Ja som si myslel, ze moja lokalita pod lesom (Karpaty) kde nie su nablizku ziadne jablkove sady - bude vhodna aj pre pre starsie jednogenove 'rezistenty' .
Tohtorocna silna chrastavistost 'rezistentnej' Luny ma preto dost prekvapila. Admiral zatial cisty od chrastavitosti, ale je napadnuty s ESFY - mozno casom budem striekat.
Chrastavitosť (strupovitosť)
Patogén spôsobujúci chrastavitosť (Venturia inaequalis) napáda aj iné rastliny okrem jabloní - napríklad hloh a jarabinu. Takže lokalita bez jabloňových sadov bohužiaľ nie je zárukou absencie tejto hubovej choroby. H.
V prílohe sú niektoré (aj) historické údaje o hubovom patogénovi Venturia inaequalis. H.
Občas sa človek nestačí čudovať nad obsahom niektorých 'odborných' článkov, nachádzajúcich sa na internete. Jeden príklad za všetky: v článku na foto v prílohe boli za "chutné, chorobám odolné a nenáročné" odrody označené Topaz, Rubinola, Sirius, Fuji, Gala a Pinova. No... Diskutovať by sa dalo asi o všetkých, ale konkrétne označiť Fuji a Galu za odolné chorobám a Fuji za nenáročnú odrodu - to hádam nie... H.
-
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
ja som si vsimol v obchode viac krat BIO jablka odrody Gala. Tiez som si pomyslel, ze to nebude s kostolnym poriadkom - BIO Gala. To mi skor smrdi podvodom, je zname ze talianski mafiani sa angazuju aj v podnikani, tam kde to vedia oklamat. Ziskat Bio certifikat a stemplovat hocake jablka, to by zvladli.