Vemte si vidle, čtverky a běžte na pole!!
Roubování ořechů
Roubování ořechů
Roubování ořechů
Pán Ambrož, prešiel som si všetky vaše príspevky. Je ich 48 (tých ktoré ste sem nedali anonymne). Počet fotodokumentácií záhrady, stromov: 0 (slovom nula). Počet fotodokumentácií dopestovaných plodov: 0 (slovom nula).Ambrož napísal: ↑28 Jan 2024, 19:01Pěkná snaha o ukončení kydání hnoje.Hawkeye napísal: ↑28 Jan 2024, 18:31Úspešne vrúbľovať orech je jednou z najnáročnejších ovocinárskych 'disciplín', pretože úspešnosť je obvykle výrazne nižšia, než pri vrúbľovaní drvivej väčšiny iných ovocnín. A to aj pri dokonalom zvládnutí technického postupu - o tom už v tomto vlákne bolo popísané dosť. Nízka úspešnosť je daná hlavne samotnými biologickými vlastnosťami orecha ako rastlinného druhu, a tiež nárokmi na teplo v priebehu procesu vrúbľovania a po ňom. Aj pre profesionálov predstavuje vrúbľovanie orecha "vyšší dívčí", o čom svedčia aj slová skúseného ovocinára ing. Michala Niguta z Plantexu Veselé (citát viď v prílohe). H.
Screenshot_20240128_181915_Chrome.jpg
Pokojne pokračujte v "kydaní hnoja" - to je disciplína, ktorá vám ide najlepšie. H.
P.S.: pardon, už ich je 49. Pribudol ďalší mimoriadne prínosný. H.
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 28 Jan 2024, 19:41, upravené celkom 1 krát.
Roubování ořechů
Toto vlákno jsem si prošel opakovaně mnohokát a došel jsem k závěru, že mezi svatoušky nepatříte.Hawkeye napísal: ↑28 Jan 2024, 19:23Pán Ambrož, prešiel som si všetky vaše príspevky. Je ich 48. Počet fotodokumentácií záhrady, stromov: 0 (slovom nula). Počet fotodokumentácií dopestovaných plodov: 0 (slovom nula).Ambrož napísal: ↑28 Jan 2024, 19:01Pěkná snaha o ukončení kydání hnoje.Hawkeye napísal: ↑28 Jan 2024, 18:31
Úspešne vrúbľovať orech je jednou z najnáročnejších ovocinárskych 'disciplín', pretože úspešnosť je obvykle výrazne nižšia, než pri vrúbľovaní drvivej väčšiny iných ovocnín. A to aj pri dokonalom zvládnutí technického postupu - o tom už v tomto vlákne bolo popísané dosť. Nízka úspešnosť je daná hlavne samotnými biologickými vlastnosťami orecha ako rastlinného druhu, a tiež nárokmi na teplo v priebehu procesu vrúbľovania a po ňom. Aj pre profesionálov predstavuje vrúbľovanie orecha "vyšší dívčí", o čom svedčia aj slová skúseného ovocinára ing. Michala Niguta z Plantexu Veselé (citát viď v prílohe). H.
Screenshot_20240128_181915_Chrome.jpg
Pokojne pokračujte v "kydaní hnoja" - to je disciplína, ktorá vám ide najlepšie. H.
P.S.: pardon, už ich je 49. Pribudol ďalší mimoriadne prínosný. H.
Roubování ořechů
To máte recht - svatoušek, to tedy já nejsem !
Skúste nielen toto vlákno, ale aj všetky moje príspevky. Zistíte nielen to, že nie som 'svatoušek', ale možno aj to, že svoje príspevky dokladujem aj fotodokumentáciou - mojej záhrady, stromov, plodov, úrody ... skrátka výsledkami mojej činnosti. Svoje postoje a skúsenosti sa snažím názorne dokladovať.
Ja od vás neočakávam nič podobné. Úplne by stačilo, keby ste dokázali diskutovať vecne a slušne, a to aj s tými, ktorí majú iný názor na vec. A vôbec sa pritom nemusíte stať "svatouškem", pokojne buďte "nespratníkom". Ale aspoň sa pokúste byť slušným nespratníkom. Ono sa to totiž nevylučuje... H.
Roubování ořechů
Pane Ambroži, zde je šlechtění cílené na konkrétní požadované znaky nebo vlastnosti, kdy dle výše uvedené metody již v raných fázích šlechtitel rozpozná např. to, jakou barvu bude plod mít, jestli bude vykazovat rezistenci např. proti strupovitosti a další znaky - nemusí čekat, až se objeví první plody, což mu umožní vyřadit ty jedince, které jeho záměry nesplňují, čímž si ušetří hodně práce do budoucna a také místo a tím i finanční prostředky. Ano, existují určité morfologické znaky rozpoznatelné "okem", které jsou v korelaci s určitými znaky případné budoucí odrůdy, ale v pouze v omezeném rozsahu.
PS: Keřkovské rohlíčky samozřejmě stále existují, odrůda byla v minulosti ve VÚB ozdravena.
Roubování ořechů
Nevím jak vy. Já jsem poznal původní KR a také ty ozdravené. Před léty, kdy jsem jich pěstoval několikarů, tak lidé, které jsem zásoboval bramborami jiné nechtěli.Ozdravená odrůda má hízy tak hrbaté, že se vedle nich stydí i topinambur a nikdo je nechce. Moje známá pracovala ve výrobně lahůdek a po ozdravení KR hledali jinou odrůdu brambor, protože nebyli schopni z ozdravených KR vyrobit potřebné tuny bramborového základu do svých různých salátů.Mikeš13 napísal: ↑28 Jan 2024, 20:35Pane Ambroži, zde je šlechtění cílené na konkrétní požadované znaky nebo vlastnosti, kdy dle výše uvedené metody již v raných fázích šlechtitel rozpozná např. to, jakou barvu bude plod mít, jestli bude vykazovat rezistenci např. proti strupovitosti a další znaky - nemusí čekat, až se objeví první plody, což mu umožní vyřadit ty jedince, které jeho záměry nesplňují, čímž si ušetří hodně práce do budoucna a také místo a tím i finanční prostředky. Ano, existují určité morfologické znaky rozpoznatelné "okem", které jsou v korelaci s určitými znaky případné budoucí odrůdy, ale v pouze v omezeném rozsahu.
PS: Keřkovské rohlíčky samozřejmě stále existují, odrůda byla v minulosti ve VÚB ozdravena.
Roubování ořechů
Ozdravení odrůdy se týká viróz - to opravdu "hrbatost" hlíz neovlivňuje. Spíš to můžou ovlivnit podmínky pěstování (půda, výživa, vliv ročníku ...) nebo "syndrom mládí/dětství", kdy dříve bylo všechno větší, sladší, vybarvenější ...Ambrož napísal: ↑28 Jan 2024, 22:44Nevím jak vy. Já jsem poznal původní KR a také ty ozdravené. Před léty, kdy jsem jich pěstoval několikarů, tak lidé, které jsem zásoboval bramborami jiné nechtěli.Ozdravená odrůda má hízy tak hrbaté, že se vedle nich stydí i topinambur a nikdo je nechce. Moje známá pracovala ve výrobně lahůdek a po ozdravení KR hledali jinou odrůdu brambor, protože nebyli schopni z ozdravených KR vyrobit potřebné tuny bramborového základu do svých různých salátů.
PS: Výše zmíněné bylo potvrzeno pracovníky VÚB v Havlíčkově Brodě.
- Petr z H.
- Príspevky: 1061
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování ořechů
Takže roubovací pokus skončil fiaskem. Zvolil jsem metodu lokálního nahřívání na 3 semenáčcích, po 14 dnech jsou všechny 3 rouby totálně vyschlé bez jakéhokoli srůstu. Kde asi udělali soudruzi chybu ...
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování ořechů
To jste dělal podle nějakého návodu?
Mohl byste upřesnit čím jste zahříval, na jakou teplotu. Rouby byly ve vlhkém substrátu, v sáčkách ?
Mi se teprve probouzejí rouby u radiátoru, topilo se slaběji - venku není taková zima, takže letos déle 4 týdny. Pak vyfotím.
- Petr z H.
- Príspevky: 1061
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování ořechů
.
Naposledy upravil/-a Petr z H. v 16 Feb 2024, 19:33, upravené celkom 3 krát.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.