Dozrievanie hrozna 🫒
-
IP: 168.81
Dozrievanie hrozna
Jsou možná hezčí hrozny, mají větší třpyt než tento ..., ale stavět zasklené čekárny pro ně nemusíme.
A nejsme u tepláků. JG Vysočina 450 m/m
A nejsme u tepláků. JG Vysočina 450 m/m
Dozrievanie hrozna 🫒
Začíná vybarvovat jedna z nejodolnějších odrůd, která se pěstuje hodně v polsku, nestříkám ji ničím - Leon Millot. Moštová odrůda bujného růstu a vysoké cukernatosti. Začíná zbarvovat do modra. Bobule začali ozobávat kosi, tak jsem ji zasíťoval, hned na to se objevily vosy a dnes jsou už první 2 hrozny sežrané. Vloni takto vosy sežraly během několika dní všechnu úrodu, roky předtím to nebylo. Letos to dopadne asi stejně. Spousta vos je přitom na švestkách i broskvích, nestačí jim to.
Lapáky z PET jsem dal už s předstihem přímo k hroznům, mají na výber šťávu s cukrem, rozetřel jsem i několik bobulí, druhý lapák pivo a vůbec si jich nevšímají, jedna osa za druhou lítá přímo na hrozny a vysávají bobule.
Obírání má být tak za měsíc v září/septembru kdy je cukernatost nad 25% brix vhodná na mošt, zatím jsou ještě nezralé. Dá se nějak vyřešit ty nálety vos jinak než zapytlíkováním hroznů, je to moštová odrůda s mnoha menšími hrozny nevyplatí se pytlíkovat. Jinak ji budu muset asi vykopat nebo přeroubovat na něco pozdního s nejistým dozráním.
Lapáky z PET jsem dal už s předstihem přímo k hroznům, mají na výber šťávu s cukrem, rozetřel jsem i několik bobulí, druhý lapák pivo a vůbec si jich nevšímají, jedna osa za druhou lítá přímo na hrozny a vysávají bobule.
Obírání má být tak za měsíc v září/septembru kdy je cukernatost nad 25% brix vhodná na mošt, zatím jsou ještě nezralé. Dá se nějak vyřešit ty nálety vos jinak než zapytlíkováním hroznů, je to moštová odrůda s mnoha menšími hrozny nevyplatí se pytlíkovat. Jinak ji budu muset asi vykopat nebo přeroubovat na něco pozdního s nejistým dozráním.

Dozrievanie hrozna 🫒
To si člověk nevybere, ani si nepamatuji kdy jsem tady naposledy viděl vosu, ale pilné včelky vysávají švestky a pravděpodobně roznáší monilii. Když jsem dnes šel kolem Rubínu, tak už jsem slyšel sršně. Další kapitolou jsou kosáci, kteří začali klovat jablka a jejich výkaly na ovoci a rozhrabávaní mulče u stromků mi taky radost nedělá.
Dozrievanie hrozna 🫒
Letos je i u nás vosí rok. Dnes se konečně ochladilo, což jim moc nevyhovuje. Některé odrůdy révy s jemnou slupkou, vysokou cukernatosti a voňavé bez sáčkování prakticky nesklidím. / Rusven .../ V letošním roce je zrání révy u mne o dva týdny opožděno, takže zatím moc škody vosy ještě nenadělaly, ale to přijde. Sklízím zatím pouze Vitru ze skleníku. Přikládám i foto první plodnosti bezsemenné odrůdy Lorus. Musel jsem redukovat plodnost a na keři ponechat pouze 5 hroznů. Bobule malá, hrozen 50 cm, ale ještě není zralý. Hrozen se do koupených sáčků nevejde.
Dozrievanie hrozna 🫒
Viničku mám letos trochu zanedbanou, ale pro mou potřebu mám hroznů dostatek
Eszter Galahad Lora Lora Beloje Čudo
Eszter Galahad Lora Lora Beloje Čudo
Dozrievanie hrozna 🫒
Ta Eszter vyzera lakavo. Hned by som si dala. Najlepsie vychladenu. Tak si dajte na moju pocest na veceru
Nase hrozno znicili sustavne dazde.
Minuly rok sice bolo extremne sucho a teplo ale aspon hrozno bolo ukazkove.
Dozrievanie hrozna 🫒
Odrůda révy Nero, údajně obsahuje více resveratrolu než jiné odrůdy. Letos dozrála brzo a jelikož také zachutnala i vosám, tak mohutně konzumuji.
Dozrievanie hrozna 🫒
Odrůda Aivaz, tu mám ve skleníku, někteří kolegové na severní Moravě ji pěstují z úspěchem ve venkovních podmínkách.
Dozrievanie hrozna 🫒
Deště poškodily stolní i moštové odrůdy, prasklé bobule jsem obral ( na mošťákách to nešlo) a musel zasíťkovat - vosama to jen hučelo a pustily se i do těch nepoškozených bobulí, žerou i mošťáky ty se zasíťkovat nedají, vosy byly na broskvích, teď švestky i nezralé všude vosy. Jediná odrůda co popraskala minimálně - Galahad. Krásné hrozny, na které nejdou ani vosy, stačí jen síťka proti kosům. Důvod je asi ten, že vosám Galahad nechutná, popravdě mi taky ne. Myslel jsem že letos na starším keři bude chuť lepší, a je stejná jako vloni, nasládlá, nijaká, fádní, chybí kyselinky i chuť, keřík není přetížený, hrozny i bobule jsou velké pěkné. Máte Galahad lepší chuti?
První foto je Italia, ještě není zralá je pozdnější a i takto nezralá už je osvěžující dobrá, bez pytlíků plná vos, Galahad není osvěžující, jde mdlý.
Pytlíky se mi nepodařilo tady nikde koupit, tak jsem nasadil nějaké provizorní, jsou nějaké zvláštní požadavky na pytlíky, propustnost světla, nebo je to jedno hlavně až neprolezou vosy?
První foto je Italia, ještě není zralá je pozdnější a i takto nezralá už je osvěžující dobrá, bez pytlíků plná vos, Galahad není osvěžující, jde mdlý.
Pytlíky se mi nepodařilo tady nikde koupit, tak jsem nasadil nějaké provizorní, jsou nějaké zvláštní požadavky na pytlíky, propustnost světla, nebo je to jedno hlavně až neprolezou vosy?