Ambrož napísal: ↑27 Jan 2024, 10:11Konkrétně ořešák roubovaný aspoň metr vysoko by byl jen případ přeroubování ořešáku už narostlého na místě původem z ořecha. Moc nevěřím že se ořešáky roubované venku přijmou, u mě je na jaře zima, žádných stabilních 15-20°C jak je vyžadováno pro roubování venku. V teplých vinohradních oblastech kde jsou i teplé noci by venkovní roubování mohlo jít.
Obecně ta finta byla myšlena pro všechny ovocné druhy, nejčastěji asi broskvoňová podnož z pecky nebo meruňková podnož z pecky - u meruňky jsem to zkusil - využil jsem jednu větévku z podnože pod místem štěpení v 1m, přirozeně ta spodní přistíněná větev zakrní, ale na porovnání doby kvetení/mrazuodolnosi to stačí, když dozraje i vzorek plodu a bude chuťově taky dobrý tak se odrůda ,, z pecky" může přeroubovat.
K ořešákům. Bez jakýchkoliv znalostí, týkajících se vegetativního rozmnožování ořešáku, jsem toto zkoušel mnoho let. Takže toto je důvodem, k tomu, abych nevěřil báchorkám o bezproblémovém vegetativním rozmnožování. Mně se to podařilo jednou, prstencovým očkováním. Přičítám to mimořádným klimatickým podmínkám tehdejšího srpna a mimořádné péči o tento očkovanec až do odchodu zmrzlých příští rok.
K obecné fintě.I z pecky, či semene, můžete mít strom, který může dávat kvalitní ovoce.Finta spočívá ve výběru semáče, který může skýtat lepší ovoce, než matečný strom, známé odrůdy. Rozdíl bude, akorát v metodě. Šlechtitel, který prahne po nové odrůdě, má velmi mnoho práce s evdencí a kastrací květů. My toto vynecháme, ale provedeme výběr semenáčků, kterých si podle možností můžeme pořídit třeba i tisíce. Výběr spočívá v tom, že si ponecháme jen semenáčky, které budou mít široký lesklý list s parádním ozubením v první třetině délky listu. Vše ostatní nemilosrdně zlikvidujeme. Počkáme si až zaplodí a tady provedeme druhý výběr. Může se stát, že narazíte na něco mimořádného, co vás potěší a můžete použít k vegetativnímu rozmnožování. Jako novou odrůdu vám to však nikdo neuzná, ale ten hřejivý pocit, že se vám něco takového podařilo, je k nezaplacení
[/quote]
Je pravda, že zkušený šlechtitel již podle listů pozná, které semenáčky zlikvidovat a nečekat na první úrodu. Platí-li to i pro ořešáky, to nevím. Uvedený postup je v podstatě správný, ale hrozně nákladný. Tisíce semenáčků zaberou dost místa a i když jich 9 z 10 hned zlikvidujeme, pořád jsou to stovky stromů, u nichž budeme čekat na první úrodu a pak dlouze testovat. To je nesmírně náročné na práci i prostor a výsledek nejistý. Dnes pěstované odrůdy ořešáků byly vesměs vybrány z náhodných semenáčů, to vybírání trvalo - a asi i trvá desítky, možná stovky let.