Plody bezsemenných japonských mandarinek "satsuma" (Citrus unshiu) mívají kolem 11% cukru takže hned tak nezmrznou. Navíc se sklízejí už o Vánocích a ne až v únoru jako mnohé pomeranče. Jeden můj známý pracoval několik let na plantážích mandarinek v Soči a s mínusovými teplotami se tam v zimě setkával. A k tomu vítr, který ve skleníku není. Japonci říkají, že tyto stromy přežijí i teploty kolem -10st. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Citrus_unshiu ) Ale viděl jsem je tam jen na podzim. Na druhou stranu jsem viděl hodně poškozenou plantáž pomerančů ve vnitrozemí Floridy, kde prý bylo "jen" -7st. Nejméně odolné jsou zřejmě citronníky, ale také záleží na odrůdě. Problémem citrusů v našem klimatu je to, že roubovance na trifoliátě jsou mrazuvzdorné a vhodné do skleníku, ale při teplejším zimování v bytě nepřežijí vyšší zimní teploty.
Já teď pěstuji jen dvě rostliny ve velikých nádobách a musím je na zimu převážet do přijatelných teplotních podmínek. Na JM přežijí venku jen stromky trifoliáty, ale plody jsou prakticky jen dekorativní, nejedlé. Je v nich hodně pecek, které dobře klíčí a rostlinky brzy plodí (bývají to kopie mateřské rostliny).