Plody hurmikaki z vlastnej záhrady pomaly začínajú dozrievať. Ich dozrievanie je postupné, tie najzrelšie sú v štádiu, keď sa dajú pohodlne krájať (foto). V tejto fáze zrelosti mi chutia najviac. A zvykol som si na ich konzumáciu aj so šupou. Vzhľadom na počasie v celej tejto sezóne, ktoré bolo 'rôzne', som bol zvedavý na chuťovú kvalitu hurmikaki. Možno za to môže 'subtropický' záver jesene, ale chuť plodov je naozaj vynikajúca. Údajne je toto ovocie aj zdraviu prospešné (ktoré napokon nie je, okrem toho 'prechemizovaného'...). Každopádne je príjemné občas prestriedať jablká a hrušky touto ázijskou 'exotinkou'. H.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Ani nevíte jak Vám to závidím Kaki je opravdu lahůdka.
Ale zase každý den bych jej, tak jako jablka, jíst nedokázal.
Ale zase každý den bych jej, tak jako jablka, jíst nedokázal.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Docela pěkně vypadá kaki nařezané příčně na plátky. Jsou zde vidět zbytky jádřince, který už nově vyšlechtěné odrůdy nemají. Na snímku odrůda Rojo Brillante vypěstovaná ve Valencii. Walter
Hurmikaki (Diospyros kaki)
jinak musím říci, že do nedávna jsem kaki konzumoval celé i se slupkou. Nyní jsem ho zkusil oloupat a kupodivu to jde poměrně dobře ruční škrabkou na brambory, možná by to šlo i loupačem na jablka. A oloupané kaki je pak úplně něco jiného.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
▪︎ Odroda Tipo na priečnom reze vyzerá trochu inak. Tie zbytky jadrovníka už nemá. Je to bezsemenná odroda.
▪︎ Ja som prešiel s hurmikaki opačnú cestu. Roky som ho jedol bez šupky, až posledný rok-dva ho konzumujem aj s ňou. Výborné je v oboch verziách. H.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Vrátim sa ešte k hurmikaki, aj keď je už začiatok januára (alebo možno práve preto).
Úroda z jedného stromu bola tento rok slušná (foto 1). Väčšinu plodov som rozdal pribuzným a priateľom. Zostala k dnešnému dňu už len jedna poloplná/poloprázdna debnička (foto 2-4). Straty počas skladovania nulové. Plody hurmikaki sú teraz asi na vrchole svojej konzumnej kvality. Sú už mäkšie, ale stále v takej konzistencii dužiny, že sa dajú nakrájať (foto 5). Takže nie je to ešte taká gélovitá "kaša", typická pre prezreté plody. Hurmikaki je teraz veľmi sladké, bez akejkoľvek stopy po trpkosti. Naozaj delikatesa. Pritom ľahko stráviteľná, nízkokalorická, obsahujúca zdraviu prospešné vitamíny a mikroprvky. Keď si uvedomím, že hurmikaki dopestovávam bez miligramu/mililitra chémie, prakticky bez rezu a iba s občasnou závlahou, tak si kladiem otázku, prečo tých stromov nemám viac... (pozn.: v obchode sa hurmikaki predáva za 0,65-0,85 eura za kus). Napríklad aj preto, že plody hurmikaki sú začiatkom januára stále v skvelej kvalite na konzumáciu, kým trebárs po hruškách už niet chýru ani slychu... H.
Úroda z jedného stromu bola tento rok slušná (foto 1). Väčšinu plodov som rozdal pribuzným a priateľom. Zostala k dnešnému dňu už len jedna poloplná/poloprázdna debnička (foto 2-4). Straty počas skladovania nulové. Plody hurmikaki sú teraz asi na vrchole svojej konzumnej kvality. Sú už mäkšie, ale stále v takej konzistencii dužiny, že sa dajú nakrájať (foto 5). Takže nie je to ešte taká gélovitá "kaša", typická pre prezreté plody. Hurmikaki je teraz veľmi sladké, bez akejkoľvek stopy po trpkosti. Naozaj delikatesa. Pritom ľahko stráviteľná, nízkokalorická, obsahujúca zdraviu prospešné vitamíny a mikroprvky. Keď si uvedomím, že hurmikaki dopestovávam bez miligramu/mililitra chémie, prakticky bez rezu a iba s občasnou závlahou, tak si kladiem otázku, prečo tých stromov nemám viac... (pozn.: v obchode sa hurmikaki predáva za 0,65-0,85 eura za kus). Napríklad aj preto, že plody hurmikaki sú začiatkom januára stále v skvelej kvalite na konzumáciu, kým trebárs po hruškách už niet chýru ani slychu... H.
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Kdyby mi tady Hurmikaki spolehlivě rostlo jako v Nových Zámcích, tvořilo by výraznou část stromů
Ale samozřejmě všeho moc škodí a nelze jej jíst pořád. Asi by se ve větším množství přejedlo.
Ale samozřejmě všeho moc škodí a nelze jej jíst pořád. Asi by se ve větším množství přejedlo.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Hurmikaki som oberal 21.novembra. Zostalo ešte asi za pol debničky plodov. Tie sú už mäkšie, ale ešte stále v pohode "krájateľné" (viď foto - dnešná večera).
Chuťovo sú vynikajúce. Skladovateľnosť 7 týždňov je pomerne slušná, a ešte (aj keď už nie dlho) bude pokračovať. Po skonzumovaní hurmikaki zostanú už "len" jablká a čínsky hloh, pár plodov ázijskej hrušky Kumoi a posledné dve či tri Eriky. Jablká vďaka úrode Admiralu, Idaredu a Fuji budú v dobrej kondícii k dispozícii až do mája. H.
Chuťovo sú vynikajúce. Skladovateľnosť 7 týždňov je pomerne slušná, a ešte (aj keď už nie dlho) bude pokračovať. Po skonzumovaní hurmikaki zostanú už "len" jablká a čínsky hloh, pár plodov ázijskej hrušky Kumoi a posledné dve či tri Eriky. Jablká vďaka úrode Admiralu, Idaredu a Fuji budú v dobrej kondícii k dispozícii až do mája. H.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Záverečná bodka za sezónou hurmikaki. Plody som oberal 21.nov.2023 (foto 1,2). Dnes skonzumujeme posledné 2 plody (foto 3-5). Skladovateľnosť v bežných podmienkach bola vyše 2 mesiace, čo je viac než pri väčšine hrušiek. H.
Hurmikaki (Diospyros kaki)
Aj hurmikaki (tomel) už raší - taktiež s predstihom oproti minulosti (foto dnes). Na rozdiel od minulých rokov, kedy som strom vôbec nerezal, teraz v predjarí som trochu presvetlil korunu, keďže už bola dosť prehustená. Inak hurmikaki si určitú samoselekciu v korune robí samo - každoročne spontánne uschne väčší počet menších vetvičiek, prevažne tých, ktoré niesli plody. Tieto suché vetvičky sa potom dajú ľahko rukou vylomiť, netreba ich ani odstrihávať. Kvitnutie a následne plodenie tejto exotickej ovocniny (jej slovenský názov je ebenovník rajčiakonosný) prebieha vždy na nových, mladých výhonkoch. Mrazuodolnosť v dreve ("zimná") je relatívne dobrá, mrazuodolnosť mladých listov ("jarná") je ale nízka. Takže tohtoročné predčasné rašenie je spojené s potenciálnym rizikom mrazového poškodenia listov. Dúfajme, že sa tak nestane. Ak by ale aj áno, strom následne obrazí nanovo. H.