen z černého - většinou z čisté dřeně s přidáním rozmačkaných bobulí (asi 1/4 množství dřeně) kvůli barvě.


Bobule černého rybízu dávám celé, pouze z červeného šťávu. Ony krásně povolí. První várku jsem černý pomačkala šťouchákem na brambory, druhou jsem nechala být a bylo to na stejno. Ještě jsem přidávala na konci rovnou kávovou lžičku kys. citronové a 1/2 štamprdlátka rumu. Dnes jsem dala testík kamarádce, bude dělat taky, :) má to úspěch, chuť i barvu. Ještě jsem naložila na líkér, rybíz černý, červený, bílý - 70, 20, 10 dkg, 1/2 kg cukru zalít 40%rumu. Občas jsem s lahví zatřepala, aby povolil lépe cukr. Na měsíc louhovat, poté přidat schladlou převařenou vodu 1 l + malou lžičku kys. citronové, zalít naložené a opět 1 měsíc ponechat. Poté už přecedit a chutnat. Měla jsem ve skle na okénku do sklepa, bez sluníčka, stálá teplota. Dělala jsem tak vloni aronii a trnky. Mělo úspěch a bylo to vynikající. Tak to letos zopakuji, už se louhují višně. ;)
Děkuji. Vyrobil jsem džem podle Vašeho návodu (bez mačkání bobulí, bez rumu a kys. citronové). Je to dobré, ale i bez té kyseliny trochu kyselejší, než bych si přál. Zvyknu dělat marmelády s nejnižší dávkou cukru (3:1) a v případě potřeby přidat pár kapek cukralozy (CandyS).
Likér podobným způsobem už dělám pouze z višní. Je to jen dámské pití, žena a její kamarádky sáhnou po jiných likérech (z aronie, ořechů, malin, borůvek) až když je veškerá griotka vypitá. A to přes to, že jsem třeba s ořechovkou, nad níž ohrnovaly nos, vyhrál kategorii likérů na docela významné degustaci.
Prílohy
IMG_20220714_092820.jpg
alenak
Príspevky: 194
Dátum registrácie: 01 Apr 2022, 19:56
Bydlisko: Královehradecko

Sklizeň 22

14 Júl 2022, 22:19

Tak ať chutná a má úspěch. :) Dávám na všechny džemy na 1 kg ovoce 1/2 kg cukru. Když jsem kdysi zkoušela 3:1, moc to nechutnalo, nj. chuťové pohárky máme každý jiné a je to dobře. :) Letos mají u nás kosáci smůlu, aronie bude obalena sítí celá, chutnal mě i džem z ní, do jogurtu, hodně barví. Tam jsem přidávala i koření a též trošičku rumu, to jsou mňamky. ;) .
Jinak gratuluji k úspěchům v likérech. U nás se to moc nepije, osobně mám raději víno, ale ta aronie nás dostala. ;)
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 19:14

alenak napísal:
14 Júl 2022, 22:19
Tak ať chutná a má úspěch. :) Dávám na všechny džemy na 1 kg ovoce 1/2 kg cukru. Když jsem kdysi zkoušela 3:1, moc to nechutnalo, nj. chuťové pohárky máme každý jiné a je to dobře. :) Letos mají u nás kosáci smůlu, aronie bude obalena sítí celá, chutnal mě i džem z ní, do jogurtu, hodně barví. Tam jsem přidávala i koření a též trošičku rumu, to jsou mňamky. ;) .
Jinak gratuluji k úspěchům v likérech. U nás se to moc nepije, osobně mám raději víno, ale ta aronie nás dostala. ;)
Ďžemy z jahod, malin, borůvek, třešní, broskví, rynglí (jistě i švestky, ale ty nedělám) snesou poměr 3:1 v pohodě, chutnají i sladkomilným dětem. Angrešt, rybízy, brusinky, jeřabiny, u nás i meruňky, vyžadují cukru víc. Prostřední generace - naši mladí - si sterilují jako přídavek do jogurtu ovoce úplně bez cukru, já bych to nejed.
ariadna30
Príspevky: 2819
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 20:22

“Prostřední generace - naši mladí - si sterilují jako přídavek do jogurtu ovoce úplně bez cukru, já bych to nejed."
Toto presne som sa chcela uz viackrat spytat. Mozem zavarat ovocie aj bez cukru? Bude to mat rovnaku trvanlivost ako s cukrom?
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 21:03

Rozvařuju švestky (ne úplně) a horké rovnou do sklenic, bez jakýchkoliv přísad. Nic se zatím nezkazilo, i ty předloňské, co jsem ještě teď jedl, byly v pořádku.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 21:53

ariadna30 napísal:
15 Júl 2022, 20:22
“Prostřední generace - naši mladí - si sterilují jako přídavek do jogurtu ovoce úplně bez cukru, já bych to nejed."
Toto presne som sa chcela uz viackrat spytat. Mozem zavarat ovocie aj bez cukru? Bude to mat rovnaku trvanlivost ako s cukrom?
Trvanlivost je prakticky stejná. Ale konzistence bude měkčí. Navíc u méně sladké zavařeniny se doporučuje o něco vyšší sterilační teplota.
Pak je třeba si uvědomit, že ovoce, které nám za syrova přijde docela sladké - zejména jahody, maliny, meruňky, aj. je po uvaření pocitově mnohem kyselejší.
alenak
Príspevky: 194
Dátum registrácie: 01 Apr 2022, 19:56
Bydlisko: Královehradecko

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 23:13

Švestky bych se taky nebála udělat bez cukru, do nich se cukru moc nedává. Ostatní, např. meruňky , bez cukru neztmavnou? Vyšší teplotu bych taky tipla, jinak nemám odzkoušené....asi bych meruňkový džem bez cukru nedala...a že je můj nejoblíbenější..
ariadna30
Príspevky: 2819
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

Sklizeň 22

15 Júl 2022, 23:19

Zaujima ma to hlavne kvoli ( trochu paranoidnej😀 ) predstave, ze by sa jedneho dna ( z akeho dovodu, je nepodstatnene ) nevyrabal cukor.
Napísať odpoveď