Červený rybíz
Červený rybíz
Děkuju. Jdu namíchat mospilan
-
IP: 97.51
Červený rybíz
Nic nestříkejte (vlastně neošetřujte)! Mospilan si šetřete jinam. Už tam nejsou a zničíte víc než je třeba. Tyhle první neublíží tolik jako další druhy. Jak je psáno výše.
-
IP: 97.51
Červený rybíz
Listy rybízů postižené mšicemi vypadají hůř, než ve skutečnosti jsou. Nikdy jsem je nestříkal, ani tak veškerý rybíz nespotřebujem.
Horší jsou padlí a botrytida kůry na angreštech.
Horší jsou padlí a botrytida kůry na angreštech.
Červený rybíz
Dobře, děkuju za rady. No, nechám ho teda, ať bojuje sám. Byl vysazen minulý rok na podzim
-
IP: 168.81
Červený rybíz
Taky jsou tu témata o šlechtění. I o šlechtění drobného ovoce, třeba angreštu. Díky svému "šlendriánu" a taky nadbytku drobného ovoce jsem už psal o situacích, kdy mi došlo k samovolnému a masívnímu klíčení spadané josty a černého rybízu. Teď mi došlo k samovolnému klíčení semenáčků červeného rybízu. Rostou jich stovky pod velkým keřem (soukeřím = keř rozvedený na plochu cca 3x5 m).
Místo pod keřem, kde semenáčky klíčí je "dočista vypleté" mohutným mulčováním ořešákovým listím na podzim. Byl by potřeba "velký" záhon a spoustu práce na "přezkoušení a porovnání" kvalit tolika jedinců. Podobně si třeba představuji šlechtění angreštů pana Vrány nebo jiných. JG
Místo pod keřem, kde semenáčky klíčí je "dočista vypleté" mohutným mulčováním ořešákovým listím na podzim. Byl by potřeba "velký" záhon a spoustu práce na "přezkoušení a porovnání" kvalit tolika jedinců. Podobně si třeba představuji šlechtění angreštů pana Vrány nebo jiných. JG
Červený rybíz
Občas se vyplatí nějaké ponechat a sledovat. Pěstuju tu statný keř semenáče rybízu s bílými plody - plodnost by mu mohly kulturní odrůdy závidět.
-
IP: 168.81
Červený rybíz
Pěkný máte ten bílý rybíz, opravdu pěkný.
Mám takové "divné tvary" rybízů a tak nemůžu ani přesně říci, kolik jich vlastně mám. Tak ke dvaceti. A už se loni dost neotrhalo, a to nejsou všechny v plné plodnosti. Pět - šest jsou semenáče. Aspoň některý taky docela slušný. A to už stačí.
Myslel jsem, jakože na fotce ukážu, že vlastně ta první fáze šlechtění rybízu není opravdu moc těžká. Prostě nedotrháte, pak někam uklidit ořešákové lupení a pak studené deštivé jaro a na nové odrůdy je zaděláno. Pak už přeci jen opečovávat. A to mladým půjde určitě lépe. JG
Mám takové "divné tvary" rybízů a tak nemůžu ani přesně říci, kolik jich vlastně mám. Tak ke dvaceti. A už se loni dost neotrhalo, a to nejsou všechny v plné plodnosti. Pět - šest jsou semenáče. Aspoň některý taky docela slušný. A to už stačí.
Myslel jsem, jakože na fotce ukážu, že vlastně ta první fáze šlechtění rybízu není opravdu moc těžká. Prostě nedotrháte, pak někam uklidit ořešákové lupení a pak studené deštivé jaro a na nové odrůdy je zaděláno. Pak už přeci jen opečovávat. A to mladým půjde určitě lépe. JG
Červený rybíz
On je to jen výběr semenáčů v rámci "šlechtění", nikoliv cílené šlechtění.