"90% ľudí uprednostní kvalitnejšie hrozno pred labruskou" - to je mi ale úplně jedno, tady každému Isabella chutná, mají ji v sousedství a pochvalují si ji.
"Labrusky sú také, že ich ani vtáci nežerú." - s tím nesouhlasím, předloni jsem nedal sítě a kosi většinu hroznů sežrali.
"o tom by som veľmi pochyboval. Pomer listovej plochy a úrody, resp. vyrobeného cukru je zjavný. Pri vysokom zaťažení úrodou a malej listovej ploche výsledok stojí za starú belu pri akejkoľvek odrode." - pochybovat můžete, ale je to tak. Já listy netrhám.
Jinak souhlasím s tím co napsal Mikeš. Mám 3 odrůdy s kterými jsem spokojen, jedna dozrává koncem srpna - starý hybrid U2, v září Dornfelder a v říjnu Isabella. Všechny bez nutnosti postřiků.
Otello alebo Isabella
-
- Príspevky: 96
- Dátum registrácie: 12 Máj 2022, 07:50
Otello alebo Isabella
Také si myslím, vlastně vím, že labrusky nejsou ptactvem opomíjené. Sežerou i ty nejranější, já mám IZU a Jubilej Novgoroda. I relativně pozdní Alden (cca 540 m) spolehlivě ptáci oberou, v tuhle dobu už mají v sobě více než polovinu úrody, do Isabelly se pustí, až bude větší hlad. Dík suchu nemá zpěvné ptactvo moc příležitostí kde nabrat tuk na zimní období. Mám to dobře? Alden s maminkou Isabellou? Nasbíral jsem kuličky na sirup a pár také na kompot, prý je dobrý.
Mám rád U2. Nebylo by možné získat pár oček? Točili by se v přehrávači a k nim bych je ještě chroupal...
Mám rád U2. Nebylo by možné získat pár oček? Točili by se v přehrávači a k nim bych je ještě chroupal...
Otello alebo Isabella
Bylo, napište mi do SZ kdy a kam je poslat.
-
IP: 97.51
Otello alebo Isabella
Děkuji Romane, ohledně řízků se ozvu.
Chtěl bych připsat něco pro neregistrovaného - začíná jedenáctkou. Odrůd, ve kterých je "labruska" jsou snad tisíce. Máte pravdu, že moderní odrůdy mají jemnější slupku, dužninu chruplavou, některé jsou i bezsemenné, jahodová chuť se v nich rozdělila do mnoha variant a tónů - někdy jako černý rybíz, jindy ananas, chutě a vůně různě intenzivní, někdy prakticky nerozpoznatelná, někdy jí přebili jiní rodiče kříženců. Takže odrůda s podílem labrusky, který drží odolnost chorobám, může mít muškátovou chuť.
Jenže ty starší odrůdy s tuhou slupkou nežere hmyz. Ani Isabellu, ani Alden a určitě ani Otella. Současná šlechtění s různým stupněm odolnosti proti chorobám, hmyzu neodolávají. Když nepřiletí kosáci, špačci, kvíčaly a někdy i havranovití, máte keř plný ovoce do doby než ho oberete sám. Z labrusek s jemnou slupkou Vám zůstanou jen kosti.
...dlabu (jím) to ovoce celé, se slupkou, zrníčky. Kudy se sune, tam odvádí službu kartáče. I semínka jsou zdravá. Moc jich nerozkoušu, to pak ten kartáč není žíněný, ale drátěný. Sice si po čtrnáctidenní kůře, kdy sníte půl kila hroznů denně nemůžete dát nic s čili nebo silně pálivými paprikami, ale co. Doženete to až se zahojí podřená sliznice.
Chtěl bych připsat něco pro neregistrovaného - začíná jedenáctkou. Odrůd, ve kterých je "labruska" jsou snad tisíce. Máte pravdu, že moderní odrůdy mají jemnější slupku, dužninu chruplavou, některé jsou i bezsemenné, jahodová chuť se v nich rozdělila do mnoha variant a tónů - někdy jako černý rybíz, jindy ananas, chutě a vůně různě intenzivní, někdy prakticky nerozpoznatelná, někdy jí přebili jiní rodiče kříženců. Takže odrůda s podílem labrusky, který drží odolnost chorobám, může mít muškátovou chuť.
Jenže ty starší odrůdy s tuhou slupkou nežere hmyz. Ani Isabellu, ani Alden a určitě ani Otella. Současná šlechtění s různým stupněm odolnosti proti chorobám, hmyzu neodolávají. Když nepřiletí kosáci, špačci, kvíčaly a někdy i havranovití, máte keř plný ovoce do doby než ho oberete sám. Z labrusek s jemnou slupkou Vám zůstanou jen kosti.
...dlabu (jím) to ovoce celé, se slupkou, zrníčky. Kudy se sune, tam odvádí službu kartáče. I semínka jsou zdravá. Moc jich nerozkoušu, to pak ten kartáč není žíněný, ale drátěný. Sice si po čtrnáctidenní kůře, kdy sníte půl kila hroznů denně nemůžete dát nic s čili nebo silně pálivými paprikami, ale co. Doženete to až se zahojí podřená sliznice.
-
IP: 97.51
Otello alebo Isabella
Sákryš, já se nepřihlásil. 97.51 je z domova okenkodozahrad.
Otello alebo Isabella
Alden jsem sklízela poslední hrozen o víkendu. Nebyl v sáčku, protože byl schovaný za listy a nebyl poškozený hmyzem, přestože na břečťan se konaly úplné invaze.
Ametyst ničily mušky i v sáčcích (ale ty jsem tam asi už zavřela) a bez sáčků vosy.
Chci ho přeočkovat, roste tu ve vsi divoce po zdi drobné růžové víno, bez ošetření se popralo i s roztoči a plíseň i padlí na něm nejsou. Navíc Ametyst trpí padlím.
Ametyst ničily mušky i v sáčcích (ale ty jsem tam asi už zavřela) a bez sáčků vosy.
Chci ho přeočkovat, roste tu ve vsi divoce po zdi drobné růžové víno, bez ošetření se popralo i s roztoči a plíseň i padlí na něm nejsou. Navíc Ametyst trpí padlím.
-
IP: 81.122
Otello alebo Isabella
Letos jsem obíral labruskové víno natřikrát, pomalu dozrává. Naposledy v pondělí. Nechal jsem pár hroznů pro vnučku, Ňuňu miluje ovoce, dokonce i kyselé.
Burčák někdy ředím, poslední je neředěný a ten nejvíc chutná mé ženě. Proti burčáku z běžného vína chutná tenhle jako nektar. J.
Otello alebo Isabella
Presne aj ja by som rád robil otelacky burčiak ..pre jeho výbornú chuť ..zasadil som 3 korene otela ...
BB kraj 465 mnm
Otello alebo Isabella
Nejlepší otelácký burčák jsem dělal po zředění moštu až k 1:1 a docukrování na 21%. Bez zředění byl moc aromatický. To mi poradili na jižním Slovensku a měli pravdu. Lepší burčák jsem ještě nepil. Praví vinaři by to možná odsoudili, ale já vím své.