Strana 3 z 7

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 04 Jan 2022, 09:58
od používateľa Neregistrovaný
vysloužil napísal:
04 Jan 2022, 08:46
Petr z H. napísal:
04 Jan 2022, 07:51
Tak mám asi poslední dotaz - mišpule už zhniličkovatěly, jsou hnědé, měkké a uvnitř jsou takové "mazlavé". Není to ani sladké, ani šťavnaté, prostě takové "divné mazlavé cosi". Má to tak být, s tímo mám pracovat a vychutnávat, nebo má žádoucí zralý stav vypadat jinak?
Tak to má být. Popsal jste tu chuť přesně.
No tedy tedy. Koukám a docela žasnu. Barva a konzistence zhniličkované dužniny mé mišpule tedy není nic extra. Někomu může připomínat průjem. Také pecičky mi vadí. Musí se "pracně" ocucávat. Dužnina na nich lpí. Taky slupka je hrubá, drsná (tu nejím). A plod není velký. Takže jídlo je trochu "pracnější".
Ale právě chuť (onoho hnědého bláta) je dobrá. Příjemná, lákavá, výrazně sladkokyselá. Nejblíže mi asi připomíná chuť dužniny přemrzlých šípků nebo dušených jablek.
Na mé mišpule chodila i sousedka, co mám od ní roub, pro dceru, že už všechny jejich snědla (a mají větší korunku). Tak nevím. JG

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 04 Jan 2022, 17:59
od používateľa vysloužil
Mišpule hezky kvetou, netrpí chorobami, její chuti je třeba přijít na chuť. Ale co si budem povídat, žádné delikátní stolní ovoce to není. Kdysi jsem měl plot prorostlý keřem hlohu, tak jsem ho přerouboval na mišpuli (což byla přeci jen chutnější alternativa). Nevydrželo to dlouho, Rouby za kůru se vylamovaly, naroubované kopulací byly silnější než podnož, hloh divoce podrůstal.

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 04 Jan 2022, 18:44
od používateľa Mimmo
Já jsem kdysi ztotožňoval mišpule a nespole (mišpulník - lokvat). Ovoce je to podobné, ale jedl jsem ho jen v krajích, kde nikdy nemrzne. Hlavně na Sicílii. Až po letech jsem zjistil, že opravdická mišpule je poněkud odlišná a potřebuje přemrznout.

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 04 Jan 2022, 19:14
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal:
04 Jan 2022, 18:44
Já jsem kdysi ztotožňoval mišpule a nespole (mišpulník - lokvat). Ovoce je to podobné, ale jedl jsem ho jen v krajích, kde nikdy nemrzne. Hlavně na Sicílii. Až po letech jsem zjistil, že opravdická mišpule je poněkud odlišná a potřebuje přemrznout.
Lokvát je príbuzný mišpule, napokon aj jeho slovenský názov je mišpuľa japonská, český mišpulník japonský. Podobne v angličtine: Common medlar alebo Germanic medlar je "naša" mišpuľa obyčajná, Japanese medlar je mišpuľa japonská čiže lokvát. Ovocie je to síce príbuzné, ale v mnohom odlišné. IH

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 06 Jan 2022, 09:42
od používateľa Petr z H.
Návštěvník napísal:
04 Jan 2022, 09:58
Ale právě chuť (onoho hnědého bláta) je dobrá. Příjemná, lákavá, výrazně sladkokyselá. Nejblíže mi asi připomíná chuť dužniny přemrzlých šípků nebo dušených jablek.
Tak to ne. Chuť skutečně není ani sladká, ani kyselá, prostě taková nijaká. Není to "průjem", je to mazlavější, bez šťávy. Možná to je skutečně tím, že nejsou dozrálé (letos bylo vše o měsíc opožděné). Odpovídalo by to i tomu, že se jim nechtělo zhniličkovatět, a stalo se jim to až teď, po delších mrazech a rozmrznutí.
Tak je asi odepíšu a počkám si na letošní úrodu ...

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 06 Jan 2022, 10:36
od používateľa Neregistrovaný
No podívejme, pro mě i trochu překvapující. Mišpule neznám. Jsem z kraje 600 m/m a do „teplého“ kraje 450 m/m jsem se přistěhoval. A začal s mišpulí od sousedky. Takže hlavně z „tisku“.
Prý pěstovaná cca 3000 let, z Anglie do Turecka, posledních 500 let (novověk) takřka opuštěna. V Anglii prý je některý kultivar i s průměrem plodu 8 cm (anglická Wiki). Taky „peciček“ (semen) má dost. Jako jsou odrůdy a semenáče jabloně? Takže jakou máte „odrůdu“?
O „moji odrůdu“ mám už i jednoho zájemce.
Co poradit? Asi vyzkoušejte mišpule z okolí, které někdo chválí, a naroubujte. Moc chvály tu není. Třeba máme jinou chuť, možná jiný kultivar. JG

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 12 Máj 2022, 19:19
od používateľa peter_z_tt
Mišpula začína kvitnúť. Vďaka extra neskorému kvitnutiu vždy uniká mrazom. Tento rok 3x postrek proti roztočom a pravdepodobne ešte budem striekať proti voškám. U mňa sa v bio kvalite dopestovať žiaľ nedá. Ale stromček je to pekný a ovocie chutné :)

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 24 Sep 2022, 14:56
od používateľa peter_z_tt
Čím je staršia, tým stabilnejšie úrody a väčšie plody. Do zrelosti je síce ešte ďaleko, ale stromček vyzerá krásne už teraz.

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 26 Sep 2022, 12:27
od používateľa konvalinka
Včera jsem vyfotila svoji mišpuli, nějak jsem se přinutila vzít druhý mobil a jít to schválně vyfotit, jen fotka nic moc, protože už se stmívalo. Mišpule už je velká, má cca 12 let. Je to to velké ,,chlupaté" konče stříhaného plotu z ptačího zobu. Nemám tam měřítko ;) ale plot má cca 180cm.

Mišpuľa (Mespilus germanica)

Napísané: 26 Sep 2022, 15:59
od používateľa peter_z_tt
Mišpula je snáď jediný strom v záhrade, ktorý prežil leto bez závlahy. Napriek tomu sa stromčeku darí. Perspektívny druh v čase klimatickej zmeny. A tiež sa ukazuje, že dula je výborný podpník pre mišpule.