Kadeřavost

peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Kadeřavost

24 Feb 2023, 15:08

Dnes postrek sulkou. Dá sa povedať, že v hodine dvanástej. Vždy dávam iba jeden postrek sulkou v správnom termíne a kučeravosť je u mňa celkom neznámy pojem. Snáď to tak bude aj tento rok. Vďaka šialenému počasiu v posledných dňoch (nočné teploty okolo 10 °C) sa všetky stromy prebrali za asi 3 dni. Večer má pršať, snáď tých niekoľko hodín pred dažďom bude stačiť...
Prílohy
IMG_20230224_150409.jpg
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Kadeřavost

24 Feb 2023, 19:24

Jožo ZA napísal:
24 Feb 2023, 13:19
Trnavsko 145 mnm napísal:
24 Feb 2023, 12:39
... Počíta sa to tak, že od začiatku roka meriate všetky priemerné hodinové teploty a spočítavate všetky rozdiely, kde došlo k prekročeniu 7°C. Napr. ak priemerná hodinová teplota bola napr. 1°C, tak príspevok tej hodiny do celkovej teplotnej sumy je 0°C; ak priemerná hodinová teplota bola napr. 10°C, tak príspevok tej hodiny do celkovej teplotnej sumy je 3°C.
Super, moc ďakujem!
U té kadeřavosti by to měl být jiný výpočet, SAT7 znamená že při 10°C se započte do sumy všech 10 jednotek za hodinu. Když bude ve dne i v noci celých 24hodin 10°C, což v některých lokalitách bylo na nový rok, tak je to suma +240 za jedniný den.

Kdesi na webu to je popsáno - 2 verze výpočtu.
,,Pod pojmem suma teplot se v klimatologii rozumí buď součet průměrných denních teplot nad zvolenou hranicí, označovanou většinou jako prahová teplota, někdy též jako biologická nula (biologické minimum), anebo součet kladných diferencí mezi denním průměrem a prahovou teplotou. Teplotní sumy získané prvním výpočtem označujeme jako sumy aktivních teplot, pokud sčítáme pouze kladné rozdíly od prahové teploty, jedná se o sumy efektivních teplot."

Tady už při cvrnknutí práší jehnědy lísek, ideální doba postřiku už byla, teď by bylo dobré druhý postřik, ale má být zima, takže se odloží do prvního oteplení.
Trnavsko 145 mnm
Príspevky: 169
Dátum registrácie: 21 Apr 2021, 13:24

Kadeřavost

24 Feb 2023, 21:20

Ano, mate pravdu, ospravedlnujem sa. Citujem z http://amet.cz/StanoveniTerminu.pdf

"Tuto sumu získáme tak, že postupně sčítáme (opět od počátku roku) všechny průměrné hodinové teploty převyšující danou hranici. Teploty nižší než 7°C do výpočtu nezahrnujeme. Lze si to názorně předvést na obr. 1, kdy sumu za 31.1.2002 pro Těšetice získáme sečtením hodnot 8,6 + 10,8 + 10.9 + 9.6 + 9,5 + 9,1 + 8,1 + 7,5 = 74,1°C."
peter_z_tt
Príspevky: 1109
Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53

Kadeřavost

25 Feb 2023, 08:01

6 hodín po postreku sulkou začalo pršať. Bola už úplne zaschnutá. Myslíte, že to nejakým spôsobom zníži účinnosť postreku?
Hawkeye
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Kadeřavost

25 Feb 2023, 08:17

peter_z_tt napísal:
25 Feb 2023, 08:01
6 hodín po postreku sulkou začalo pršať. Bola už úplne zaschnutá. Myslíte, že to nejakým spôsobom zníži účinnosť postreku?
6 hodín by malo byť dosť, aby postrek účinkoval, keďže Sulka je kontaktný prípravok (viď foto 1). H.


Screenshot_20230225-081149_Chrome.jpg
Screenshot_20230225-081201_Chrome.jpg
Lubomir
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 06 Sep 2022, 11:29

Kadeřavost

25 Feb 2023, 14:38

peter_z_tt napísal:
25 Feb 2023, 08:01
6 hodín po postreku sulkou začalo pršať. Bola už úplne zaschnutá. Myslíte, že to nejakým spôsobom zníži účinnosť postreku?
to bude postačovať
Bratislava - Devín, Južný mierny svah 160 m-n-m. Hlinito-piesčitá pôda:

Stromy: 6ks Broskyne, 3 Marhule, 3 Jablone 3 Hrušky, 2 Čerešne, 3 Višne, 2 slivky a 1 Marhuľoslivka Hrozno: 17 odrôd Drobné ovocie: 5 ríbezlí, 3 egreše, jahody
Hawkeye
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Kadeřavost

15 Apr 2023, 10:12

Skoré jarné (niekedy už neskoré zimné) postreky broskýň robíme kvôli kučeravosti/kadeřavosti. Broskyne sú však napádané viacerými hubovými, baktériovými a tiež vírusovými patogénmi. Kučeravosť postihuje najmä listy, prejavy na plodoch sú zriedkavé, ale môžu sa objaviť. Výzor niektorých lézií spôsobených rôznymi patogénmi môže byť na plodoch broskýň veľmi podobný. Hubové choroby vieme včasnou aplikáciou fungicídov dobre ovplyvniť. Vírusovú šarku liečiť nevieme. V poslednom období je najväčším strašiakom, ničiacim stromy broskýň, bakterióza spôsobená patogénom Xanthomonas campestris/arboricola pv.pruni. K jeho rozšíreniu prispel najmä nekontrolovaný import výpestkov z krajín južnej Europy.
(Vo výpočte patogénov tu chýba ešte ďalší veľmi významný zo skupiny baktérií - Pseudomonas syringae pv.persicae). H.

Screenshot_20230415-094515_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094735_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094536_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094541_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094545_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094548_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094552_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094556_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094602_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-094606_Chrome.jpg
Naposledy upravil/-a Hawkeye v 15 Apr 2023, 11:36, upravené celkom 2 krát.
Hawkeye
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Kadeřavost

15 Apr 2023, 10:13

...dokončenie. H.

Screenshot_20230415-094610_Chrome.jpg
Screenshot_20230415-101605_Google.jpg
Screenshot_20230415-101625_Drive.jpg
Screenshot_20230415-101629_Drive.jpg
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Kadeřavost

15 Apr 2023, 12:00

Jaký je rozdíl mezi pseudomonas syringae a té Xantomonas bakterie? Na tom posledním obrázku č.6 úplně dole kde jsou odkryté rány a je vidět hnědé dřevo - tak toto mám na meruňkách - taky hnědé odumírání předhází až do dřeva pod lýkem. Včas vyřežu a zamažu, na fotce 2. rok po vyřezání a zamazání - rány se zatáhly. Podobně na broskvoních. Která bakterie nebo co je to zač nevím, jen hlídám a vyřezávám zamazávám. Je to tu už mnoho let, možná poslední roky víc, hlavně na broskvoních hnědnou i zelené letorosty - většinou od bezdůvodně uvadlého zhnědlého pupenu. Je to jinak ve všech zahradách, stromy na to přímo neodchází, jen poškozuje některé větve a raději vyškrábat a zamazat.
Prílohy
Meruňka zahojená po 2 letech
Meruňka zahojená po 2 letech
Broskvoň hojící rána, vyřezáno v létě 2022.
Broskvoň hojící rána, vyřezáno v létě 2022.
Hawkeye
Príspevky: 2248
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Kadeřavost

15 Apr 2023, 12:30

M.H napísal:
15 Apr 2023, 12:00
Jaký je rozdíl mezi pseudomonas syringae a té Xantomonas bakterie?...
Možno erudovaný fytopatológ alebo skúsený ovocinár-praktik dokáže rozoznať pôvodcu podľa príznakov. Inak či ide o Pseudomonas alebo Xanthomonas rozlíši len laboratórne mikrobiologické vyšetrenie.
Na marhuliach - najmä ak ide o 2-ročné, prípadne staršie drevo - nemusí byť priebeh natoľko zhubný. Horšie je to s broskyňami, kde bývajú postihnuté mladé výhonky, predilekčne v mieste púčikov. Objaví sa glejotok a dochádza k odumretiu celého letorastu. Prípadne na jar púčiky ani nevypučia. Zastrihnutie k púčiku, ktorý ohraničuje vizuálne intaktný úsek letorastu bez glejotoku väčšinou rieši problém len dočasne.
Bakteriózy nie sú liečiteľné (aplikácia ATB ako napr. Streptomycínu u nás nie je povolená), postreky meďou v jeseni+predjarí prejavy choroby tlmia, ale neeradikujú. Dôležité je vyvarovať sa prenosu infekcie zo stromu na strom nástrojmi, a najmä nezavliecť si chorobu do zdravého sadu nejakým necertifikovaným výpestkom "spod ruky".

Na foto 1 príznaky infekcie broskyne patogénom Pseudomonas syringae pv.persicae, na foto 2 Xanthomonas campestris/arboricola pv.pruni. H.


Screenshot_20230415-121939_Chrome.jpg


Screenshot_20230415-121947_Chrome.jpg
Napísať odpoveď