Chrastavitosť (strupovitosť)

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Chrastavitosť (strupovitosť)

21 Jún 2021, 13:57

Internet je skvelý vynález, aj keď sprievodným efektom je spústa nezmyslov a chybných rád. S tým nič nenarobíme, ale na nete sa dajú nájsť aj vynikajúce práce na vysokej odbornej úrovni. Jednou z nich je práca (foto 1), ktorá sa komplexne a podrobne zaoberá najvýznamnejšou chorobou jabloní - chrastavitosťou. Vybral som niektoré podstatné pasáže pre prax (ďalšie fotky), ale celá práca stojí kvôli svojej špičkovej úrovni za prečítanie. IH

IMG_20210621_132659.png
IMG_20210621_133105.png
IMG_20210621_133130.png
IMG_20210621_133130.png (570.49 KiB) 2713 zobrazení
IMG_20210621_133154.png
IMG_20210621_133216.png
IMG_20210621_133246.png
IMG_20210621_133309.png
IMG_20210621_133309.png (467.27 KiB) 2713 zobrazení
IMG_20210621_133354.png
IMG_20210621_133417.png
IMG_20210621_133443.png
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Chrastavitosť (strupovitosť)

21 Jún 2021, 14:03

...pokračovanie... IH
IMG_20210621_133507.png
IMG_20210621_133546.png
IMG_20210621_133608.png
IMG_20210621_133633.png
IMG_20210621_133747.png
IMG_20210621_133747.png (572.43 KiB) 2710 zobrazení
IMG_20210621_132740.png
IMG_20210621_132802.png
IMG_20210621_132823.png
IMG_20210621_132906.png
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Chrastavitosť (strupovitosť)

11 Aug 2021, 16:58

Tematické okienko "Poučme sa zo 'starého fóra": Na reklamno-mazacom totáčfóre uverejnil pestovateľ fotografiu plodu odrody Opál, pričom sa domnieva, že plod je masívne poškodený chrastavitosťou jabloní (foto 1). Myslím si, že v tomto prípade je Ventura inaequalis nevinná a chrastavitosť to nie je. Zdôvodnenie: je málo pravdepodobné, že by práve Opál takto katastrofálne podľahol tejto mykóze, navyše by v takom prípade mali byť aj masívne prejavy na listoch a väčšine plodov. Predovšetkým ale: nesedí mi výzor tej lézie. Podľa mňa ide o rozsiahlejšie skorkovatenie povrchu plodu, pričom pri jeho raste skorkovatené pletivo už nedokázalo kopírovať zväčšovanie jablka a následne rozpraskalo. Esenciálna otázka ale znie: prečo k tomu skorkovateniu prišlo ? Podľa môjho názoru bolo prvotným impulzom pravdepodobne mrazové poškodenie. Takže genéza lézie zrejme prebehla po línii 'mrazové poškodenie povrchu plodu ➡️ skorkovatenie ➡️ popraskanie'. IH

307553.jpg
IMG_20210130_094536.png
IMG_20210130_094536.png (619.95 KiB) 2597 zobrazení
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Chrastavitosť (strupovitosť)

28 Sep 2022, 21:43

Internet je skvelá vec, ale zďaleka nie všetky informácie, ktoré poskytuje, sú správne. Niektoré sú vyslovene zavádzajúce, niektoré "iba" nepresné.

• Príklad - viď foto 1: lézie jablka na fotografii sú popísané ako chrastavitosť (strupovitost, angl. scab). Nie je to pravda, v tomto prípade ide o prejavy inej hubovej choroby - ELFS (Elsinoe Leaf and Fruit Spot), ktorej pôvodcom je patogén Elsinoe pyri.
• Podobne - viď foto 2: lézie jablka na fotografii sú popisované ako jonathanová škvrnitosť plodov. Opäť - ide znovu o prejavy hubovej chroby ELFS.

Na ďalších fotkách sú potom typické symptómy chrastavitosti jabloní na plodoch (patogén Venturia inaequalis).

Takže - internet môže byť skvelým pomocníkom a nasmerovať vás správnym smerom, ale takisto vás môže povodiť po slepých uličkách. IH

Screenshot_20220928-212244_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212903_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212903_Chrome.jpg (74.73 KiB) 1894 zobrazení
Screenshot_20220928-212556_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212511_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212450_Google.jpg
Screenshot_20220928-212434_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212400_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212345_Chrome.jpg
Screenshot_20220928-212331_Google.jpg
michal35
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 01 Sep 2022, 02:29
Bydlisko: Gemer - BB kraj-JV - cca 400 m n. m.

Chrastavitosť (strupovitosť)

03 Okt 2022, 03:11

u mňa sa tento rok vyskytuje chrastavitosť na odrode Parížanka, postihnuté sú viaceré plody, no aj napriek tejto skutočnosti, bohatému zaplodeniu a extrémnemu suchu, plody dorástli vcelku pekne, nie sú deformované..., asi sú len slabšie napadnuté

nechápem ako sa v takomto suchom roku táto pliaga mohla natoľko realizovať, minulé roky boli neporovnateľne mokrejšie a Parížanky boli prakticky bez chrastavitosti...

chcel by som sa opýtať skúsenejších... možno blbá otázka, ale: má chrastavitosť vplyv na výživovú hodnotu plodov, resp. sú tieto vhodné na konzum, pokiaľ teda obstojne dorástli, držia dosiaľ dobre na strome a chuť sa zatiaľ javí veľmi dobrá???
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Chrastavitosť (strupovitosť)

03 Okt 2022, 07:33

michal35 napísal:
03 Okt 2022, 03:11
...má chrastavitosť vplyv na výživovú hodnotu plodov, resp. sú tieto vhodné na konzum, pokiaľ teda obstojne dorástli, držia dosiaľ dobre na strome a chuť sa zatiaľ javí veľmi dobrá???
Určite netreba 'chrastavité' plody zahadzovať, teda pokiaľ nie sú úplne zdeformované alebo hlboko popraskané. Stačí povrchové 'chrasty' vyrezať a môžete konzumovať. Zdravotné riziko nie je a čo sa týka "výživovej hodnoty", tak pri povrchovom postihnutí iba šupky tam predpokladám nejaký postrehnuteľný vplyv v zmysle chuťového deficitu nebude. Ten by mohol byť možno pri masívnom postihnutí listov, znižujúcom výrazne fotosyntetickú kapacitu stromu. IH
michal35
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 01 Sep 2022, 02:29
Bydlisko: Gemer - BB kraj-JV - cca 400 m n. m.

Chrastavitosť (strupovitosť)

04 Okt 2022, 01:36

Ivan Hlavatý napísal:
03 Okt 2022, 07:33
michal35 napísal:
03 Okt 2022, 03:11
...má chrastavitosť vplyv na výživovú hodnotu plodov, resp. sú tieto vhodné na konzum, pokiaľ teda obstojne dorástli, držia dosiaľ dobre na strome a chuť sa zatiaľ javí veľmi dobrá???
Určite netreba 'chrastavité' plody zahadzovať, teda pokiaľ nie sú úplne zdeformované alebo hlboko popraskané. Stačí povrchové 'chrasty' vyrezať a môžete konzumovať. Zdravotné riziko nie je a čo sa týka "výživovej hodnoty", tak pri povrchovom postihnutí iba šupky tam predpokladám nejaký postrehnuteľný vplyv v zmysle chuťového deficitu nebude. Ten by mohol byť možno pri masívnom postihnutí listov, znižujúcom výrazne fotosyntetickú kapacitu stromu. IH
ďakujem Vám za odpoveď, dúfam, že uvedené plody vydržia do konzumnej zrelosti, predpokladám, že tá bude toho roku skôr, ako je tomu teraz aj pri mnohých ďalších zimných odrodách jadrovín
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Chrastavitosť (strupovitosť)

04 Okt 2022, 10:53

michal35 napísal:
04 Okt 2022, 01:36
Ivan Hlavatý napísal:
03 Okt 2022, 07:33
michal35 napísal:
03 Okt 2022, 03:11
...má chrastavitosť vplyv na výživovú hodnotu plodov, resp. sú tieto vhodné na konzum, pokiaľ teda obstojne dorástli, držia dosiaľ dobre na strome a chuť sa zatiaľ javí veľmi dobrá???
Určite netreba 'chrastavité' plody zahadzovať, teda pokiaľ nie sú úplne zdeformované alebo hlboko popraskané. Stačí povrchové 'chrasty' vyrezať a môžete konzumovať. Zdravotné riziko nie je a čo sa týka "výživovej hodnoty", tak pri povrchovom postihnutí iba šupky tam predpokladám nejaký postrehnuteľný vplyv v zmysle chuťového deficitu nebude. Ten by mohol byť možno pri masívnom postihnutí listov, znižujúcom výrazne fotosyntetickú kapacitu stromu. IH
ďakujem Vám za odpoveď, dúfam, že uvedené plody vydržia do konzumnej zrelosti, predpokladám, že tá bude toho roku skôr, ako je tomu teraz aj pri mnohých ďalších zimných odrodách jadrovín
Strupovitost zkracuje skladovatelnost, hlavně tím, že přes strupatou pokožku dužina jablka rychleji vysychá .
michal35
Príspevky: 27
Dátum registrácie: 01 Sep 2022, 02:29
Bydlisko: Gemer - BB kraj-JV - cca 400 m n. m.

Chrastavitosť (strupovitosť)

05 Okt 2022, 02:56

vysloužil napísal:
04 Okt 2022, 10:53
michal35 napísal:
04 Okt 2022, 01:36
Ivan Hlavatý napísal:
03 Okt 2022, 07:33


Určite netreba 'chrastavité' plody zahadzovať, teda pokiaľ nie sú úplne zdeformované alebo hlboko popraskané. Stačí povrchové 'chrasty' vyrezať a môžete konzumovať. Zdravotné riziko nie je a čo sa týka "výživovej hodnoty", tak pri povrchovom postihnutí iba šupky tam predpokladám nejaký postrehnuteľný vplyv v zmysle chuťového deficitu nebude. Ten by mohol byť možno pri masívnom postihnutí listov, znižujúcom výrazne fotosyntetickú kapacitu stromu. IH
ďakujem Vám za odpoveď, dúfam, že uvedené plody vydržia do konzumnej zrelosti, predpokladám, že tá bude toho roku skôr, ako je tomu teraz aj pri mnohých ďalších zimných odrodách jadrovín
Strupovitost zkracuje skladovatelnost, hlavně tím, že přes strupatou pokožku dužina jablka rychleji vysychá .
ďakujem Vám za informáciu, dúfam, že tieto moje Parížanky bez ujmy konzumne dozrejú, tá chrastavitosť na nich sa javí skôr ako "kozmetická" vada, nie sú nejako rozpraskané či deformované...
navyše aj v chladnejších rokoch, kedy som ich oberal skôr ku koncu októbra, resp. začiatkom novembra, mi konzumne dozreli už tak v prvej polovici decembra
Hawkeye
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Chrastavitosť (strupovitosť)

10 Apr 2023, 15:32

Chrastavitosť jabloní spôsobená patogénom Venturia inaequalis je ich najvýznamnejšou chorobou. V boji proti nej treba vychádzať z dlhodobých pozorovaní a skúseností v danej lokalite. U nás je infekčný tlak tejto mykózy silný a odrody s nízkou odolnosťou voči nej sú bez rozumnej chemickej ochrany nepestovateľné. Podstatou úspechu v boji proti chrastavitosti je včasnosť zásahu - tá je esenciálna a umožní následne redukovať počet fungicídnych postrekov v priebehu sezóny na prijateľnú mieru (nikdy neprekračujem ani u senzitívnych odrôd celkový počet 5 postrekov a nestriekam v druhej polovici sezóny). Podstatné sú prvé 2 postreky - pred kvitnutím a po ňom. Ten prvý postrek jadrovinám som dal dnes - väčšina odrôd je už krátko pred rozvinutím kvetov. Počasie bolo ideálne. Rozhodoval som sa medzi Dagonisom a Talentom, napokon som použil Dagonis (ako adjuvans som pridal Harmavit a Humix Universal Bio). Talent bude nasledovať po odkvitnutí. Ďalšie prípadné postreky sú potom determinované najmä priebehom počasia. Prípravky je vhodné striedať. Našťastie výber fungicídov proti chrastavitosti je pomerne bohatý (na rozdiel od insekticídov).
V tejto sezóne som aplikoval zatiaľ 3 'paušálne' postreky - Champion, Sulka a predjarný postrek, plus marhule dostali aj Signum (niektoré Prolectus) krátko pred rozkvitnutím. H.
Napísať odpoveď