Roubování ořechů

Ambrož
Príspevky: 54
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 19:17

M.H napísal:
28 Jan 2024, 19:08
ing. Michal Nigut z Plantexu Veselé, píše v tom textu o úspěšnosti 50%. To je celkem málo ?

U té profi ,,velkovýroby" zahřívání ořešáků v bednách pod pilinama, nejsem si jist, ale český pěstitel ( Vaněk?) uváděl až 90% úspešnost, nebo ne? Bylo to někde na Youtube.
Vemte si vidle, čtverky a běžte na pole!!
Hawkeye
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 19:23

Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 19:01
Hawkeye napísal:
28 Jan 2024, 18:31
přasličák napísal:
28 Jan 2024, 17:23
Já tedy rozhodně nemám všechny amatérské roubovače ořešáků za lháře. Pokud se to daří profíkům, proč by to nemohlo jít i zkušeným amatérům. Záleží na procentu úspěšnosti. Své zkušenosti a rady zde nezjištně dávají na plac...
Úspešne vrúbľovať orech je jednou z najnáročnejších ovocinárskych 'disciplín', pretože úspešnosť je obvykle výrazne nižšia, než pri vrúbľovaní drvivej väčšiny iných ovocnín. A to aj pri dokonalom zvládnutí technického postupu - o tom už v tomto vlákne bolo popísané dosť. Nízka úspešnosť je daná hlavne samotnými biologickými vlastnosťami orecha ako rastlinného druhu, a tiež nárokmi na teplo v priebehu procesu vrúbľovania a po ňom. Aj pre profesionálov predstavuje vrúbľovanie orecha "vyšší dívčí", o čom svedčia aj slová skúseného ovocinára ing. Michala Niguta z Plantexu Veselé (citát viď v prílohe). H.
Screenshot_20240128_181915_Chrome.jpg
Pěkná snaha o ukončení kydání hnoje.
Pán Ambrož, prešiel som si všetky vaše príspevky. Je ich 48 (tých ktoré ste sem nedali anonymne). Počet fotodokumentácií záhrady, stromov: 0 (slovom nula). Počet fotodokumentácií dopestovaných plodov: 0 (slovom nula).
Pokojne pokračujte v "kydaní hnoja" - to je disciplína, ktorá vám ide najlepšie. H.

P.S.: pardon, už ich je 49. Pribudol ďalší mimoriadne prínosný. H.
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 28 Jan 2024, 19:41, upravené celkom 1 krát.
Ambrož
Príspevky: 54
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 19:40

Hawkeye napísal:
28 Jan 2024, 19:23
Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 19:01
Hawkeye napísal:
28 Jan 2024, 18:31

Úspešne vrúbľovať orech je jednou z najnáročnejších ovocinárskych 'disciplín', pretože úspešnosť je obvykle výrazne nižšia, než pri vrúbľovaní drvivej väčšiny iných ovocnín. A to aj pri dokonalom zvládnutí technického postupu - o tom už v tomto vlákne bolo popísané dosť. Nízka úspešnosť je daná hlavne samotnými biologickými vlastnosťami orecha ako rastlinného druhu, a tiež nárokmi na teplo v priebehu procesu vrúbľovania a po ňom. Aj pre profesionálov predstavuje vrúbľovanie orecha "vyšší dívčí", o čom svedčia aj slová skúseného ovocinára ing. Michala Niguta z Plantexu Veselé (citát viď v prílohe). H.
Screenshot_20240128_181915_Chrome.jpg
Pěkná snaha o ukončení kydání hnoje.
Pán Ambrož, prešiel som si všetky vaše príspevky. Je ich 48. Počet fotodokumentácií záhrady, stromov: 0 (slovom nula). Počet fotodokumentácií dopestovaných plodov: 0 (slovom nula).
Pokojne pokračujte v "kydaní hnoja" - to je disciplína, ktorá vám ide najlepšie. H.

P.S.: pardon, už ich je 49. Pribudol ďalší mimoriadne prínosný. H.
Toto vlákno jsem si prošel opakovaně mnohokát a došel jsem k závěru, že mezi svatoušky nepatříte.
Hawkeye
Príspevky: 2156
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 19:50

Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 19:40
Toto vlákno jsem si prošel opakovaně mnohokát a došel jsem k závěru, že mezi svatoušky nepatříte.
To máte recht - svatoušek, to tedy já nejsem ! 👍😀
Skúste nielen toto vlákno, ale aj všetky moje príspevky. Zistíte nielen to, že nie som 'svatoušek', ale možno aj to, že svoje príspevky dokladujem aj fotodokumentáciou - mojej záhrady, stromov, plodov, úrody ... skrátka výsledkami mojej činnosti. Svoje postoje a skúsenosti sa snažím názorne dokladovať.
Ja od vás neočakávam nič podobné. Úplne by stačilo, keby ste dokázali diskutovať vecne a slušne, a to aj s tými, ktorí majú iný názor na vec. A vôbec sa pritom nemusíte stať "svatouškem", pokojne buďte "nespratníkom". Ale aspoň sa pokúste byť slušným nespratníkom. Ono sa to totiž nevylučuje... 😀 H.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2164
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 20:35

Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 08:22
Mikeš13 napísal:
27 Jan 2024, 20:34
Už delší dobu se ve šlechtění "jede" přes genové markery - je to cílené, snadnější, rychlejší, levnější.
Šlechtění je vždy cílené a kdyby byla pravda, to co jste napsal, tak by jsme měli opět původní Keřkovské rohlíčky. Ovšem to co vzešlo z novošlechtění je opravdu něco hrozného.
Pane Ambroži, zde je šlechtění cílené na konkrétní požadované znaky nebo vlastnosti, kdy dle výše uvedené metody již v raných fázích šlechtitel rozpozná např. to, jakou barvu bude plod mít, jestli bude vykazovat rezistenci např. proti strupovitosti a další znaky - nemusí čekat, až se objeví první plody, což mu umožní vyřadit ty jedince, které jeho záměry nesplňují, čímž si ušetří hodně práce do budoucna a také místo a tím i finanční prostředky. Ano, existují určité morfologické znaky rozpoznatelné "okem", které jsou v korelaci s určitými znaky případné budoucí odrůdy, ale v pouze v omezeném rozsahu.
PS: Keřkovské rohlíčky samozřejmě stále existují, odrůda byla v minulosti ve VÚB ozdravena.
Ambrož
Príspevky: 54
Dátum registrácie: 27 Mar 2020, 18:34

Roubování ořechů

28 Jan 2024, 22:44

Mikeš13 napísal:
28 Jan 2024, 20:35
Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 08:22
Mikeš13 napísal:
27 Jan 2024, 20:34
Už delší dobu se ve šlechtění "jede" přes genové markery - je to cílené, snadnější, rychlejší, levnější.
Šlechtění je vždy cílené a kdyby byla pravda, to co jste napsal, tak by jsme měli opět původní Keřkovské rohlíčky. Ovšem to co vzešlo z novošlechtění je opravdu něco hrozného.
Pane Ambroži, zde je šlechtění cílené na konkrétní požadované znaky nebo vlastnosti, kdy dle výše uvedené metody již v raných fázích šlechtitel rozpozná např. to, jakou barvu bude plod mít, jestli bude vykazovat rezistenci např. proti strupovitosti a další znaky - nemusí čekat, až se objeví první plody, což mu umožní vyřadit ty jedince, které jeho záměry nesplňují, čímž si ušetří hodně práce do budoucna a také místo a tím i finanční prostředky. Ano, existují určité morfologické znaky rozpoznatelné "okem", které jsou v korelaci s určitými znaky případné budoucí odrůdy, ale v pouze v omezeném rozsahu.
PS: Keřkovské rohlíčky samozřejmě stále existují, odrůda byla v minulosti ve VÚB ozdravena.
Nevím jak vy. Já jsem poznal původní KR a také ty ozdravené. Před léty, kdy jsem jich pěstoval několikarů, tak lidé, které jsem zásoboval bramborami jiné nechtěli.Ozdravená odrůda má hízy tak hrbaté, že se vedle nich stydí i topinambur a nikdo je nechce. Moje známá pracovala ve výrobně lahůdek a po ozdravení KR hledali jinou odrůdu brambor, protože nebyli schopni z ozdravených KR vyrobit potřebné tuny bramborového základu do svých různých salátů.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2164
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Roubování ořechů

30 Jan 2024, 10:30

Ambrož napísal:
28 Jan 2024, 22:44
Nevím jak vy. Já jsem poznal původní KR a také ty ozdravené. Před léty, kdy jsem jich pěstoval několikarů, tak lidé, které jsem zásoboval bramborami jiné nechtěli.Ozdravená odrůda má hízy tak hrbaté, že se vedle nich stydí i topinambur a nikdo je nechce. Moje známá pracovala ve výrobně lahůdek a po ozdravení KR hledali jinou odrůdu brambor, protože nebyli schopni z ozdravených KR vyrobit potřebné tuny bramborového základu do svých různých salátů.
Ozdravení odrůdy se týká viróz - to opravdu "hrbatost" hlíz neovlivňuje. Spíš to můžou ovlivnit podmínky pěstování (půda, výživa, vliv ročníku ...) nebo "syndrom mládí/dětství", kdy dříve bylo všechno větší, sladší, vybarvenější ... :)
PS: Výše zmíněné bylo potvrzeno pracovníky VÚB v Havlíčkově Brodě.
Používateľov profilový obrázok
Petr z H.
Príspevky: 998
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.

Roubování ořechů

16 Feb 2024, 17:23

Takže roubovací pokus skončil fiaskem. Zvolil jsem metodu lokálního nahřívání na 3 semenáčcích, po 14 dnech jsou všechny 3 rouby totálně vyschlé bez jakéhokoli srůstu. Kde asi udělali soudruzi chybu ... :?
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
M.H
Príspevky: 1661
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Roubování ořechů

16 Feb 2024, 18:03

Petr z H. napísal:
16 Feb 2024, 17:23
Takže roubovací pokus skončil fiaskem. Zvolil jsem metodu lokálního nahřívání na 3 semenáčcích, po 14 dnech jsou všechny 3 rouby totálně vyschlé bez jakéhokoli srůstu. Kde asi udělali soudruzi chybu ... :?
To jste dělal podle nějakého návodu?

Mohl byste upřesnit čím jste zahříval, na jakou teplotu. Rouby byly ve vlhkém substrátu, v sáčkách ?

Mi se teprve probouzejí rouby u radiátoru, topilo se slaběji - venku není taková zima, takže letos déle 4 týdny. Pak vyfotím.
Používateľov profilový obrázok
Petr z H.
Príspevky: 998
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.

Roubování ořechů

16 Feb 2024, 18:43

.
Naposledy upravil/-a Petr z H. v 16 Feb 2024, 19:33, upravené celkom 3 krát.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Napísať odpoveď