Je to tak, odstranit i s kořínky než vykvete.konvalinka napísal: ↑11 Sep 2022, 17:46Ano, nechala jsem si na vřesoviště přivézt písek a: mám ji U tchýně v zahradě jsem nebyla dlouho, ale přiběhnula za mnou s kusem šruchy: panebože řekni mi, co to je a co s tím mám dělat?!? Stříkala jsem, kopu to jak ma.or a je toho víc a víc, už to mám snad úplně všude! No moc jsem jí neporadila...kopat a kopat, než hodí semena, ne?
Co jíst v nouzi?
Co jíst v nouzi?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Co jíst v nouzi?
To "kopanie" nemusí byť vôbec efektívne, ak sa neodstráni kompletne celý koreň. Ak z neho zostane hoci len kúsok, tak portulaka vyrastie čoskoro znova. Ak sa kopaním rozkúskuje a zostane v zemi, vyrastie ich viac...konvalinka napísal: ↑11 Sep 2022, 17:46...No moc jsem jí neporadila...kopat a kopat, než hodí semena, ne?
Najspoľahlivejšie je vytrhnúť ju kompletne celú aj s koreňom - to sa ale dá spraviť len ak je pôda dostatočne mokrá (najlepšie po daždi) - čo je ale v poslednej dobe dosť problém, všakže (teda okrem lokality pána M.H. ).
Inou možnosťou je použiť totálny herbicíd (glyfosát) - to ale najmä v záhrade nie je práve ideálne. Portulaka je nesmierne odolná a húževnatá, zvláda aj extrémne sucho, celodenné pálenie slnka, ale aj opačné počasie (dlhodobé dažde, premokrenie), nekvalitný podklad aj konkurenciu iných rastlín. Dokonca aj tomu glyfosátu vzdoruje podstatne zanovitejšie než iné druhy burín. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Co jíst v nouzi?
Trochu na opačnú tému - "ako sa zbytočne neprejedať".
V týchto dňoch najmä mužská časť populácie trávi pred televízorom viac času než je obvyklé a zdravé (momentálne beží "samba" ). S tým býva často spojené nutkanie niečo si k tej telke 'zahryznúť'. Ovocie môže byť dobrým riešením, ako takéto nutkanie uspokojiť bez zbytočného 'nadpríjmu' kalórií. Dokonca to môže byť zdravá alternatíva rôznych orieškov, keksov, pukancov či čipsov.
V prílohe pár možností: na foto 1 jablko (Rozela), na foto 2 hruška (Erika), na foto 3 hurmikaki. IH
V týchto dňoch najmä mužská časť populácie trávi pred televízorom viac času než je obvyklé a zdravé (momentálne beží "samba" ). S tým býva často spojené nutkanie niečo si k tej telke 'zahryznúť'. Ovocie môže byť dobrým riešením, ako takéto nutkanie uspokojiť bez zbytočného 'nadpríjmu' kalórií. Dokonca to môže byť zdravá alternatíva rôznych orieškov, keksov, pukancov či čipsov.
V prílohe pár možností: na foto 1 jablko (Rozela), na foto 2 hruška (Erika), na foto 3 hurmikaki. IH
Co jíst v nouzi?
Do budoucna je perspektivní i sója. Pěstuje se pro bílkovinu a olej, hlavně v teplejších zemích. Ale dnes je teplo všude. Sója potřebuje teploty 18-35st., aby zdárně odkvetla. Jedno políčko jsem dnes viděl na dolním toku řeky Jihlavy. Možná to časem bude i plodina do zahrad.
Co jíst v nouzi?
Sója se tu už docela dlouho pěstuje - vyváží se hlavně do Německa, kde ji striktně požadují jako GMO free a ze zahraničí se sem k nám do krmných směsí vozí GMO sója.
Co jíst v nouzi?
Za mého dětství bylo podmáslí levnější než velmi levné mléko. Takový nápoj chudých. Dneska se dá sehnat mléko i za poloviční cenu než podmáslí. Nevím, co za touto anomálií stojí, ale začal jsem si vyrábět kysané mléko sám. Krabicové mléko bez zákysu špatně kysne. Ohřeju si proto krabicové mléko (0,7 l) v mikrovlnce asi na 35st. a pak do něj vmíchám asi 50ml kysaného podmáslí. Druhý den se dá konzumovat.
Co jíst v nouzi?
Štika k obědu.
Naposledy upravil/-a Mimmo v 24 Nov 2023, 11:39, upravené celkom 2 krát.
Co jíst v nouzi?
Ryb je na venkovském balkánském tržišti dost. Ochutnal jsem však jen štiku. To na Vysočině bohužel nemáme. Časem snad zakážou i ty kapry.
Co jíst v nouzi?
Jen tak že zvědavosti. Kolik vyjde kg štiky v Bulharsku?
-
IP: 168.81
Co jíst v nouzi?
Myslím, že to bude podobné jako v ČR nebo v SR. Štika je takový kosmopolita. 1 kg kompletní štiky = 5 kg potravních rybek. 😂
Co jíst v nouzi?: Když zrovna není candát, tedy je ta nouze, tak i ta štika se nechá sníst. 😉 JG
Co jíst v nouzi?: Když zrovna není candát, tedy je ta nouze, tak i ta štika se nechá sníst. 😉 JG