Plody hurmikaki postupne prichádzajú do konzumnej zrelosti. Je to zvláštne - mať k dispozícii tejto exotickej ovocniny 'koľko hrdlo ráči', ale na dobré sa ľahko zvyká...
Hurmikaki je chutné a ľahko stráviteľné. A údajne aj zdravé. IH
Hurmikaki (Diospyros kaki)
-
IP: 38.208
Jo, souhlasím s Jitkou. Nádherný strom i ovoce, bohužel nemám místo. Viděl jsem v Poděbradech na Žižkově plody obsypaný stromek pod sněhem. J.
Dovolim si trochu podpichnut
Pod tie stromy na tu nezatravnenu plochu by sa zmestila obrovska kopa kvetov
Opakovane tam plánujem nejaký 'pôdopokryvný' porast (len nie trávu !
-
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
V 'adoptívnej' záhrade tuším pred 2 či 3 rokmi vymrzol stromček hurmikaki, následne vyrašil podpník - Diospyros virginiana. Teraz na jar som skúsil túto 'viržínku' preštepiť pôvodným Diospyros kaki. Vedel som, že štepenie hurmikaki nie je takou jednoduchou záležitosťou ako trebárs pri jadrovinách, a tiež že sa zvyknú používať špecifické techniky. Napriek skepse som sa rozhodol pre 'klasiku' - teda anglickú kopuláciu. Asi ešte nikdy som si nedal tak záležať na presnosti rezov a exaktnom naliehaní kambia na kambium. Napriek tomu z celkove 9 vrúbľov rašia iba 2 (foto). Možno sa ešte niektoré 'rozbehnú', ale zrejme sa potvrdzuje, že anglickou kopuláciou asi nebude možné dosahovať pri vrúbľovaní hurmikaki nejaké závratné percentá úspešnosti. H.