Strana 1 z 1

Heinemannův pozdní

Napísané: 29 Aug 2021, 22:54
od používateľa vysloužil
Heinemannův rybíz dozrává víc než o měsíc později než ostatní odrůdy. V minulosti to byl suverénně nejplodnější červený rybíz, dnes už se to tak jasně říci nedá. Pro přímý konzum je dost kyselý a zrníčkový, ale vzhledem k době zrání jsem z něj v dávné minulosti vyráběl dezertní ovocné víno dohromady s jablečným moštem. V obchodní síti se toto čůčo jmenovalo Jaryna. Dnes už ten rybíz ani nesklízíme, a tak starý keř tu stojí jen jako smutná vzpomínka na bujaré doby, kdy nejedno děvče podcenilo záludnost onoho nápoje... :(

Heinemannův pozdní

Napísané: 31 Aug 2021, 20:50
od používateľa Mimmo
Já pěstuji mimo jiné i Rovadu, která je mutací Heinemannova pozdního. Je taky pozdní a docela plodná. Je pravda, že jsem taky všechny rybízy nestačil sklidit. Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů. Prý je to vynikající kombinace se sladkým.

Heinemannův pozdní

Napísané: 31 Aug 2021, 22:27
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal:
31 Aug 2021, 20:50
Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů.
Jazykové okienko: Zaujímavé, že bulharčina má výraz 'kasis' pre ríbezle. Crème de Cassis je známy alkoholický likér z Francúzska, nazývaný aj Cassis liqueur, vyrába sa z čiernych ríbezlí. Najlepší je vraj z okolia mesta Dijon v Burgundsku. Používa sa o.i. aj na prípravu alkoholového koktailu zvaného Kir. Vynikajúci nápoj. IH

Screenshot_20210831-220737_Chrome.jpg
Screenshot_20210831-221232_Chrome.jpg

Heinemannův pozdní

Napísané: 31 Aug 2021, 22:33
od používateľa vysloužil
Mimmo napísal:
31 Aug 2021, 20:50
Já pěstuji mimo jiné i Rovadu, která je mutací Heinemannova pozdního. Je taky pozdní a docela plodná. Je pravda, že jsem taky všechny rybízy nestačil sklidit. Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů. Prý je to vynikající kombinace se sladkým.
Je pravda, že Rovada je taky dost pozdní, vyplňuje mezeru mezi těmi obvyklými a Heinamannovým. V době, kdy jsem H. sázel, ještě na trhu Rovada nebyla.
Jinak z černého rybízu se mi letos podařilo vyrobit velmi dobrý mošt přímo na pití (ze 2 kg kuliček 8 litrů připomínajících džus Cappy). Z červeného to jde taky, před pár lety jsem to zkusil, ale nebyl nic moc, chutnalo to jak voda se sirupem.
Cassis likér jsem v minulosti vyráběl stejně jako griotku z višní. Pít se to dalo, ale zatímco domácí višňovka prodávanou griotku chutí překonává, ten domácí cassis se tomu koupenému sotva přiblížil. Pan Rafael to určitě svedl lépe.

Heinemannův pozdní

Napísané: 01 Sep 2021, 23:01
od používateľa Rafael
Jestli lépe určitě ne, neměl jsem a nemám srovnání s komerčními Cassisy od zavedených výrobců.
Kdysi na trhu nebyly.

Na rozdíl od višňovek, griotek a podobných kterých bylo a je dost.
Neměl jsem nikdy snahu něco kopírovat a napodobovat. Navíc klasické likéry mi přišly moc přeslazené a hlavně málo lihovité.
Tak jsem takové věci dělal podle chuti své a spřízněných alkoholiků a hlavně tak aby byly jiné než běžně koupitelné.

Heinemannův pozdní

Napísané: 08 Okt 2021, 13:08
od používateľa vysloužil
Sezóna rybízů je víc než čtvrt roku pryč. Heinemanův pozdní si nicméně pořád drží střapce kvalitních bobulí na pečení i na zobání. Pravda v době sladkých švestek, hrušek a rynglí málokdo pase po kyselém rybízu, ale je to milé zpestření.
Heinemanův pozdní - fotka je opravdu ze dneška.
Heinemanův pozdní - fotka je opravdu ze dneška.

Heinemannův pozdní

Napísané: 08 Okt 2021, 23:15
od používateľa alenak
No to je nádhera, ten rybíz. Hned mám chutě. U nás doma máme Rovadu. Taky s ní spokojenost, letos velká úroda, ale ta je každoročně. Obírám si kuličky a dávám zamrazit. Je to výborné i na linecký koláč, tvaroh a nahoru zmražený rybíz, mňamka..
Černý jsme sázeli před 3 roky vychvalovaný nový - Bonu, hodně vzpřímený keř. Sice to úrodu mělo, ale chuť nic moc a je též pozdnější, tak uvidíme, zda se osvědčí, zatím nenadčenost..

Heinemannův pozdní

Napísané: 09 Okt 2021, 22:08
od používateľa roman
alenak napísal:
08 Okt 2021, 23:15
Černý jsme sázeli před 3 roky vychvalovaný nový - Bonu, hodně vzpřímený keř. Sice to úrodu mělo, ale chuť nic moc a je též pozdnější, tak uvidíme, zda se osvědčí, zatím nenadčenost..
Vysadil jsem několik nových odrůd černého rybízu, ale co se týče chuti, tak jedničkou pro mě pořád zůstává stará odrůda Otelo.