Heinemannův pozdní

vysloužil
Príspevky: 1991
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

29 Aug 2021, 22:54

Heinemannův rybíz dozrává víc než o měsíc později než ostatní odrůdy. V minulosti to byl suverénně nejplodnější červený rybíz, dnes už se to tak jasně říci nedá. Pro přímý konzum je dost kyselý a zrníčkový, ale vzhledem k době zrání jsem z něj v dávné minulosti vyráběl dezertní ovocné víno dohromady s jablečným moštem. V obchodní síti se toto čůčo jmenovalo Jaryna. Dnes už ten rybíz ani nesklízíme, a tak starý keř tu stojí jen jako smutná vzpomínka na bujaré doby, kdy nejedno děvče podcenilo záludnost onoho nápoje... :(
Prílohy
Heinemannův pozdní
Heinemannův pozdní
Mimmo
Príspevky: 1289
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26

31 Aug 2021, 20:50

Já pěstuji mimo jiné i Rovadu, která je mutací Heinemannova pozdního. Je taky pozdní a docela plodná. Je pravda, že jsem taky všechny rybízy nestačil sklidit. Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů. Prý je to vynikající kombinace se sladkým.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 2180
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

31 Aug 2021, 22:27

Mimmo napísal:
31 Aug 2021, 20:50
Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů.
Jazykové okienko: Zaujímavé, že bulharčina má výraz 'kasis' pre ríbezle. Crème de Cassis je známy alkoholický likér z Francúzska, nazývaný aj Cassis liqueur, vyrába sa z čiernych ríbezlí. Najlepší je vraj z okolia mesta Dijon v Burgundsku. Používa sa o.i. aj na prípravu alkoholového koktailu zvaného Kir. Vynikajúci nápoj. IH

Screenshot_20210831-220737_Chrome.jpg
Screenshot_20210831-221232_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 1991
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

31 Aug 2021, 22:33

Mimmo napísal:
31 Aug 2021, 20:50
Já pěstuji mimo jiné i Rovadu, která je mutací Heinemannova pozdního. Je taky pozdní a docela plodná. Je pravda, že jsem taky všechny rybízy nestačil sklidit. Některé místní kolegyně považují tento rybíz ("kasis") za mimořádně exotické ovoce a vyprosily si u mě vybrané střapce na ozdobu dortů. Prý je to vynikající kombinace se sladkým.
Je pravda, že Rovada je taky dost pozdní, vyplňuje mezeru mezi těmi obvyklými a Heinamannovým. V době, kdy jsem H. sázel, ještě na trhu Rovada nebyla.
Jinak z černého rybízu se mi letos podařilo vyrobit velmi dobrý mošt přímo na pití (ze 2 kg kuliček 8 litrů připomínajících džus Cappy). Z červeného to jde taky, před pár lety jsem to zkusil, ale nebyl nic moc, chutnalo to jak voda se sirupem.
Cassis likér jsem v minulosti vyráběl stejně jako griotku z višní. Pít se to dalo, ale zatímco domácí višňovka prodávanou griotku chutí překonává, ten domácí cassis se tomu koupenému sotva přiblížil. Pan Rafael to určitě svedl lépe.
Používateľov profilový obrázok
Rafael
Príspevky: 730
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
Bydlisko: Valašské království

01 Sep 2021, 23:01

Jestli lépe určitě ne, neměl jsem a nemám srovnání s komerčními Cassisy od zavedených výrobců.
Kdysi na trhu nebyly.

Na rozdíl od višňovek, griotek a podobných kterých bylo a je dost.
Neměl jsem nikdy snahu něco kopírovat a napodobovat. Navíc klasické likéry mi přišly moc přeslazené a hlavně málo lihovité.
Tak jsem takové věci dělal podle chuti své a spřízněných alkoholiků a hlavně tak aby byly jiné než běžně koupitelné.
vysloužil
Príspevky: 1991
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

08 Okt 2021, 13:08

Sezóna rybízů je víc než čtvrt roku pryč. Heinemanův pozdní si nicméně pořád drží střapce kvalitních bobulí na pečení i na zobání. Pravda v době sladkých švestek, hrušek a rynglí málokdo pase po kyselém rybízu, ale je to milé zpestření.
Heinemanův pozdní - fotka je opravdu ze dneška.
Heinemanův pozdní - fotka je opravdu ze dneška.
alenak

08 Okt 2021, 23:15

No to je nádhera, ten rybíz. Hned mám chutě. U nás doma máme Rovadu. Taky s ní spokojenost, letos velká úroda, ale ta je každoročně. Obírám si kuličky a dávám zamrazit. Je to výborné i na linecký koláč, tvaroh a nahoru zmražený rybíz, mňamka..
Černý jsme sázeli před 3 roky vychvalovaný nový - Bonu, hodně vzpřímený keř. Sice to úrodu mělo, ale chuť nic moc a je též pozdnější, tak uvidíme, zda se osvědčí, zatím nenadčenost..
roman
Príspevky: 364
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18

09 Okt 2021, 22:08

alenak napísal:
08 Okt 2021, 23:15
Černý jsme sázeli před 3 roky vychvalovaný nový - Bonu, hodně vzpřímený keř. Sice to úrodu mělo, ale chuť nic moc a je též pozdnější, tak uvidíme, zda se osvědčí, zatím nenadčenost..
Vysadil jsem několik nových odrůd černého rybízu, ale co se týče chuti, tak jedničkou pro mě pořád zůstává stará odrůda Otelo.
Zlínsko, 400 m n. m.
Napísať odpoveď