To je poněkud nekorektní, když zamění atraktant za prostý cukr, jen proto, že je snáz dostupný. Předpokládám, že se stříká podle signalizace, neustále tam prohlíželi žluté lepové desky a ořechy.
Můj ořech na vrtivky čekat nebude, navíc je tu všude spousta ořechů podle silnic, dokonce nově vysazených.
Černé ořechy
Černé ořechy
Loni jsem měl ořešák napaden významně, nicméně předčasně opadlo jen malé množství ořechů, a i ty byly (i přes černající a špatně odstranitelnou rubinu) normálně použitelné. Jinak pak ostatní i přes červíky v rubině zcela v pořádku. Letos se předčasný opad prakticky nekonal, červíci v rubině byli, ale bez jakékoli škody na ořechách. Žádná ošetření ani opatření pod stromem neprovádím. Nemá to smysl vzhledem k velkému množství ořešáků v okolí. A vzhledem k tomu, že mi vrtule žádné škody nepáchá, nehodlám se jí tudíž vůbec zabývat.
Díky bohu aspoň jeden škůdce, se kterým nemusím složitě bojovat.

Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
-
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Černé ořechy
Máte šťastie zrejme vďaka lokalite. Ak larvy začnú vyžierať zelené oplodie v skoršom termíne, orechy to ťažko 'ustoja' bez ujmy. Aj vďaka sekundárnej hubovej či baktériovej infekcii, ktorá poškodí aj jadro orechov (kam sa larvy nedostanú). Zrejme máte šťastie v tom, že vo vašej lokalite vrtivky nakladú vajíčka do oplodia orechov neskôr a pravdepodobne u vás nie je ani významný infekčný tlak hubových a baktériových patogénov.Petr z H. napísal: ↑25 Okt 2022, 18:44Loni jsem měl ořešák napaden významně, nicméně předčasně opadlo jen malé množství ořechů, a i ty byly (i přes černající a špatně odstranitelnou rubinu) normálně použitelné. Jinak pak ostatní i přes červíky v rubině zcela v pořádku. Letos se předčasný opad prakticky nekonal, červíci v rubině byli, ale bez jakékoli škody na ořechách. Žádná ošetření ani opatření pod stromem neprovádím. Nemá to smysl vzhledem k velkému množství ořešáků v okolí. A vzhledem k tomu, že mi vrtule žádné škody nepáchá, nehodlám se jí tudíž vůbec zabývat.Díky bohu aspoň jeden škůdce, se kterým nemusím složitě bojovat.
Inde ale vrtivka predstavuje pre pestovanie orechov doslova katastrofu. Tešte sa, že u vás to tak nie je. IH
Černé ořechy
Však ano, raduji se. Nicméně mě to docela vrtá hlavou, ale informace jsem nedohledal: ořešáky se pěstují všude (zkušenost mám od středomoří až k nám), takže třeba v jižních zemích, odkud se k nám šíří vrtule, musí být pro ni podmínky ještě lepší. Jak se tam s tím vypořádávají? Tam by tedy musely být ořechy zcela nepěstovatelné.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
-
IP: 108.177
Černé ořechy
Myslím, že jsou černé ořechy použitelné hlavně díky letošnímu velmi suchému létu.
Černé ořechy
Myslím, že to bude stejné, jako s dalšími chorobami a škůdci. Byly doby, kdy nebyla varoáza včel, nebyla šarka, moniliová spála byla okrajovým problémem, jsou země, kde není strupovitost, červivých byl jen zlomek plodů. Prostě se budeme naučit žít i s vrtulí. Žádný parazit nevymýtí svého nositele - zničil by tím i sám sebe. Mimoto pomoci může i příroda rozmnožením predátorů, kteří se adaptují na vrtuli jako potravu.Petr z H. napísal: ↑26 Okt 2022, 09:12Však ano, raduji se. Nicméně mě to docela vrtá hlavou, ale informace jsem nedohledal: ořešáky se pěstují všude (zkušenost mám od středomoří až k nám), takže třeba v jižních zemích, odkud se k nám šíří vrtule, musí být pro ni podmínky ještě lepší. Jak se tam s tím vypořádávají? Tam by tedy musely být ořechy zcela nepěstovatelné.
-
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Černé ořechy
Ešte tu nie je. Zatiaľ... (viď foto).
Akoby nestačila vrtivka orechová. Toto bude asi ešte niečo horšie...
IH
Akoby nestačila vrtivka orechová. Toto bude asi ešte niečo horšie...
Černé ořechy
Opravdu se netěším na druhou plovinu září, kdy u mne dozrávají ořechy. Již čtyři roky je mám silně napadené vrtulí ořešákovou stejně jako všíchni v okolí. Dva roky jsem zkoušel pokrýt zem pod jedním z ořešáků záclonami a netkanými textiliemi. Bylo to dost náročné, položit na plochu nějaké cca70 m2 textilie není jednoduché. Nakonec to nemělo žádný účinek, protože všude i v blízkém okolí je plno napadených ořešáků. Loni jsem si to pohlídal a ráželi jsem ořechy ještě když ta zelená slupka částečně držela na ořechu. Pak jsem ručně slupku oddělával, to co nešlo to jsem dal do pytle zapařit a potom to šlo. Jen aby bylo suché počasí, když do toho prší, tak je to masakr. Dnes už neplatí to co jsem vždycky říkal: "Nejlepší ovoce je ořech, žádná práce a máte na celou zimu vystaráno".
Vladimír
Vladimír
Černé ořechy
Zahájil jsem akci: Všechny zelené ořechy na které jsem ze země dostal jsem otrhal a dal do černého pytle. Byly toho čtyři kbelíky. Dnes jsem začal s loupáním té zelené slupky. Asi 10 % těch ořechů měly už v té slupce ty hnusné červy. Třetinu jsem zelené zbavil, další dvě třetiny šly zpět do sáčku a vypadá to, že půjdou oloupat až v pátek. Zítra dopoledne si sednu na lodžii a budu loupat. V pátek začnu ořechy rážet, nikdo se nemá k tomu, aby mně pomohl- snad syn je služebně v Praze a tak až v neděli. Pořídil jsem nové agátové ráhno 5 m, nevím kolikrát se mně podaří do toho ořechu bouchnout, nemám už žádnou sílu.
Vladimír
Vladimír
Černé ořechy
Vrtuli taky očekávám s obavami, byť jsem ji ještě neviděl. Ale bál bych se, že předčasně orážené ořechy budou stejně nekvalitní, jako ty, kterým oplodí sežere vrtule. Když sbírám předčasně popadané ořechy - obvykle dílo nějakých ptáků, bývá to jádro dost nekvalitní. Po usušení se taky scvrkne.MrBig46 napísal: ↑20 Sep 2023, 21:46Zahájil jsem akci: Všechny zelené ořechy na které jsem ze země dostal jsem otrhal a dal do černého pytle. Byly toho čtyři kbelíky. Dnes jsem začal s loupáním té zelené slupky. Asi 10 % těch ořechů měly už v té slupce ty hnusné červy. Třetinu jsem zelené zbavil, další dvě třetiny šly zpět do sáčku a vypadá to, že půjdou oloupat až v pátek. Zítra dopoledne si sednu na lodžii a budu loupat. V pátek začnu ořechy rážet, nikdo se nemá k tomu, aby mně pomohl- snad syn je služebně v Praze a tak až v neděli. Pořídil jsem nové agátové ráhno 5 m, nevím kolikrát se mně podaří do toho ořechu bouchnout, nemám už žádnou sílu.
Vladimír