Určitě je to obrovská výzva. Zkusit to.
Ale kolik potřebuje běžný zahrádkář nebo sadař ořešáků?
Jeden, dva tři, čtyři obří stromy?
Má vůbec cenu je takto množit i když profi výpěstky jsou hodně drahé a dostupné ?
Možná z důvodu barteru anebo co jsem psal nahoře apod...
*
Po starých pokusech, ještě s otcem, který přitáhl z práce mimořádně obří plody, údajně z nějaké divočiny a semenáčového původu.
Z asi desítky se jakž takž přiblížily těm původním jen dva. Zbytek byl úplná katastrofa. Ale měli jsme na takové "pokusy" dostatek místa a já i času.
A roubování jsme oba rychle zavrhli i když by rouby z toho "zázračného" ořešáku by se daly bez problému sehnat.
*
A nebijte mě za ten můj pesimismus. Jen můj názor.
Roubování ořechů
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Roubování ořechů
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Petr z H.
- Príspevky: 1060
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování ořechů
Návod viz toto vlákno - metoda lokálního nahřívání, na konci příspěvku viewtopic.php?p=52615#p52615.
Semenáčky v cca 10 °C, lokálně nahřívány (topným kabelem do terária umístěném v plastové chráničce omotané kolem trubky nasazené na místě roubování) v místě roubování, těžko měřitelné, ale snažil jsem se dostat teplotu někam pod 30 °C. Sáčky jsem nepoužil, nebylo to v postupu - měl jsem do nich rouby zabalit?
Foto pokusu:
O nic nejde. Je to jen hloupý pokus, který mě nijak prostorově, časově ani finančně nezatěžuje. Buď se to po měsíci podaří, nebo ne.
A když se to náhodou podaří, vysadím mezi další stromy kolem polní cesty i kvalitní ořešák.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování ořechů
To máte dobře vymyšlené. Akorát roub potřebuje být trvale ve vlhku. Podmínka srůstu je teplo a vlhko.
Profíci zasypou celý stromek pilinama nebo substrátem.
Zkoušel jsem kokosový substrát - je k dostání v každých zahradnických potřebách - je to lisovaná cihla, důležité že je sterilní a roub v něm nezhnije, ale musí se vymyslet nějaký prodyšný tubus ... to je komplikované. Některé piliny můžou působit i desinfekčně tak budou asi vhodnější.
Rouby zatím obaluju jednoduše ubrouskem a ten v pravidelných intervalech ( 3-5 dní podle vrstvy ubrousku) namočit a uzavřít sáček, jen sáček s kapkama vody u ořešáků nestačí. Pravděpodobně ořešák bere vodu z roubu, jinak si nedovedu vysvětlit kde se ta voda ztrácí. Už v prvním týdnu zahřívání sem tam některý roub zhnije, jestli je to příčina ( rouby nebyly dezinfikované, nebo moc přemokřené ?) nebo je hniloba jen následek nepřijetí roubu ... to jednoznačně nedokážu rozlišit. Snad kdyby těch pokusů bylo víc. Zahřívám ale celé ořešáky u radiátoru, jen lokálné roub jsem nezkoušel nemám na to ani ty ohřívadla.
Profíci zasypou celý stromek pilinama nebo substrátem.
Zkoušel jsem kokosový substrát - je k dostání v každých zahradnických potřebách - je to lisovaná cihla, důležité že je sterilní a roub v něm nezhnije, ale musí se vymyslet nějaký prodyšný tubus ... to je komplikované. Některé piliny můžou působit i desinfekčně tak budou asi vhodnější.
Rouby zatím obaluju jednoduše ubrouskem a ten v pravidelných intervalech ( 3-5 dní podle vrstvy ubrousku) namočit a uzavřít sáček, jen sáček s kapkama vody u ořešáků nestačí. Pravděpodobně ořešák bere vodu z roubu, jinak si nedovedu vysvětlit kde se ta voda ztrácí. Už v prvním týdnu zahřívání sem tam některý roub zhnije, jestli je to příčina ( rouby nebyly dezinfikované, nebo moc přemokřené ?) nebo je hniloba jen následek nepřijetí roubu ... to jednoznačně nedokážu rozlišit. Snad kdyby těch pokusů bylo víc. Zahřívám ale celé ořešáky u radiátoru, jen lokálné roub jsem nezkoušel nemám na to ani ty ohřívadla.
Roubování ořechů
O něco dřív vyrašil tento ořešák na foto. Odstavil jsem ho od radiátoru před několika dny do chladnější místnosti když měl 1cm narašení. Zakořeněná podnož v květináči má sílu, už jede.
Letos je úspěšnost o něco měnší, z celkem 8 se přijaly jen 2 roubované ořešáky. Přesněji 5 ks bylo roubovaných standardními rouby ze stromu ... takže úspěšnost by odpovídala 40%. Vloni i předloni bylo 50%.
Zbývající 3ks jsem použil rouby z loňských roubovanců zpočátku zahřívaných u radiátoru v květináčích = měly nestandardní vegetační cyklus od zimy u radiátoru až do zimy kdy opadlo listí - rouby byly slabé a asi málo zásob, poučení pro příště - rouby odebírat jen ze stromu.
Letos je úspěšnost o něco měnší, z celkem 8 se přijaly jen 2 roubované ořešáky. Přesněji 5 ks bylo roubovaných standardními rouby ze stromu ... takže úspěšnost by odpovídala 40%. Vloni i předloni bylo 50%.
Zbývající 3ks jsem použil rouby z loňských roubovanců zpočátku zahřívaných u radiátoru v květináčích = měly nestandardní vegetační cyklus od zimy u radiátoru až do zimy kdy opadlo listí - rouby byly slabé a asi málo zásob, poučení pro příště - rouby odebírat jen ze stromu.
Roubování ořechů
Zkusil jsem 3 nepovedené roubovance znova přeroubovat novými tentokrát kvalitními rouby ze stromu. Podnože byly z předchozího zahřívání narašené, vylámal jsem všechno na podnoži, narouboval, obtočil rouby mokrýma ubrouskama a zasáčkoval. Jeden ořešák vyrašil cca po 14 dnech u radiátoru. Takže díky narašeným podnožím cca poloviční doba.
Výsledek mě ale nepřesvědčil, problém narašených ořešáků je zřejmě i ten, že neochotně přijímají roub, naustále z kořenovího krčku vyrůstají nové výhony než aby přijaly roub.
Ten jeden roubovanec se možná přijal díky vrcholovému pupenu na roubu, statisticky rouby s vrcholovým pupenem srůstají lépe, jsou pro podnož atraktivnější, vrcholový pupen raší vždy dřív.
Narašené podnože u orešáků se mi zdají být méně vhodné k roubování, takže příště naroubuju standardně na studené podnože přinesené z venku v zimě, nebo jen pár dní ve skepě aby si zvykli na pozdější ohřívání u radiátoru.
Zjistil jsem i kde uniká voda z mokrého ubrosku na roubu, roub vodu nakonec nevysává. Celé mechanismus je fyzikální jev odpařování a srážení v blízkosti radiátoru. Roub v těsné blízkosti tak 2cm u radiátoru, ohřevem klesá vlhkost na straně u radiátoru a dochází k vysušování roubu, na druhé straně sáčku - směrem do místnosti- je chladněji a voda se sráží a stéká po sáčku dolů. Ubrousek na roubu touto cirkulací vysychá a musí se každé 2-3 dny zalít.
Výsledek mě ale nepřesvědčil, problém narašených ořešáků je zřejmě i ten, že neochotně přijímají roub, naustále z kořenovího krčku vyrůstají nové výhony než aby přijaly roub.
Ten jeden roubovanec se možná přijal díky vrcholovému pupenu na roubu, statisticky rouby s vrcholovým pupenem srůstají lépe, jsou pro podnož atraktivnější, vrcholový pupen raší vždy dřív.
Narašené podnože u orešáků se mi zdají být méně vhodné k roubování, takže příště naroubuju standardně na studené podnože přinesené z venku v zimě, nebo jen pár dní ve skepě aby si zvykli na pozdější ohřívání u radiátoru.
Zjistil jsem i kde uniká voda z mokrého ubrosku na roubu, roub vodu nakonec nevysává. Celé mechanismus je fyzikální jev odpařování a srážení v blízkosti radiátoru. Roub v těsné blízkosti tak 2cm u radiátoru, ohřevem klesá vlhkost na straně u radiátoru a dochází k vysušování roubu, na druhé straně sáčku - směrem do místnosti- je chladněji a voda se sráží a stéká po sáčku dolů. Ubrousek na roubu touto cirkulací vysychá a musí se každé 2-3 dny zalít.