Strana 4 z 6

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 16 Feb 2021, 23:09
od používateľa jajirka69
Dobrý večer, v některých diskuzích jsem četl, že se vyskytuje několik kvalitativně rozdílných klonů odrůdy Red Haven. Byl by někdo ochoten se se mnou domluvit (třeba i přes soukromou zprávu) a zaslat mi rouby z tohoto "lepšího" Red Havenu? Možno i směnou, myslím, že mám co nabídnout za oplátku.
Dekuji.

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 10:57
od používateľa vysloužil
Nejsem kovaný broskvoňář, ale myslím si, že Redhaven existuje jen jeden. Pak ještě ne úplně šťastný název Early Redahaven, což by měla být samostatná odrůda.
V minulosti byl Redhaven nejvíce prodávanou odrůdou (a často jedinou). Mnozí zahrádkáři dodnes vychvalují své vlastnoruční ze semene vypěstované broskve a bez problémů je nazvou jménem odrůdy z nichž si brali pecku. Třebaže potomstvo samosprašných broskvoní se hodně podobá plodům z matečných stromů, geneticky jde o vnitrodruhového křížence, nikoli o čistou linii.
Chcete-li nejlepší klon Redhavenu, kupte si ho z renomované školky.

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 11:44
od používateľa Petr z H.
jajirka69 napísal:
16 Feb 2021, 23:09
rouby z tohoto "lepšího" Red Havenu
Co je to "ten lepší"? Jak se to pozná? Slyším o tom poprvé. Moje Redheaveny jsou dobré, chutné, takže těžko říct, co si představujete pod "horším", a o co tedy vlastně žádáte. ;)

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 11:51
od používateľa Ivan Hlavatý
Petr z H. napísal:
17 Feb 2021, 11:44
jajirka69 napísal:
16 Feb 2021, 23:09
rouby z tohoto "lepšího" Red Havenu
Co je to "ten lepší"? Jak se to pozná? Slyším o tom poprvé. Moje Redheaveny jsou dobré, chutné, takže těžko říct, co si představujete pod "horším", a o co tedy vlastně žádáte. ;)
Na ´starom/cenzorskom/mazacom´ fóre opakovane vypisuje pán PzP, že jeho sused má údajne iný, kvalitnejší klon Redhavenu, kým zasa on má nejaký nekvalitný.
S touto teóriou o rôznych klonoch Redhavenu prišiel PzP. Ťažko povedať s určitosťou, ale podľa mňa je to skôr nezmysel. IH

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 12:10
od používateľa jajirka69
Ano, chytl jsem tuto informaci od pana PzP, a pak ještě někde v jiné diskuzi na starém fóru. Takže si myslíte, že to bude nesmysl, že?
Ale např. u vinné révy více klonů jedné odrůdy, více či méně kvalitnějších, existují. Pamatuji na diskuzi o odrůdě Prim, kde byli markantní rozdíly zejména v plodivosti jednotlivých klonů.

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 12:22
od používateľa M.H
Taky jsem to četl, o té lepší sousedovi broskvi, ale spíš je to tak, že nejkvalitnější plody rostou na starých stromech, 15 let stáří i více - je to jako u vína čím starší keř tak kvalita je lepší. U broskví jsem neviděl že by byly klony, ty jsou jen u švestek, meruňek maďarská, jabka. Takže Redhaven by měl být asi jen jeden. U vína nevím jestli jsou v prodeji klony odrůd?

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 17 Feb 2021, 21:52
od používateľa M.H
I to je možné, že stromům něco chybí, a starý strom je pak na tom lépe - má hlubší kořen. I když se udělá radikální probírka, a plody jsou velikostí stejné, tak se mi zdálo, že na staré Sunhaven byly plody aromatičtější. Nemám ale více stromů stejných odrůd, abych mohl dál porovnat. Já si stejně myslím, že dost zásobních látek je ve kmeni a starém dřevě, podobně jako u vína - tam je taky stejně velký hrozen na 2 letém keři a 10letém keři rozdíl v chuti - kyseliny a aroma.

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 18 Feb 2021, 09:07
od používateľa vysloužil
Podle mě je příčina lepších a horších klonů prozaičtější. Pěstitelé a často i prodejci mají v označení svých stromků jednoduše nevěstinec.

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 13 Sep 2022, 22:44
od používateľa Míra
Zdravím.
Rád bych se prosím zeptal, jestli je reálné pěstovat v takovéto jílovici broskvoně?
Pomůže podnož GF 677?

Na části pozemku je ta jílovice úplně až na povrchu, jinde je 30-40 cm pod hnědou zemí.
V jedné části pozemku - ve svahu - je dost slehlá (několikaletý úhor),
ale na rovině je jemná jak sádra (tam je pozemek obdělávaný).
Je to teplá suchá vinařská oblast JV Moravy.
Děkuju za rady.

Míra

Příprava stanoviště pro broskvoň

Napísané: 14 Sep 2022, 10:23
od používateľa vysloužil
Stračí ta poslední věta. Vinařská oblast je pro pěstování broskvoní nejlepší.
Půda je jedna z mála komodit (na rozdíl od polohy, počasí, spodní vody, nadmořské výšky,...), kterou můžeme ovlivnit.
Obecně platí - nespoléhejte příliš na podnož, víc se zaměřte na vylepšení jílovité půdy. Hlavně kompostem a pískem.
Hodnotit půdu podle fotky si netroufám, nicméně ten prášek v kýblu jílovici moc nepřipomíná.