Orchideje
Byl jsem se včera podívat na vlhké louky za městem. Po orchidejích není ani stopa. Jen blatouchy a mokrá tráva. Asi je ještě brzy i na vstavač májový. Už někde kvete?
Trochu jsem se obával, že orchideje u nás vymizely. Pár metrů od louky totiž uschl les a kalamitu dokončil kůrovec. Ale na louce je pořád mokro. To je asi ta nejdůležitější podmínka pro uchování těchto orchidejí (Vstavač májový). Dnes jsem zjistil, že je vše v pořádku, akorát se to možná trochu opozdilo. V létě, po vysemenění, snad dobrovolníci s kosami louku vykosí a odvezou trávu. To je velmi důležité. Jinak nadbytek živin podpoří konkurenční rostliny a orchideje zaniknou.
-
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
Tím to nebude, Čertoryje např. nikdo nezasněžuje
Aby nebyla mýlka, mě zasněžování nijak nevadí, je celkem jedno, kde ta voda zrovna spadne, stejně se sejde zase v potoce 

Já pochopil, že byla řeč o nějaké sjezdovce... To je trochu kontroverzní téma, častý argument OP je, že tam taje sníh o měsíc později, kytky kvetou později a mění se jejich přirozená druhová skladba (což zase nevadí mě, tak jedna louka kvete později, navíc tam nebyla louka, ale zpravidla les apak taky občas lyžuju,žekonvalinka napísal: ↑13 Jún 2022, 19:16Tím to nebude, Čertoryje např. nikdo nezasněžujeAby nebyla mýlka, mě zasněžování nijak nevadí, je celkem jedno, kde ta voda zrovna spadne, stejně se sejde zase v potoce
![]()

S tím potokem, jsouce tak trochu vodohospodář, ale musím konstatovat, že voda je z toho horského potoka zpravidla odebírána hlavně v době, kdy nesněží, často je sucho (prosinec) a pak tam odteče v době tání, kdy jí tam je příliš. Ale někdy to může mít i určitý efekt zadržení vody v krajině

Ať tak nebo tak, příroda si s námi stejně poradí...
Na sjezdovce se sice zasněžuje, ale nedaleká louka je v době kvetení orchidejí úplně uzavřena. Tam se prý orchideje počítají na tisíce. Mokro je tam ale všude. Nemám podrobnější informace, ale věřím, že je vše v souladu s pokyny ochranářů. Přikládám ještě Vstavač kukačku. Škoda, že jsem neměl foťák. Fotky z mobilu se moc nevyvedly.
-
IP: 45.107
Okrotice bílá má letos zpoždění 14 dní. Jindy už naše běžnější orchidej kvete. J.