Fíky
-
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Fíky
Myslím si, že v dĺžke dozrievania (prvá + druhá úroda) nedokáže figám konkurovať žiadne iné ovocie. Vo výborných rokoch to je v súčte asi tak 3 mesiace - od júla do novembra. 

Fíky
Myslím že maliny ich prekonávajú. Prvé zrelé maliny som mal v tomto roku 19.júna. A maliny, ktoré sa dajú zjesť, sa nájdu ešte aj teraz. To ale nič nemení na výnimočnosti fíg. H.peter_z_tt napísal: ↑24 Okt 2023, 17:40Myslím si, že v dĺžke dozrievania (prvá + druhá úroda) nedokáže figám konkurovať žiadne iné ovocie....
-
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Fíky
Myslel som jednu konkrétnu odrodu fíg. Ak by som bral figy ako druh, tak by dozrievanie trvalo od polky júla do mrazov v podstate bez prestávky.
Ale keď tak nad tým rozmýšľam, okrem malín majú aj černice extrémne dlhú dobu dozrievania. Odroda navaho bola od polovice júla až doteraz.
Ale keď tak nad tým rozmýšľam, okrem malín majú aj černice extrémne dlhú dobu dozrievania. Odroda navaho bola od polovice júla až doteraz.

-
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Fíky
na cernice idu extremne octomilky, lebo su tmave a pomalsie dozrievaju ako maliny. Kvoli octomilkam som zlikvidoval vsetky cernice, lebo uzitok z nich pre nas nebol cca ziaden - pre octomilky urcite bol dobry. Figy su skvele, ze nejde na ne ziadna haved, maju vynikajucu vlastnost, ze velmi rychlo dozrievaju a haved jednoducho nastiha - stacime ich hned obrat. Dlzka postupneho dozrievania ma velmi prijemne prekvapila, je to skvele. ... napr. ked to porovnam s broskynami, marhulami a pod.
Fíky
Počasí už zřejmě ukončilo letošní sezónu, dnes sklizeno poslední kilo. Fíkovníky přišly o listí a teploty budou velmi nízké, takže další dozrávání nemá význam, plody budou nekvalitní. Dovolím si zde tedy shrnout data začátku dozrávání jednotlivých odrůd, které to stihly. Jedná se o fíkovníky vysazené venku v nechráněné poloze a v nefíkové oblasti. Mohlo by se to hodit tomu, kdo uvažuje o pěstování fíkovníků ve volné zemi, aby se inspiroval a zvolil vhodnou odrůdu, která má šanci u nás dozrát. Ještě dodám, že v žádném případě nedoporučuji Brown Turkey, který je u našich prodejců z mně neznámého důvodu velmi silně rozšířen, ale dozrát nemá žádnou šanci (mluvíme-li o letní násadě). Některé odrůdy mám bez data a zařazeny přibližně v místě, kdy by měly dozrávat. Tyto mi z různých příčin (většinou mladé nebo jarním mrazem poškozené keře) dozrát nestihnuly. V příštích letech snad dodám ještě některé další, které letos díky velkému zpoždění při rašení na jaře dozrát nestihnuly nebo ještě plodit nezačaly. A letošní termíny se pravděpodobně mohou v příznivějších letech posunout o cca 2 týdny dopředu.
Ronde de Bordeaux ----
Veselský 23.9.
Becane ----
Preto Tores Novas 27.9.
Julia von Pressburg 30.9.
Hardy Chicago 30.9.
Campaniere 3.10.
Osborn Prolific 4.10.
Peretta 4.10.
Madeleine des Deux Saisons ----
Fiorone 15.10.
Trnavský velkoplodý 18.10.
Red Baron 18.10.
Dalmatia ----
LSU Purple 21.10.
Grise de Saint-Jean ----
Dottato 22.10.
English Brown Turkey 26.10.
Plachta 29.10.
Morena 7.11.
Ronde de Bordeaux ----
Veselský 23.9.
Becane ----
Preto Tores Novas 27.9.
Julia von Pressburg 30.9.
Hardy Chicago 30.9.
Campaniere 3.10.
Osborn Prolific 4.10.
Peretta 4.10.
Madeleine des Deux Saisons ----
Fiorone 15.10.
Trnavský velkoplodý 18.10.
Red Baron 18.10.
Dalmatia ----
LSU Purple 21.10.
Grise de Saint-Jean ----
Dottato 22.10.
English Brown Turkey 26.10.
Plachta 29.10.
Morena 7.11.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Fíky
No jo, není 420 m u Žiliny, jako 420 m u Mukařova
http://www.kiwiforum.cz/forum/viewtopic ... 48#p130048
-
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Fíky
Vsetky figy odrody Laradek uz urcite nestihnu dozriet. Este som pred 3 dnami robil mensiu redukciu plodov - ale urcite budem o rok robit vcas vyraznejsiu redukciu aby som podporil dozrievanie. Este aj teraz figy pomalicky dozrievaju a maju az prekvapivo dobru chut. Teraz su pevnejsie trosku menej sladke, vnutri vyrazne cervensie.
Mozno ese zopar ich dozrie. Listy si zatial drzia, bol len jeden pokles teploty k nule.
Dnes som este pozeral ako sa drzia plody na zemi v trave z prebierky pred cca 2 mesiacmi - uplne bez poskodenia chorobami. Akoby to boli kamene.
Z nich sa musi dat vyrobit postrek proti hubovym chorobam - nieco zazracne maju v sebe.
Mozno ese zopar ich dozrie. Listy si zatial drzia, bol len jeden pokles teploty k nule.
Dnes som este pozeral ako sa drzia plody na zemi v trave z prebierky pred cca 2 mesiacmi - uplne bez poskodenia chorobami. Akoby to boli kamene.
Z nich sa musi dat vyrobit postrek proti hubovym chorobam - nieco zazracne maju v sebe.
Fíky
na noc na pondělí nám tu hlásí meteorologové až -15°, musím tedy letošní dřevo fíkovníku před mrazem ochránit. Včera jsem všechny větve celého keře svázal k sobě a večer na něj nasadím 2m vysoký kryt z papírové lepenky z obalu lednice. To by mohlo stačit. W.