Já ano. 31. května 2021 odpoledne přiletěl včelí roj na jižní stranu našeho asi 50 letého ořešáku, dlouho se tam ještě formoval. Protože ten strom vyrostl z ořechu (staršího stromu) jen 3 metry od hranice se sousedy, musel jsem zajít se žebříkem k sousedům a opatrně odstřihnout větev i s rojem a dát do rojáčku.
Orech a včely
-
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
Naposledy upravil/-a Jaroslav - Pear Man v 14 Mar 2023, 17:28, upravené celkom 1 krát.
Na inom vlákne prebehla "diskusia" na tému orech kontra včely. Nebudem ju komentovať a tento príspevok už ani nevkladám do onoho vlákna, keďže posledný príspevok v ňom to celé pekne zakončil (a dúfam aj ukončil). Prikladám len (viď foto 1,2) skúsenosti niektorých včelárov, a tiež "fotoreportáž" ako sa včely usídlili v dutine starého orecha (foto 3-6). Možno som to mohol dať do vlákna "Búranie mýtov". H.
-
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
My jsme měli v dutině starého ořechu ubytované sršně.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Osobně se domnívám, že ořešák mírně odpuzuje některý hmyz a má mírně herbicidní účinky na některé druhy rostlin. Přesto všechno pod ořešákem pěstuji angrešt, rybíz a poblíž mám jabloň, moruši, lísku a meruňku. Také tam nějaký hmyz bývá (viz foto z Bulharska), někdy ničí i úrodu. Alkaloid juglon se podle mého názoru rychle rozkládá a tak ani kompost obsahující zetlelé ořechové listí neničí rostliny.
Bylo by možná dobré zjistit, který hmyz ořešák odpuzuje a na které rostliny negativně působí. Nikdo z mých známých momentálně nemá vši a ani čerstvé listí zatím není k dispozici na testování.
Bylo by možná dobré zjistit, který hmyz ořešák odpuzuje a na které rostliny negativně působí. Nikdo z mých známých momentálně nemá vši a ani čerstvé listí zatím není k dispozici na testování.

Trochu orechovej teórie (juglon, alelopatia, kompost) - v prílohe. H.Mimmo napísal: ↑16 Mar 2023, 08:45Osobně se domnívám, že ořešák mírně odpuzuje některý hmyz a má mírně herbicidní účinky na některé druhy rostlin. Přesto všechno pod ořešákem pěstuji angrešt, rybíz a poblíž mám jabloň, moruši, lísku a meruňku... ...Alkaloid juglon se podle mého názoru rychle rozkládá a tak ani kompost obsahující zetlelé ořechové listí neničí rostliny.
Trochu orechovej teórie (juglon, alelopatia, kompost) - v prílohe. H.
Konečně někdo rozumný. Vřelé díky pane Hawkeye, že se našel někdo, kdo se nezůčastnil toho nesmyslného honu na čarodějnice, jen mne trochu mrzí, že jste nezvýraznil insekticidní účinky, v těch parádních traktátech. Vyhledal bych si něco, třeba sám, ale má počitačová gramotnost značně pokulhává, na příčině jsou jisté, nevratné okolnosti. Ještě jednoi díky!!!
Ambrož
Konečně někdo rozumný. Vřelé díky pane Hawkeye, že se našel někdo, kdo se nezůčastnil toho nesmyslného honu na čarodějnice, jen mne trochu mrzí, že jste nezvýraznil insekticidní účinky, v těch parádních traktátech. Vyhledal bych si něco, třeba sám, ale má počitačová gramotnost značně pokulhává, na příčině jsou jisté, nevratné okolnosti. Ještě jednoi díky!!!
Ambrož
K orechovému lístiu.
Známy zaoráva za vlečku orechového lístia. Tvrdí, že nemá pásavku zemiakovú ( mandolinku) alebo ak áno, tak iba minimálne. Nezberá, a nestrieka insekticídom.
O to že mu to odoberá dusík, nerieši, dosť hnojí.
Čí je to vplyv toho lístia alebo možno niečoho iného, neviem. Ale rád by som to zistil. Orech mam mladý, lístia nemám ešte dostatok.
Známy zaoráva za vlečku orechového lístia. Tvrdí, že nemá pásavku zemiakovú ( mandolinku) alebo ak áno, tak iba minimálne. Nezberá, a nestrieka insekticídom.
Čí je to vplyv toho lístia alebo možno niečoho iného, neviem. Ale rád by som to zistil. Orech mam mladý, lístia nemám ešte dostatok.
Zaorané listy nodebírají dusík a když, tak jen dočasně. Je pravda, že bakterie,rozkládající materiál s převahou uhlíku, spotřebují víc dusíku z okolní půdy, Ale ten dusík se neztratí, zůstane v půdě a po rozložení listí (pilin, štěpky) je k dispozici kořenům.charles91 napísal: ↑17 Mar 2023, 23:11K orechovému lístiu.