Červený rybíz

MrBig46
Príspevky: 370
Dátum registrácie: 22 Mar 2020, 20:56

Červený rybíz

17 Okt 2023, 11:03

Po měsíci jsem zkontroloval ta rajčata zavřená ve sklenicích a se smutkem v srdci musím konstatovat, že v každé sklenici už byly minimálně tři rajčata na odpis- plesnivé. Tak jsem to celé zrušil, ty ještě nenačaté omyl a budu je postupně konzumovat. Podle mně, nelze rajčata jen tak zavřít do lahve. Konec pokusu.
Vladimír
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Červený rybíz

11 Dec 2023, 20:23

V prílohe je celkom zaujímavý článok o pestovaní ríbezlí v tvare 'štíhleho vretena'. Vyžaduje to konštrukciu a bude to skôr alternatíva pre veľkovýrobné pestovanie. Prečo to však neskúsiť aj v hobíckej záhrade ? Skúsenosť s tým nemám, na fotkách to ale vyzerá zaujímavo... H.

Screenshot_20231211_195533_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195617_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195554_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195628_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195634_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195640_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195645_Chrome.jpg
Screenshot_20231211_195656_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Červený rybíz

11 Dec 2023, 22:35

Od těch dob, co jsem přestal vyrábět rybízové víno (a to už je sakra dlouho), se mi jen výjimečně podařilo spotřebovat, veškerý rybíz z asi 20 nevelkých keřů.
A to přesto, že u nás trvá sběrové období mnohem déle než 5-7 dní i s ohledem na různé dozrávání jednotlivých odrůd. Je to zajímavé, ale jestli v praxi použitelné, nevím.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2199
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Červený rybíz

11 Dec 2023, 23:32

No snad i nějací naši nástupci budou.
A rybízové víno, a i podobné, se svépomocí vyrábět bude.

Ostatně i výrobců a i komerčních prodejců se dá na netu najít celkem dost.

Nemyslím si, že takové aktivity zaniknou.

Ale asi budou o něčem jiném než za našich mladých let.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
vysloužil
Príspevky: 4721
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Červený rybíz

15 Dec 2023, 11:11

Rafael napísal:
11 Dec 2023, 23:32
No snad i nějací naši nástupci budou.
A rybízové víno, a i podobné, se svépomocí vyrábět bude.

Ostatně i výrobců a i komerčních prodejců se dá na netu najít celkem dost.

Nemyslím si, že takové aktivity zaniknou.

Ale asi budou o něčem jiném než za našich mladých let.

Pravda, při očekávaném nárůstu spotřební daně z alkoholu bude rybízových vín nejspíš přibývat.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2199
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Červený rybíz

15 Dec 2023, 16:05

Nemyslím si úplně přímo, že je to hlavně o financích.
I když žádné zářné zítřky pod hvězdnatou vlajkou nás určitě nečekají.
Podle toho co jsem si na netu psal s mladými, Deslik, Absinthemafia, apod. & si spíš myslím, že se jedná o koníček, zálibu.
A snahu něco dokázat, vyrobit si svépomoci. Pro potěchu svou i okolí.
Měl jsem to kdysi taky tak a finance jsem neřešil. A zpočátku to byl velmi prodělečný koníček.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Červený rybíz

15 Dec 2023, 18:48

Zajímavý článek o pěstování červených a bílých rybízů na drátěnce. S touto myšlenkou si zahrávám již několik roků. Chtěl bych to zkusit v malém a vysadit několik odrůd. Odrazovalo mne od tohoto způsobu jedno. Podrůstání výhonů z kořenů a to jak u pravokořenných rostlin, tak u roubovanců na meruzalku. Meruzalku, kterou mám z Polska, mnoho obrůstá, odstraňování je pracné a často ochází stromky na ni na bortritidu. Sehnal jsem některé klony, které by tak neměly podrůstat. Uvažoval jsem i o podnoži Josta, ta je však velmi bujná a bojím se , že rovněž bude podrůstrat. Netrpí však tak bortritidou, jako meruzalka. Škoda, že této problematice se autor v článku nevěnoval. Viděl jsem takovou výsadbu v Polsku. Zaujalo mne to. Obrovská úroda, výběrová kvalita.
Kdo ví, jestli není vypracován nějaký podobný systém i pro černé rybízy. To asi nebude tak snadné, dřevo rychle stárne a podléhá škůdcům. Podobné to bude s angrešty. Bylo by to zajímavé řešení do malých zahrad.
Napísať odpoveď