Hurmikaki (Diospyros kaki)
Napísané: 19 Mar 2022, 22:39
Zdravím Vás! Nesledujem toto fórum pravidelne a som, tak povediac, náhodný okoloidúci. Ale dovolím si reagovať. Z kaki som pestoval odrodu Nikitská Bordová/Nikitskaja Borodovaja/bežne len Nikita, kt. po krutozime v 2017 vymrzla (voľné priestranstvo, mrazy dlhodobo pod alebo blízko -20C - inak ale -20C a dokonca aj nižšie teploty vraj zvládne, pravdepodobne však krátkodobo; nebol som v danom mesiaci tiež doma, inak by som bol strom zateplil). Prednedávnom som zasadil opäť Nikitu a Cangzhou, ale už blízko pri južnej stene domu (hoci je záhrada v cca 170 m.n.m, január 2017 sa môže opakovať).
Stručne k Vášmu dotazu: na fóre sú zjavne odborníci, ktorí môžu mať iný názor, ale podľa mňa rez u kaki netreba nejako extra riešiť. Moja prvá Nikita bola nechaná na "voľnobeh", odstraňoval som len slabé a križujúce sa konáre, alebo presvetľoval husté miesta a úrody boli krásne. Žiadny iný rez okrem výchovného na založenie hlavných kostrových konárov (pozor na uhly vetvenia, aby neboli ostré) a spomenutého presvetľovania koruny som nerobil. Ak by sa neskôr začali prejavovať príznaky starnutia, dovolil by som si radikálny zmladzovací rez, keďže kaki má veľkú regeneračnú schopnosť.
Moje rady, väčšina sú to klasické/bežné poznatky:
- voľba vhodnej odrody je kľúčová: neodporúčam Vám odrody "čistého" druhu Diospyros kaki (klasické kaki), pokiaľ nebývate vo vyslovene teplej oblasti (u nás južné Slovensko, v ČR asi najjužnejšia Morava), alebo v tepelnom ostrove veľkomesta (Praha, Brno, Bratislava), alebo nie ste ochotný/á strom na zimu zatepľovať. Pre naše podmienky sú vhodnejšie hybridné odrody, kt. majú istý podiel génov mrazuodolného severoamerického druhu D. virginiana. Z nich je Nikitská Bordová dnes už klasika - kombinuje v sebe dobrú mrazuodolnosť a veľmi dobrú chuť. U nás v rodine je dokonca preferovaná pred odrodami z obchodu ako Rojo Brillante, hoci sú plody menšie a majú o málo inú konzistenciu a chuť. K iným, novším odrodám hybridov sa neviem vyjadriť - papierovo majú byť odolnejšie než Nikita, ale papier veľa znesie, preto sú najlepšie dôveryhodné referencie. Otázka je tiež ich chuť. Ak Vám neodpovie priamo niekto iný, pátrajte na fórach - dnes je už dosť ľudí, ktorí tieto nové/novšie odrody vyskúšali (napr. Sosnovská, Gora Goverla, Roman Koš, atď). Odroda Rossijanka je prvostupňový kríženec medzi D. kaki a D. virginiana a vďaka nej (teda jej autorovi) máme dnes mnoho hybridov. Je veľmi odolná voči mrazu (január 2017 zvládla u mňa bez problémov na voľnom priestranstve), alebo kvôli nešťastnej náhode som o strom na začiatku leta 2017 prišiel, tak sa neviem vyjadriť k chuti plodov (z čítania info na fórach, aj zahraničných si pamätám chvály, ale aj nie práve nadšenie). Plody sú u tejto odrody relatívne malé, čo však ja osobne, neberiem ako nevýhodu.
- čo sa týka prvých rokov, podľa rady predajcu som stromy rovno zasadil do voľnej pôdy (to bolo na jar - ak však kúpite na jeseň, prezimujte ich v chránenom bezmrazovom prostredí). Je to kvôli tomu, že kaki je predsa len strom a lepšie sa vyvíja vo voľnej pôde. Prvé dve zimy som však stromčeky chránil (flís, netkanka, kukurnisko - t.j. mŕtve suché rastliny kukurice po zbere - z ich hrubých zväzkov sa vytvorí "típí" zvrchu chránené fóliou kvôli dažďu; samozrejme, sú mnohé iné spôsoby zimnej ochrany)
- voľba podpníka/podnože je rovnako veľmi dôležitá. D. virginiana zvyšuje mrazuodolnosť, ale vraj je náročnejší na zálievku a netvorí taký bohatý a silný koreňový systém ako Diospyros lotus (ďalší, už tretí druh kaki). Myslím, že to môžem potvrdiť - mám tiež niekoľko stromov D. virginiana na podpníku rovnakého druhu a tie sú dosť smädné/žíznivé. Ich plody sú výrazne menšie, než u klasických odrôd kaki (ale o dosť väčšie než čerešne a tie pestujeme tiež a nesťažujeme sa na veľkosť!) a majú rumovú príchuť, kt. nie každému sedí
- miesto výsadby Vám odporúčam, aj keď si zvolíte hybridnú odrodu, stále v závetrí, z južnej, juhozápadnej strany blízko domu, inej budovy. Jednak pre prípad skutočne silnej zimy, ale tiež kvôli neskorým jarným mrazom, na kt. sú mladé zelené výhonky kaki citlivé (oveľa viac, než napr. domáce ovocniny ako jablone, či slivky)
- pravidelná zálievka v prípade sucha - kaki veľmi citlivo reaguje na sucho zhadzovaním plôdikov - z úrody, kt. sa na ukazuje ako bohatá môže kvôli tomu zostať len pár plodov
- odporúča sa silná opora/stĺp - niektorí pestovatelia majú skúsenosť, že sa strom pod váhou plodov vylomil v mieste štepenia
- prebierka plodov je dôležitá všeobecne, ale u kaki asi zvlášť - docielite väčšie a chutnejšie plody, strom sa nevysilí a hlavne, bude lepšie pripravený na zimu
- dbajte pri výsadbe na vytvorenie všeobecne dobrých podmienok - napr., ak pôda na danom mieste výsadby nie je kvalitná, vykopte veľkú jamu a zlepšite pôdu pridaním kompostu. Toto nie je, zjavne, žiadna novota, ale väčšina pestovateľov to aj tak ignoruje. Ak na začiatku vytvoríte dobré podmienky, strom tak bude v lepšej kondícii, čo je základ pre bohatú úrodu a dobrý zdravotný stav
Veľa zdaru a žiadny strach - ak dodržíte základné pravidlá, isto sa úrody dočkáte!
Stručne k Vášmu dotazu: na fóre sú zjavne odborníci, ktorí môžu mať iný názor, ale podľa mňa rez u kaki netreba nejako extra riešiť. Moja prvá Nikita bola nechaná na "voľnobeh", odstraňoval som len slabé a križujúce sa konáre, alebo presvetľoval husté miesta a úrody boli krásne. Žiadny iný rez okrem výchovného na založenie hlavných kostrových konárov (pozor na uhly vetvenia, aby neboli ostré) a spomenutého presvetľovania koruny som nerobil. Ak by sa neskôr začali prejavovať príznaky starnutia, dovolil by som si radikálny zmladzovací rez, keďže kaki má veľkú regeneračnú schopnosť.
Moje rady, väčšina sú to klasické/bežné poznatky:
- voľba vhodnej odrody je kľúčová: neodporúčam Vám odrody "čistého" druhu Diospyros kaki (klasické kaki), pokiaľ nebývate vo vyslovene teplej oblasti (u nás južné Slovensko, v ČR asi najjužnejšia Morava), alebo v tepelnom ostrove veľkomesta (Praha, Brno, Bratislava), alebo nie ste ochotný/á strom na zimu zatepľovať. Pre naše podmienky sú vhodnejšie hybridné odrody, kt. majú istý podiel génov mrazuodolného severoamerického druhu D. virginiana. Z nich je Nikitská Bordová dnes už klasika - kombinuje v sebe dobrú mrazuodolnosť a veľmi dobrú chuť. U nás v rodine je dokonca preferovaná pred odrodami z obchodu ako Rojo Brillante, hoci sú plody menšie a majú o málo inú konzistenciu a chuť. K iným, novším odrodám hybridov sa neviem vyjadriť - papierovo majú byť odolnejšie než Nikita, ale papier veľa znesie, preto sú najlepšie dôveryhodné referencie. Otázka je tiež ich chuť. Ak Vám neodpovie priamo niekto iný, pátrajte na fórach - dnes je už dosť ľudí, ktorí tieto nové/novšie odrody vyskúšali (napr. Sosnovská, Gora Goverla, Roman Koš, atď). Odroda Rossijanka je prvostupňový kríženec medzi D. kaki a D. virginiana a vďaka nej (teda jej autorovi) máme dnes mnoho hybridov. Je veľmi odolná voči mrazu (január 2017 zvládla u mňa bez problémov na voľnom priestranstve), alebo kvôli nešťastnej náhode som o strom na začiatku leta 2017 prišiel, tak sa neviem vyjadriť k chuti plodov (z čítania info na fórach, aj zahraničných si pamätám chvály, ale aj nie práve nadšenie). Plody sú u tejto odrody relatívne malé, čo však ja osobne, neberiem ako nevýhodu.
- čo sa týka prvých rokov, podľa rady predajcu som stromy rovno zasadil do voľnej pôdy (to bolo na jar - ak však kúpite na jeseň, prezimujte ich v chránenom bezmrazovom prostredí). Je to kvôli tomu, že kaki je predsa len strom a lepšie sa vyvíja vo voľnej pôde. Prvé dve zimy som však stromčeky chránil (flís, netkanka, kukurnisko - t.j. mŕtve suché rastliny kukurice po zbere - z ich hrubých zväzkov sa vytvorí "típí" zvrchu chránené fóliou kvôli dažďu; samozrejme, sú mnohé iné spôsoby zimnej ochrany)
- voľba podpníka/podnože je rovnako veľmi dôležitá. D. virginiana zvyšuje mrazuodolnosť, ale vraj je náročnejší na zálievku a netvorí taký bohatý a silný koreňový systém ako Diospyros lotus (ďalší, už tretí druh kaki). Myslím, že to môžem potvrdiť - mám tiež niekoľko stromov D. virginiana na podpníku rovnakého druhu a tie sú dosť smädné/žíznivé. Ich plody sú výrazne menšie, než u klasických odrôd kaki (ale o dosť väčšie než čerešne a tie pestujeme tiež a nesťažujeme sa na veľkosť!) a majú rumovú príchuť, kt. nie každému sedí
- miesto výsadby Vám odporúčam, aj keď si zvolíte hybridnú odrodu, stále v závetrí, z južnej, juhozápadnej strany blízko domu, inej budovy. Jednak pre prípad skutočne silnej zimy, ale tiež kvôli neskorým jarným mrazom, na kt. sú mladé zelené výhonky kaki citlivé (oveľa viac, než napr. domáce ovocniny ako jablone, či slivky)
- pravidelná zálievka v prípade sucha - kaki veľmi citlivo reaguje na sucho zhadzovaním plôdikov - z úrody, kt. sa na ukazuje ako bohatá môže kvôli tomu zostať len pár plodov
- odporúča sa silná opora/stĺp - niektorí pestovatelia majú skúsenosť, že sa strom pod váhou plodov vylomil v mieste štepenia
- prebierka plodov je dôležitá všeobecne, ale u kaki asi zvlášť - docielite väčšie a chutnejšie plody, strom sa nevysilí a hlavne, bude lepšie pripravený na zimu
- dbajte pri výsadbe na vytvorenie všeobecne dobrých podmienok - napr., ak pôda na danom mieste výsadby nie je kvalitná, vykopte veľkú jamu a zlepšite pôdu pridaním kompostu. Toto nie je, zjavne, žiadna novota, ale väčšina pestovateľov to aj tak ignoruje. Ak na začiatku vytvoríte dobré podmienky, strom tak bude v lepšej kondícii, čo je základ pre bohatú úrodu a dobrý zdravotný stav
Veľa zdaru a žiadny strach - ak dodržíte základné pravidlá, isto sa úrody dočkáte!