Červený rybíz
Červený rybíz
Sice není chutnější než černý rybíz a ani nemá víc vitamínu C, ale překonává ho v plodnosti a dlouhé střapce se lépe trhají. Nevím proč, ale jako dítě jsem měl raději červený rybíz, dnes je to naopak. Na fotkách je odrůda Losan.
Červený rybíz
Jsou to krásné fotky . Já pěstuji červený rybíz nejvíce v 520m. na Vysočině a docela mu to vyhovuje. Můj rybíz obdivují jen kolegové na Balkáně, protože tam jde o velmi exotické ovoce vhodné ke sladkým dortům. Málokdo ho tam umí vypěstovat. Vyžaduje polostín a občasnou závlahu. Z odrůd mám nejraději kombinaci raného Detvanu a pozdní Rovady. Mám pocit, že se vzájemně opylují, ale těžko se to zjišťuje.
Jako dítě jsem měl také raději červený nebo bílý rybíz. Syrový černý rybíz mi páchnul. Zpracovaný nevadil.
Jako dítě jsem měl také raději červený nebo bílý rybíz. Syrový černý rybíz mi páchnul. Zpracovaný nevadil.
Červený rybíz
Kdysi - kolem studentských let - jsme pěstovali nekonečné množství červeného rybízu. Bylo ho potřeba na levné ovocné víno, jehož se spotřebovalo nemálo. Dnes rybízu využijeme jen málo. Nějaká ta šťáva a marmeláda na linecké pečivo, dort a mřížkový koláč. Tu je třeba dělat jinak než běžné džemy, řádně zahustit vařením v tenké vrstvě (po malých dávkách na pánvi). Obvyklým způsobem vyrobená marmeláda za pomocí Gelfixu se na pečivo nehodí. Obsahuje hodně "zrosolované" vody, která se za pár dní vpije do pečiva.
-
IP: 168.81
Červený rybíz
Tam, kde se dříve používala technologie odparu vody se dnes používá želatina a škrob. Třeba jogurt a marmeláda. Výsledek není stejný. „Tlačenka, puding“ z kyselého mléka nebo rybízu. Ale proč ne.
Zhruba středně zrající Svatomichajlovský (na foto ještě není zralý).
Pro mě nový a zajímavý, velmi pozdní Losinský pozdní. JG
Zhruba středně zrající Svatomichajlovský (na foto ještě není zralý).
Pro mě nový a zajímavý, velmi pozdní Losinský pozdní. JG
Červený rybíz
Z červených rybízů už pěstuji pouze odrůdu Rowada. Je sice pozdní a kyselý, ale má dlouhou třapinu a je velice plodný. Nakonec moc namá doma využití. Stačí jeden stromek na marmelády. Máte někdo osobní zkušenosti s odrůdou Dušečka? V reklamě prodejců je vychvalován do nebe, jak není sladký. Kolega, který jej pěstuje z něj nějak nadšen není. Tvrzení nejmenovaného obchodu o jeho sladkosti prý je přehnané.
Červený rybíz
S odrodou Dušečka skúsenosti nemám ale pestujem odrodu Rekord, ktorá sa vyznačuje naozaj vysokou plodnosťou (kvety nebývajú poškodzované jarnými mrazmi) a hlavne je menej kyslá, čo by vám mohlo vyhovovať.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
- Rafael
- Príspevky: 2194
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Červený rybíz
Myslím si, že málokdo pěstuje rybíz, zvlášť červený, jako stolní ovoce.
Díky své kyselosti je vhodný, mimo občasného smlsnutí, k úplně jiným účelům. Kde je v některých směrech těžko nahraditelný.
V tom směru vidím jeho kyselost jako velkou přednost.
Třeba oproti bílému který je trochu sladší anebo černému který mnohým moc nevoní.
*
No, ne vše se hodí ke všemu. Ale na sirupy nebo domácí ovocná vína je směs červeného a černého těžko překonatelná. I v oblasti červených vín.
U těch bílých v tom směru jasně vede bílý.
Díky své kyselosti je vhodný, mimo občasného smlsnutí, k úplně jiným účelům. Kde je v některých směrech těžko nahraditelný.
V tom směru vidím jeho kyselost jako velkou přednost.
Třeba oproti bílému který je trochu sladší anebo černému který mnohým moc nevoní.
*
No, ne vše se hodí ke všemu. Ale na sirupy nebo domácí ovocná vína je směs červeného a černého těžko překonatelná. I v oblasti červených vín.
U těch bílých v tom směru jasně vede bílý.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Červený rybíz
Přiznám se, že jsem nepozoroval nějaký rozdíl v kyselosti Rovady a ostatních odrůd (Losan, Tatran, starý místní ...), ale v růstu a plodnosti ano - Rovada, na rozdíl od výše jmenovaných, dobře roste a plodí v místní těžké jílovité půdě.
Červený rybíz
Kdybych porovnával chuť červených rybízů, nejkyselejší z těch, co jsem zkoušel, je určitě Heinemannův pozdní, po něm Rovada, pak Holandský červený. Mezi ostatními velké rozdíly nevidím, nejsladší mi přišel Losan. Pravda, v nových odrůdách přehled nemám.
Červený rybíz
Tak jsem dnes obral Jonkheera.Za ty léta prožité v NL mám vysazenou jen tuto odrudu.A teda na zahradě ještě jeden Losan.