Mišpuľa (Mespilus germanica)
-
- Príspevky: 1166
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Neskoro jesennou ozdobou záhrady je tradične mišpula. Je to naozaj krásny a dekoratívny strom. Prvá ochutnávka dnes. Plod dozrel aj napriek tomu, že teplota ešte neklesla pod nulu.
-
- Príspevky: 1166
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Mišpulová sezóna sa naplno začala. Myslel som si, že musia zmrznúť na to, aby dozreli. Ešte nezmrzlo a už aj tak dozrievajú.
-
IP: 168.81
Mišpuľa (Mespilus germanica)
"Vyzkoumal" jsem, že v naší malé vsi máme, a z nákupů, určitě dva různé kultivary mišpule. Zevnějškem se mi zdají úplně stejné, velký rozdíl je ale v době zrání (zhniličkovatění). Ranější letos už začal dozrávat před 5.11. Pozdnější loni začal dozrávat až před 5.12. Podobně třeba mohou být i rozdíly v chuti. JG
PS: Tak to třeba máme u koupených stejných odrůd muchovníku, Smouky, Martin, vzdálené cca10 m. Podle chuti úplně jiné ovoce (špatné, nic moc, výborné).
PS: Tak to třeba máme u koupených stejných odrůd muchovníku, Smouky, Martin, vzdálené cca10 m. Podle chuti úplně jiné ovoce (špatné, nic moc, výborné).
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Mišpuľa je pomerne málo pestovaný ovocný strom. Je to škoda, pretože je nenáročná a v mojich podmienkach nepotrebuje počas celej sezóny ani miligram 'chémie' (v niektorých oblastiach jej pestovatelia udávajú problém s napadnutím výhonkov voškami). Je nevšedná nielen vzhľadom plodov, ale najmä ich "správaním". Plody dozrievajú väčšinou v čase prvých mrazov, ale často aj keď nie sú obraté, tak zostávajú na strome do neskorej zimy a sú v pohode konzumovateľné. Všetky fotografie v prílohe sú dnešné - plody majú typicky 'zhniličkovatelú' (pozor - nie hnilú!) dužinu škoricovohnedej farby, ktorá má konzistenciu podobnú pudingu. Na detailných fotkách to asi nevyzerá príliš lákavo, ale dužina plodov má aj teraz veľmi príjemnú kyslasto-sladkú chuť, so zaujímavou vínovastou arómou. V každom plode je niekoľko drobných zaoblených kôstok, ktoré po 'vcucnutí' dužiny jednoducho vypľujete. Asi všetci ešte máme v pivniciach jablká, niektorí aj hrušky, ale mišpuľa je veľmi príjemným chuťovým osviežením, obzvlášť ku koncu januára. Samozrejme, mišpuľa jablká nemôže nahradiť, ale ako 'bokovka' (obzvlášť v zime) je skvelá. Navyše je to aj esteticky veľmi pekný strom s krásnymi kvetmi a listami, ktorý obstojí aj ako okrasný solitér. H.
-
IP: 1.60
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Mišpule u nás opadaly před 14 dny. Možná jiný kultivar. Semena má docela velká, asi centimetrová. Chuť nejdřív kyselý dojem, pak se rozleží na plnou, výbornou, marmeládě podobnou chuť. J.
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Len na pripomenutie, že tento netradičný, opomínaný a málo pestovaný ovocný strom môže byť v záhrade nielen užitočný, ale pokojne sa môže stať aj jej ozdobou. U mňa je mišpuľa pestovateľná úplne bez 'chémie', na rozdiel od skúseností pestovateľov z iných lokalít ju nenapádajú ani vošky. Foto mišpule je dnešné. H.
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Mám dva stromy, Mají nádherné květy. Zajímavé na nich je že květy nejsou ve svazku jako u jabloní , ale jednotlivě každý zvlášť. Loni byla taková úroda, že z nich mám i 5l/50% mišpulovice . Chutná podobně jako jabkovice, ale má plnější chuť i vůni
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
- Petr z H.
- Príspevky: 1061
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Mám podobný stromek, musím si však poplakat: mšice mišpuli napadají docela hodně, srovnatelně s třešní. Bez ošetření to odnesou zdegenerované náznaky nových výhonů. Slunéčka se rozšíří a zasahujhí vždy pozdě, několik týdnů po napadení, a to už je pozdě.
Plody mi dozrávají později, v prosinci jsou ještě tvrdé. První měknou a opadávají během ledna.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
-
IP: 168.81
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Tak letos prý bude mišpulová marmeláda, je připraven nový recept (mišpulovice by taky nemusela být špatná, aspoň trošku). JG
Mišpuľa (Mespilus germanica)
Máte někdo recept jak se zbavit peciček, abych mohl dužninu zpracovat na marmeládu. Pasírovat jak v čerstvém nebo i rozvařeném stavu se mně nedaří. Část dužniny stále lpí na pecičkách. Pracně jsem udělal dvě skleničky a nebylo to nic mimořádního. To čerstvě uzrálá mišpule je jiné kafe. Mám nejraději v čerstvém stavu, ale moc jich nepojím. Jím je i s pecičkami. Nevím jestli tu někdo vzpoměl, že mišpule staví. Takže deset kusů a dost. Vzpomínal jsem tady, že je dobré vypálit, ale s tím kdo to pálil (asi na černo) už nejsem ve spojení. Předloni jsem mu mišpule po dlouhé době nabídl s tím, že za to nic nechci, odvezl si cca 50 kg uzrálých mišpulí a opravdu dodržel dohodu a nic mně nedal. Myslím si, že aspoň placačku na ochutnání mohl dát, i když tvrdý alkohol nepiji. Takže loni jsem to setřepal a všechno šlo do kompostu (vlastně na hromadu, které tak říkám). Bylo to nejleší řešení, protože až do jara chodit po cestě, kde jsou popadané mišpule je horor.