V prílohe je niekoľko hlavných zásad pri reze viniča. Pre skúsených pestovateľov nič nové, začiatočníkom to možno pomôže. (Zdroj: časopis Sady a vinice). H.
Rez viniča hroznorodého
Rez viniča hroznorodého
...pokračovanie... H.
Rez viniča hroznorodého
Může prosím někdo vysvětlit, jak je myšleno to zatížení na metr čtverečný? Nevím, jak autoři těch rad, ale já mám keříky normálně v řádku vedle sebe a očka na větvích, nemám tam nic v ploše. Vůbec mi to nedává smysl, nikde nevidím čtverečné metry.
Rez viniča hroznorodého
Jedna sa o plochu vinice. Zjednodusene: vypocitate si spon (v m2) medzi rastlinami a ten vynasobite poctom ociek. Dostanete optimalne/doporucovane zatazenie. Samozrejme, ked mate vinic len v jednom rade (ako aj ja), tak vzorec je naruseny "nekonecnu" hranou obdlznika/sponu a neda sa jednoducho pouzit (matematicky by to znamenalo nekonecne zatazenie). Takze to neriesim a ocka nechavam na celu dlzku tazna, ktoreho dlzka je zaroven rovna vzdialenosti medzi rastlinami, ktora je cca 1,2m.
Vinic nepestujem z ekonomickych dovodov, takze ista miera neoptimalneho pestovania je tolerovana
Počet očiek
Rezom teda určujeme počet očiek ponechaných na viničnom kre. Tomuto počtu hovoríme v praxi „zaťaženie viničného kra“. Zaťaženie môžeme vyjadrovať počtom očiek, ktoré sme po reze ponechali na viniči. Tento pojem by však nebol dostatočne presný, pretože v jednotlivých viniciach nebývajú rovnaké vzdialenosti ani medzi radmi, ani medzi kríkmi. Preto zaťaženie vinice vyjadrujeme počtom očiek na meter štvorcový pôdneho povrchu vinice. Veľkosť zaťaženia závisí od odrody a od kondičného stavu vinice. Pre kultivary veľmi plodné a s veľkým hroznom volíme veľmi nízke zaťaženie: 4-6 očiek na 1 m2. Pre kultivary veľmi plodné so stredne veľkými bobuľami hrozna volíme malé zaťaženie: 6-8 očiek na 1 m2. Pre odrody stredne plodné a so strednou veľkosťou hrozna alebo pre odrody s menším hroznom volíme stredné zaťaženie viniča: 8-10 očiek na 1 m2. Pre odrody menej plodné sa odporúča urobiť veľké zaťaženie viničného kra: 10-12 očiek na 1 m2.
https://www.agroserver.sk/news/rez-ovplyvnuje-dobru-urodu/
Vinic nepestujem z ekonomickych dovodov, takze ista miera neoptimalneho pestovania je tolerovana
Počet očiek
Rezom teda určujeme počet očiek ponechaných na viničnom kre. Tomuto počtu hovoríme v praxi „zaťaženie viničného kra“. Zaťaženie môžeme vyjadrovať počtom očiek, ktoré sme po reze ponechali na viniči. Tento pojem by však nebol dostatočne presný, pretože v jednotlivých viniciach nebývajú rovnaké vzdialenosti ani medzi radmi, ani medzi kríkmi. Preto zaťaženie vinice vyjadrujeme počtom očiek na meter štvorcový pôdneho povrchu vinice. Veľkosť zaťaženia závisí od odrody a od kondičného stavu vinice. Pre kultivary veľmi plodné a s veľkým hroznom volíme veľmi nízke zaťaženie: 4-6 očiek na 1 m2. Pre kultivary veľmi plodné so stredne veľkými bobuľami hrozna volíme malé zaťaženie: 6-8 očiek na 1 m2. Pre odrody stredne plodné a so strednou veľkosťou hrozna alebo pre odrody s menším hroznom volíme stredné zaťaženie viniča: 8-10 očiek na 1 m2. Pre odrody menej plodné sa odporúča urobiť veľké zaťaženie viničného kra: 10-12 očiek na 1 m2.
https://www.agroserver.sk/news/rez-ovplyvnuje-dobru-urodu/
Rez viniča hroznorodého
Kvas to vysvetlil jasne. Vyššieuvedené 3 vety sú jednoznačné. H.kvas napísal: ↑28 Apr 2023, 07:16...Zaťaženie môžeme vyjadrovať počtom očiek, ktoré sme po reze ponechali na viniči. Tento pojem by však nebol dostatočne presný, pretože v jednotlivých viniciach nebývajú rovnaké vzdialenosti ani medzi radmi, ani medzi kríkmi. Preto zaťaženie vinice vyjadrujeme počtom očiek na meter štvorcový pôdneho povrchu vinice...