Červený rybíz

roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Červený rybíz

17 Júl 2021, 23:11

Sice není chutnější než černý rybíz a ani nemá víc vitamínu C, ale překonává ho v plodnosti a dlouhé střapce se lépe trhají. Nevím proč, ale jako dítě jsem měl raději červený rybíz, dnes je to naopak. Na fotkách je odrůda Losan.
IMG_20210717_124929_HDR.jpg
IMG_20210717_152651_HDR.jpg
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Červený rybíz

18 Júl 2021, 07:23

Jsou to krásné fotky :thumbup: . Já pěstuji červený rybíz nejvíce v 520m. na Vysočině a docela mu to vyhovuje. Můj rybíz obdivují jen kolegové na Balkáně, protože tam jde o velmi exotické ovoce vhodné ke sladkým dortům. Málokdo ho tam umí vypěstovat. Vyžaduje polostín a občasnou závlahu. Z odrůd mám nejraději kombinaci raného Detvanu a pozdní Rovady. Mám pocit, že se vzájemně opylují, ale těžko se to zjišťuje.
Jako dítě jsem měl také raději červený nebo bílý rybíz. Syrový černý rybíz mi páchnul. Zpracovaný nevadil.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Červený rybíz

18 Júl 2021, 09:22

Kdysi - kolem studentských let - jsme pěstovali nekonečné množství červeného rybízu. Bylo ho potřeba na levné ovocné víno, jehož se spotřebovalo nemálo. Dnes rybízu využijeme jen málo. Nějaká ta šťáva a marmeláda na linecké pečivo, dort a mřížkový koláč. Tu je třeba dělat jinak než běžné džemy, řádně zahustit vařením v tenké vrstvě (po malých dávkách na pánvi). Obvyklým způsobem vyrobená marmeláda za pomocí Gelfixu se na pečivo nehodí. Obsahuje hodně "zrosolované" vody, která se za pár dní vpije do pečiva.
Neregistrovaný

IP:  168.81

Červený rybíz

18 Júl 2021, 12:53

Tam, kde se dříve používala technologie odparu vody se dnes používá želatina a škrob. Třeba jogurt a marmeláda. Výsledek není stejný. „Tlačenka, puding“ z kyselého mléka nebo rybízu. Ale proč ne.
Zhruba středně zrající Svatomichajlovský (na foto ještě není zralý).
Svatomichajlovský.JPG
Svatomichajlovský2.JPG

Pro mě nový a zajímavý, velmi pozdní Losinský pozdní. JG
Losinský pozdní.JPG
Losinský pozdní list.JPG
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Červený rybíz

30 Jan 2022, 18:21

Z červených rybízů už pěstuji pouze odrůdu Rowada. Je sice pozdní a kyselý, ale má dlouhou třapinu a je velice plodný. Nakonec moc namá doma využití. Stačí jeden stromek na marmelády. Máte někdo osobní zkušenosti s odrůdou Dušečka? V reklamě prodejců je vychvalován do nebe, jak není sladký. Kolega, který jej pěstuje z něj nějak nadšen není. Tvrzení nejmenovaného obchodu o jeho sladkosti prý je přehnané.
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Červený rybíz

30 Jan 2022, 19:35

S odrodou Dušečka skúsenosti nemám ale pestujem odrodu Rekord, ktorá sa vyznačuje naozaj vysokou plodnosťou (kvety nebývajú poškodzované jarnými mrazmi) a hlavne je menej kyslá, čo by vám mohlo vyhovovať.


rib.jpg
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 2154
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
Kontaktovať používateľa:

Červený rybíz

30 Jan 2022, 21:41

Myslím si, že málokdo pěstuje rybíz, zvlášť červený, jako stolní ovoce.
Díky své kyselosti je vhodný, mimo občasného smlsnutí, k úplně jiným účelům. Kde je v některých směrech těžko nahraditelný.
V tom směru vidím jeho kyselost jako velkou přednost.

Třeba oproti bílému který je trochu sladší anebo černému který mnohým moc nevoní.
*
No, ne vše se hodí ke všemu. Ale na sirupy nebo domácí ovocná vína je směs červeného a černého těžko překonatelná. I v oblasti červených vín.

U těch bílých v tom směru jasně vede bílý.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Červený rybíz

30 Jan 2022, 21:43

Přiznám se, že jsem nepozoroval nějaký rozdíl v kyselosti Rovady a ostatních odrůd (Losan, Tatran, starý místní ...), ale v růstu a plodnosti ano - Rovada, na rozdíl od výše jmenovaných, dobře roste a plodí v místní těžké jílovité půdě.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Červený rybíz

30 Jan 2022, 22:57

Mikeš13 napísal:
30 Jan 2022, 21:43
Přiznám se, že jsem nepozoroval nějaký rozdíl v kyselosti Rovady a ostatních odrůd (Losan, Tatran, starý místní ...), ale v růstu a plodnosti ano - Rovada, na rozdíl od výše jmenovaných, dobře roste a plodí v místní těžké jílovité půdě.
Kdybych porovnával chuť červených rybízů, nejkyselejší z těch, co jsem zkoušel, je určitě Heinemannův pozdní, po něm Rovada, pak Holandský červený. Mezi ostatními velké rozdíly nevidím, nejsladší mi přišel Losan. Pravda, v nových odrůdách přehled nemám.
Používateľov profilový obrázok
Pett.cz
Príspevky: 186
Dátum registrácie: 18 Okt 2020, 16:15
Bydlisko: UH

Červený rybíz

21 Jún 2022, 12:25

Tak jsem dnes obral Jonkheera.Za ty léta prožité v NL mám vysazenou jen tuto odrudu.A teda na zahradě ještě jeden Losan.
Prílohy
IMG_20220621_121815469.jpg
Napísať odpoveď