A hlavně to při tom loupání dost klouzalo .Ivan Hlavatý napísal: ↑30 Dec 2021, 10:31Určite to skúsim. Napokon, v šupke by mohlo byť najviac vitamínov či zdraviu prospešných látok (udáva sa, že jesť hurmikaki je zdravé). A bez rizika, že tam budú škodlivé 'chemikálie', keďže hurmikaki pestujem úplne bez postrekov. IH
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Pokud máte ještě někdo nadbytek tomelu, můžete se inspirovat fermentací, sušením a jinými úpravami podle této čínské zahrádkářky:
https://www.youtube.com/watch?v=YKIXHn3kDL0
:
https://www.youtube.com/watch?v=YKIXHn3kDL0
:
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Moc pěkný!Mimmo napísal: ↑05 Jan 2022, 20:28Pokud máte ještě někdo nadbytek tomelu, můžete se inspirovat fermentací, sušením a jinými úpravami podle této čínské zahrádkářky:
https://www.youtube.com/watch?v=YKIXHn3kDL0
:
A šikovná roba .
-
IP: 247.250
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Kaki je skvělé a když je po létě znovu v obchodech stejně nikdy neodolám i když... Snad informace, kterou možná někdo ani netuší. Jsem přeci jen starší pán a v tomto věku problémy s malou jsou spíš normální. Na podzim se mi vždy zhoršily potíže, někdy i dost. Přičítal jsem to chladnějšímu počasí. Ale po dlouhé době jsem zjistil, že ty potíže souvisí taktéž s pojídáním kaki. Něčím se ošetřují a i když jej omyju a oloupu, jednoduše rezidua vadí. A to musí být zanedbatelná koncentrace. Bohužel stejně vadí, naštěstí jen některé jiné ovoce. Třeba některá jablka. I náš Opál. Anebo bezpeckový meloun. Samozřejmě domácího ovoce můžu sníst tunu. Zajímavé je, že mandarinky mi nevadí a ošetřené jsou určitě.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
A není to souběh příliš sacharidů - rajčata, ovoce?
-
IP: 247.4
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Není, stačí jedno, dokonce oloupané kupované jablíčko.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
U kaki možete ešte odskúšať, či vaše problémy nesúvisia typom odrody. V tvrdom stave trpké odrody (napr. Rojo Brillante), majú pred exportom do obchodov trpkosť umelo odstránenú. V domácich podmienkach na to stačia výpary alkoholu alebo CO2, ale možno sa komerčne používa niečo "chemicky tvrdšie", s rýchlejším účinkom. Odrody typu PCNA (napr.Jiro) túto operáciu nepotrebujú.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Možno používa, možno nie. Každopádne táto neistota je jedným z dôvodov, prečo sa snažím radšej si ovocie dopestovať, než ho kupovať. Pri tom "domácom" vždy človek vie, čo dostalo alebo nedostalo. Jesť Goldeny alebo Galy s 25-30 postrekmi za sezónu naozaj nechcem. Nehľadiac na to, že aj kvalita doma dopestovaných plodov je zvyčajne úplne iná. Nedávno mi jedna pani, ktorej som dal ako protislužbu za tašku jabĺk, povedala: "Ja som doteraz ani netušila, že jablká môžu byť také chutné" (vraj zvykne nakupovať v supermarkete...). IH
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Súhlasím, nie je veľa druhov ovocia, ktoré by som musel kupovať. Ale práve kaki je problematické dopestovať, pokiaľ nežijete v najteplejších lokalitách. Miesto v skleníku sa mu neušlo, tak skúšam aspoň nejaké hybridy. Zatiaľ s nič moc výsledkom.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Hurmikaki - plody skladované vonku v šope sú stále vo výbornom stave (foto). Pri postupnom premiestňovaní do tepla konzumne tiež dozrievajú postupne, takže nie je problém s ich zužitkovaním. Január sa prechýlil do svojej druhej polovice a je príjemné mať možnosť konzumovať aj iné ovocie z vlastnej úrody než jablká (tie budem mať v kvalitnom stave až do mája, najmä vďaka Admiralu). Takže pohľad na takýto tanier (posledné foto) v januári poteší. IH