Strana 1 z 4

Kotvičník

Napísané: 05 Apr 2020, 07:46
od používateľa Mimmo
Zkušení pěstitelé bylinek už mají sazenice předpěstované, což urychlí první sklizeň této užitečné rostliny. Ve volné půdě se však tyto rostlinky samy objeví až za 1-2 měsíce, podle místní teploty. Přesto může být úroda hojná i bez pěstování ve volné půdě. Komu se ve volné půdě nedaří, může zkusit pěstování v truhlíku. Do truhlíku se zahradnickým substrátem se vloží namočená semena (plody) a truhlík se umístí do tepla. V pařeništi nebo na radiátoru semena rychle vyklíčí a rostliny rychle rostou. Ve skleníku nebo v pařeništi se pak mohou nechat až do léta, kdy je dost tepla a světla i ve venkovních podmínkách. Po venkovním ochlazení nebo při déletrvajícím dešti může být truhlík vrácen zase do tepla. V truhlíku může být i hodně rostlin, takže na malé ploše vyroste hodně nati. Snad se to povede.

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 09:16
od používateľa Mimmo
Stále na mě působí reklamy na "nejlepší kotvičník na světě", kterému se zde říká Bábiny zuby. Reklamy barvitě zdůvodňují proč by ho měl pravidelně užívat každý člověk. Strojní překlad je však přímo morbidní. V přírodě zatím neroste, protože teploty nad 30 stupňů jsou očekávány až v příštím týdnu. Takové teploty umožní rychlé klíčení. Věřím, že mi zase nevyklíčí v jízdní dráze před garáží. Chtěl bych dovézt bratrovi na Vysočinu živé rostliny a tak jsem zasil namočené plody do českého substrátu a přikryl je Lexanem. Klíčení je rychlé, teploty pod deskou kolem 40st. Jenom nevím, zda se někdy dostanu autem do ČR. Letadlem by to fakt nešlo a i tak je cesta nejistá.

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 09:28
od používateľa Vlasatej
v jaké formě se to konzumuje?

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 09:33
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo: Niečo na tom účinku kotvičníka bude. Kamarát má nejaký čas novú priateľku. Na začiatku ich vzťahu mu diskrétne odporučila užívať extrakt z kotvičníka (aj mu ho zohnala). Chalan sa potom tak 'rozhehol', že priateľka mu kotvičník zakázala a začala ho užívať ona...😊. IH

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 09:46
od používateľa Mimmo
IH: asi měl kamarád až příliš nízký cholesterol.

VLA.: lihový extrakt nebo vývar z 0,5 g suché byliny nebo čerstvého ekvivalentu. Musí se to opravdu chvíli vařit. Nestačí zalít teplou vodou. Časem je možno i zvýšit, ale nemíchat s lékama. Kotvičník zřejmě dokáže z těla odebrat cholesterol a jednoduchým přesmykem z něj vyrobit testosteron. Viz: бабини зъби как се пие

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 11:55
od používateľa Vlasatej
díky, a jak se to s čestností užívání? může se to pít cely den jako čaj? třeba vrbovku normálně spařím v konvi a celý den piju, třeba týden v kuse.

Kotvičník

Napísané: 10 Máj 2020, 15:54
od používateľa Mimmo
Vlasatej napísal:
10 Máj 2020, 11:55
díky, a jak je to s četností užívání? může se to pít cely den jako čaj? třeba vrbovku normálně spařím v konvi a celý den piju, třeba týden v kuse.
Ano. Myslím, že když se nepřekročí doporučená denní dávka, je správné pít to po částech. Návody na použití jsou různé. Jeden z nich přikládám:
"Jedna čajová lžička drcené natě se zalije vařící vodou 200ml a po pěti minutách se scedí. Získaný extrakt se konzumuje třikrát denně po 60 ml."
Z byliny se však nevyluhuje všechno. Zejména pokud nebyla dobře rozdrcena. Drcená nať se zase špatně cedí. Výhon živé natě se naopak po uvaření a vychladnutí snadno vyjme z šálku bez cezení.

Kotvičník

Napísané: 12 Jún 2020, 19:56
od používateľa Mimmo
Zdá se, že se dá vypěstovat i velmi rychle v trošce českého substrátu. Po výsevu byl 3 týdny pod Lexanem (v "pařeništi") a další 3 týdny je na plném jižním slunci. Je zaléván zatím jen dešťovou vodou bez přihnojování a jen v rozumné míře. Už by se mohl stříhat.

Kotvičník

Napísané: 13 Jún 2020, 07:39
od používateľa konvalinka
Tento způsob mne napadnul letos, když jsem zjistila, že nikde už nic ze zatoulaného semínka nevyrostlo :( Napadlo mne vysít ho do truhlíku a tím ho mít víc pod kontrolou.

Kotvičník

Napísané: 08 Júl 2020, 20:30
od používateľa Mimmo
V "přírodě" se kotvičník letos objevil kolem 10.6. (pěticentimetrové výhonky) po extrémním přehřátí vlhké půdy. Po 4 týdnech dosahují některé výhony až 80 cm. Myslím, že ve střední Evropě je taková rychlost nemožná.