Strana 1 z 1

Giberelín

Napísané: 29 Nov 2022, 11:31
od používateľa Milan Fiala
Screenshot_20221129_054810_Facebook.jpg
Screenshot_20221129_054827_Facebook.jpg
FB_IMG_1669697262434.jpg
FB_IMG_1669697269533.jpg

Giberelín

Napísané: 21 Jan 2023, 21:35
od používateľa Marek1970
Ak by to niekoho zaujímalo, tak giberelín sa u stolového viniča zvyčajne používa najmä z dvoch dôvodov. Prvým je, dosiahnuť vyšší stupeň bezsemennosti, eventuálne úplnú bezsemennosť alebo predĺženie bobúľ a druhým je rozvoľnenie strapca u odrôd s príliš hustým strapcom. Žiaľ nie je to také jednoduché a nie je ho možné aplikovať univerzálne na akúkoľvek odrodu, keďže niektoré najmä "veľkobobulové" odrody reagujú na giberelín veľmi negatívne (spŕchavaním alebo deformáciou strapcov). Je to pomerne komplikovaná "alchýmia" určiť správnu koncentráciu aj u odrôd, ktoré reagujú na giberelin pozitívne ako sú napr. odrody Lora (Flora), Krasotka, Gold Finger,...
Používaná koncentrácia je podľa účelu zvyčajne od 20 mg do 50 mg na liter, výnimočne niekedy do 100 mg/liter. Giberelín je dostupný ako kryštalický prášok a je veľmi dobre rozpustný v alkohole, po rozpustení v malom množstve alkoholu sa následne riedi s vodou na potrebnú koncentráciu.
Na dosiahnutie vyššej bezsemennosti sa giberelin používa počas kvitnutia viniča pričom sa aplikuje postrekom alebo namáčaním súkvetí. Na rozvoľnenie strapca sa zasa aplikuje pred kvitnutím a po odkvitnutí viniča tiež postrekom alebo namáčaním.