Na foto sú údaje o tom, kedy som aplikoval 1.postrek (Kuprikol) v posledných rokoch. IH
Jarný a jesenný postrek broskýň
Jesenný postrek broskýň
vyhrabal jsem staré záznamy o postřicích broskvoní, tedy v roce 2017 16.3., 2018 26.3., 2019 12.3., 2020 2. a 8.3., 2021 6.3., všechny postřiky Kuprikolem. Samozřejmě je ale jasné, že u mě broskvoně začínají rašit později, než v nížině a tak i postřik lze aplikovat později. Walter
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Jesenný postrek broskýň
Niektorí už majú postriekané... IHwalter napísal: ↑23 Jan 2022, 13:36vyhrabal jsem staré záznamy o postřicích broskvoní, tedy v roce 2017 16.3., 2018 26.3., 2019 12.3., 2020 2. a 8.3., 2021 6.3., všechny postřiky Kuprikolem. Samozřejmě je ale jasné, že u mě broskvoně začínají rašit později, než v nížině a tak i postřik lze aplikovat později. Walter
Jesenný postrek broskýň
Na zahradě v 250m. jsem podzimní postřik mědí nestihl a později už byly dost nízké teploty. Dneska jsem tam postříkal Sulkou vinič, tak jsem prskl i na staré broskvoně. Trochu by to mohlo potlačit i kadeřavost. Postřik Championem tam plánuji asi za pět týdnů. Po sklizni ty stromy asi odstraním. Jsou už přestárlé a plodí jen málo.
Jesenný postrek broskýň
Jak staré stromy to jsou? Co jsem zjistil, tak většina broskví v zahradách nekončí na stáří, ale na neřezání na jaře, mnozí broskve nechají zdivočet, takže vyroste vysokokmen s tenkýma převislýma větvičkama za 10 let a pak už nezbývá než zasadit nový.Mimmo napísal: ↑28 Jan 2022, 18:04Na zahradě v 250m. jsem podzimní postřik mědí nestihl a později už byly dost nízké teploty. Dneska jsem tam postříkal Sulkou vinič, tak jsem prskl i na staré broskvoně. Trochu by to mohlo potlačit i kadeřavost. Postřik Championem tam plánuji asi za pět týdnů. Po sklizni ty stromy asi odstraním. Jsou už přestárlé a plodí jen málo.
Jak dlouho se dožijí broskve na jižní moravě, ty každoročně stříhané, myslím tím než začnou na stáří usychat?
Jesenný postrek broskýň
Ty broskvoně mají nejméně 20 let. Kmen je částečně napadený houbou. S tím špatným řezem máte pravdu. Bratrův tchán měl na severní Moravě u domu broskvoň, kterou pečlivě řezal. Když ji odstranili, měla prý 40 let. Z broskvoní, které jsem sám štěpoval, sázel a řezal, mají ty nejstarší asi 15 let. Vypadají mladistvě i proto, že broskvoňové podnože byly vysazeny do písčité, mírně kyselé půdy. V alkalické půdě mi broskvoňové podnože odejdou během pár let.
Jesenný postrek broskýň
40 let je dost, udržet tak dlouho i s pravidelným řezem nebude sranda.
A jak probíhal od počátku růst u těch broskví ve špatné půdě - jaké byly přírustky, rostly dobře, plodily a najednou proschly, nebo to bylo trápení od počátků bez přírustků, klejotoky ? Mi se zdá, že ty podnože z pecek nejsou zas tak rozmazlené, že snesou i horší těžší půdy, ale Ph nevím, vápnité země tu asi nejsou.
A jak probíhal od počátku růst u těch broskví ve špatné půdě - jaké byly přírustky, rostly dobře, plodily a najednou proschly, nebo to bylo trápení od počátků bez přírustků, klejotoky ? Mi se zdá, že ty podnože z pecek nejsou zas tak rozmazlené, že snesou i horší těžší půdy, ale Ph nevím, vápnité země tu asi nejsou.
Jesenný postrek broskýň
M. Komžík z Kohaplantu mi tvrdil, že na broskyňovom semenáči sa broskyne dožívajú najvyššieho veku a nevhodné sú iba do výrazne karbonátových alebo glejovitých pôd, inak sú veľmi plastické.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Jesenný postrek broskýň
Pro M. H: Je to trochu jinak. Broskvoňové podnože mi odcházely právě v té nejkvalitnější zemině (sprašová černozem v BG o pH 7,5). Mandloňové, meruňkové a slivoňové podnože tam prosperují dobře. I plodící semenáče z místních broskví jsou občas v pořádku. Pokud bych neměl jinou podnož, dával bych do jámy kompost s rašelinou a pískem. Ale u místních slivoní to nebylo třeba. Trhovci tam prodávají broskvoně zásadně na džance (slivoň) nebo na nějaké speciální podnoži množené in vitro.
Jesenný postrek broskýň
To bude asi tento prípad.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5