Roubování ořechů
Roubování ořechů
Přidávám se ke gratulantům. Úspěšně roubovat ořech vlašský je snad vrchol ovocnářské školkařiny. Ne nadarmo to komerčně dělají snad jen dva školkaři v ČR. Ti na to mají potřebné technické zázemí. Znám jen několik málo lidí, kteří to také umí. Bohužel, já k nim nepatřím. Ale je to výzva. Zkusím to podle návodu M.H. Vždyť kolik nevyužitých míst mám v okolí. Rozhodně bych se nebál, že v případě úspěchu bych to neměl kde vysadit. Ořech vlašský je krásná solitera. Nádherný v krajině a přináší i užitek.
Roubování ořechů
Autor videa tvrdí, jak to plodí, slibuje důkazy a nic. To bude to stavění vlastníma rukama bazénu v divočině - akorát s bagrem a 20 dělníky mimo záběr.Mimmo napísal: ↑01 Mar 2023, 09:02Existuje mnoho vyzkoušených návodů a videí jak štěpovat nebo dokonce přeroubovat ořešáky. V teplých krajích to jde lépe, u nás se sazenice přihřívají v místě srůstu. Někde naopak nechávají rouby v chladničce a pak štěpují venku (v mrazáku prý roub uhyne). Taky žádný ořešák nepotřebuji a nemohu si vše vyzkoušet. Uvažoval jsem o tom, když chtěl kamarád rozšířit svůj sad na Balkáně s 500 mladými ořešáky na dvojnásobek. Ale to už je pryč.
Jedna metoda mě však zaujala. Roubování a očkování do morušové podnože. Možná vyzkouším na jedné větvi pomocí roubu z ledničky a dám vědět.
https://www.youtube.com/watch?v=Oy3wZQqiAeA
Roubování ořechů
Tak to jste mě zaskočili, věděl jsem že roubování ořešáků je komplikovanější, no zas ne natolik abychom tomu nepřišli na kloub. Díky za gratulace
To krytí roubu sáčkem je původně převzatý nápad od Mimma, jen navíc je v sáčku jezírko vody a roub (minimálně 2-3 očkový) je po naroubování obalený mokrým ubrouskem, ten po 3 dnech u radiátoru vyschne, tak je třeba klepnout přes sáček do jezírka a znova namočit roub aspoň první týden, pak jsem už roub dál nezavlažoval - jestli je to mokření nutné, to se bude ještě musel ověřit, ale vychází to z metody kdy ve velkovýrobě jsou rouby pod vlhkýma pilinama.
Jinak rouboval jsem obyčejnou kopulací, ale přesnou - tloušťky i rovina řezu a stahuju PVC roubovací páskou dost pevně.
Podnož by měla mít náskok v teple pár dní před termínem roubování, občas povrchově zalít květináč, u radiátoru v nejteplejší místnosti - koupelna je suchý vzduch a teplota 25-30°C. Po 2-3 týdnech vyraší.
To krytí roubu sáčkem je původně převzatý nápad od Mimma, jen navíc je v sáčku jezírko vody a roub (minimálně 2-3 očkový) je po naroubování obalený mokrým ubrouskem, ten po 3 dnech u radiátoru vyschne, tak je třeba klepnout přes sáček do jezírka a znova namočit roub aspoň první týden, pak jsem už roub dál nezavlažoval - jestli je to mokření nutné, to se bude ještě musel ověřit, ale vychází to z metody kdy ve velkovýrobě jsou rouby pod vlhkýma pilinama.
Jinak rouboval jsem obyčejnou kopulací, ale přesnou - tloušťky i rovina řezu a stahuju PVC roubovací páskou dost pevně.
Podnož by měla mít náskok v teple pár dní před termínem roubování, občas povrchově zalít květináč, u radiátoru v nejteplejší místnosti - koupelna je suchý vzduch a teplota 25-30°C. Po 2-3 týdnech vyraší.
Roubování ořechů
Také gratuluji k úspěchu a k dostatečně velké koupelně
Roubování ořechů
V jednej staršej publikácii som našiel stručné informácie o vrúbľovaní orechov. Možno to niekomu pomôže pri experimentovaní.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Roubování ořechů
O ořechu se říká, že se nestydí růst na hnoji. Přendala jsem narašené pecky vedle pařeniště a na podzim jsme stěhovali 170cm vysoký strom. Tak mě pobavily dvouleté semenáče
Pochopitelně přesazení bylo i pro ostříhaný strom šokem, ze kterého se 3 roky hrabe.
Pochopitelně přesazení bylo i pro ostříhaný strom šokem, ze kterého se 3 roky hrabe.
Roubování ořechů
U nás je plno divokých semenáčov popri potokoch a na okrajoch lesa. Po dvoch rokoch majú výšku 20-30 cm
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Roubování ořechů
Ano, takhle rostou pod ořechem. Ale taky se jim přesazování pranic nelíbí.