Noční hmyz
Sledování nočního hmyzu může být zajímavým zdrojem poznání. V době květu zjistíme, co všechno nám opyluje ovocné stromy. V celé sezóně je takto možno sledovat létající škůdce. Stačí zapnout světlo a otvírá se nám neznámý paralelní svět. Já používám osvětlenou síťovinu aspoň 5m od domu. Za 20 minut se setkám s hmyzem alespoň 100 druhů.
Opravdický chroust je dneska poměrně vzácný. Kdysi chodily školní děti na brigádu - sběr chroustů. Dostávaly pak ve sběrně 60 haléřů za litr chroustů.
Dneska jsem viděl chrousta s širokými tykadly (asi samec). Na délku byl asi dvojnásobný oproti chroustkovi letnímu, na objem asi pětinásobný.
Dneska jsem viděl chrousta s širokými tykadly (asi samec). Na délku byl asi dvojnásobný oproti chroustkovi letnímu, na objem asi pětinásobný.
Naposledy upravil/-a Mimmo v 14 Máj 2022, 10:24, upravené celkom 1 krát.
No podívejme, chroust. Toho už jsem neviděl řadu desítek let. To je vzácnost. Tak to se večer podívám.
Jako děti, jsme je chytali, ráno ztuhlé třepali a sbírali. Chemie je mocná kouzelnice.
No, mohli by chrousti zase být. Zlatohlávků už je spousta (je to příbuzný, taky velký, podobná biologie, a pak že humus v půdě je správně). JG
Jako děti, jsme je chytali, ráno ztuhlé třepali a sbírali. Chemie je mocná kouzelnice.
No, mohli by chrousti zase být. Zlatohlávků už je spousta (je to příbuzný, taky velký, podobná biologie, a pak že humus v půdě je správně). JG
Zrova byl článek v Zemědělci, jsou oblasti, kde jich je až hodně. Z nich se šíří, mají buď tříletý, nebo čtyřletý cyklus. Jedno je Břeclavsko, druhé někde u Mělníka. Ty ponravy v trávníku nevadí, ale v záhonu je to pohroma.