Mišpuľa (Mespilus germanica)

Neregistrovaný

04 Jan 2022, 09:58

vysloužil napísal:
04 Jan 2022, 08:46
Petr z H. napísal:
04 Jan 2022, 07:51
Tak mám asi poslední dotaz - mišpule už zhniličkovatěly, jsou hnědé, měkké a uvnitř jsou takové "mazlavé". Není to ani sladké, ani šťavnaté, prostě takové "divné mazlavé cosi". Má to tak být, s tímo mám pracovat a vychutnávat, nebo má žádoucí zralý stav vypadat jinak?
Tak to má být. Popsal jste tu chuť přesně.
No tedy tedy. Koukám a docela žasnu. Barva a konzistence zhniličkované dužniny mé mišpule tedy není nic extra. Někomu může připomínat průjem. Také pecičky mi vadí. Musí se "pracně" ocucávat. Dužnina na nich lpí. Taky slupka je hrubá, drsná (tu nejím). A plod není velký. Takže jídlo je trochu "pracnější".
Ale právě chuť (onoho hnědého bláta) je dobrá. Příjemná, lákavá, výrazně sladkokyselá. Nejblíže mi asi připomíná chuť dužniny přemrzlých šípků nebo dušených jablek.
Na mé mišpule chodila i sousedka, co mám od ní roub, pro dceru, že už všechny jejich snědla (a mají větší korunku). Tak nevím. JG
vysloužil
Príspevky: 2321
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

04 Jan 2022, 17:59

Mišpule hezky kvetou, netrpí chorobami, její chuti je třeba přijít na chuť. Ale co si budem povídat, žádné delikátní stolní ovoce to není. Kdysi jsem měl plot prorostlý keřem hlohu, tak jsem ho přerouboval na mišpuli (což byla přeci jen chutnější alternativa). Nevydrželo to dlouho, Rouby za kůru se vylamovaly, naroubované kopulací byly silnější než podnož, hloh divoce podrůstal.
Mimmo
Príspevky: 1453
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYS. 500m a JM 250m.

04 Jan 2022, 18:44

Já jsem kdysi ztotožňoval mišpule a nespole (mišpulník - lokvat). Ovoce je to podobné, ale jedl jsem ho jen v krajích, kde nikdy nemrzne. Hlavně na Sicílii. Až po letech jsem zjistil, že opravdická mišpule je poněkud odlišná a potřebuje přemrznout.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 2712
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

04 Jan 2022, 19:14

Mimmo napísal:
04 Jan 2022, 18:44
Já jsem kdysi ztotožňoval mišpule a nespole (mišpulník - lokvat). Ovoce je to podobné, ale jedl jsem ho jen v krajích, kde nikdy nemrzne. Hlavně na Sicílii. Až po letech jsem zjistil, že opravdická mišpule je poněkud odlišná a potřebuje přemrznout.
Lokvát je príbuzný mišpule, napokon aj jeho slovenský názov je mišpuľa japonská, český mišpulník japonský. Podobne v angličtine: Common medlar alebo Germanic medlar je "naša" mišpuľa obyčajná, Japanese medlar je mišpuľa japonská čiže lokvát. Ovocie je to síce príbuzné, ale v mnohom odlišné. IH
Používateľov profilový obrázok
Petr z H.
Príspevky: 458
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.

06 Jan 2022, 09:42

Návštěvník napísal:
04 Jan 2022, 09:58
Ale právě chuť (onoho hnědého bláta) je dobrá. Příjemná, lákavá, výrazně sladkokyselá. Nejblíže mi asi připomíná chuť dužniny přemrzlých šípků nebo dušených jablek.
Tak to ne. Chuť skutečně není ani sladká, ani kyselá, prostě taková nijaká. Není to "průjem", je to mazlavější, bez šťávy. Možná to je skutečně tím, že nejsou dozrálé (letos bylo vše o měsíc opožděné). Odpovídalo by to i tomu, že se jim nechtělo zhniličkovatět, a stalo se jim to až teď, po delších mrazech a rozmrznutí.
Tak je asi odepíšu a počkám si na letošní úrodu ...
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Neregistrovaný

06 Jan 2022, 10:36

No podívejme, pro mě i trochu překvapující. Mišpule neznám. Jsem z kraje 600 m/m a do „teplého“ kraje 450 m/m jsem se přistěhoval. A začal s mišpulí od sousedky. Takže hlavně z „tisku“.
Prý pěstovaná cca 3000 let, z Anglie do Turecka, posledních 500 let (novověk) takřka opuštěna. V Anglii prý je některý kultivar i s průměrem plodu 8 cm (anglická Wiki). Taky „peciček“ (semen) má dost. Jako jsou odrůdy a semenáče jabloně? Takže jakou máte „odrůdu“?
O „moji odrůdu“ mám už i jednoho zájemce.
Co poradit? Asi vyzkoušejte mišpule z okolí, které někdo chválí, a naroubujte. Moc chvály tu není. Třeba máme jinou chuť, možná jiný kultivar. JG
Napísať odpoveď